Dadaş'a robot eli değdi!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm SAĞLIK Haberleri 03.07.2018 11:05:00
Da Vinci Ameliyat Robotu, 3 yılda 180 yüzde yüz başarılı ameliyat yaparak şifa dağıttı.
Dadaş'a robot eli değdi!

Sinan AYDIN/ın -ÖZEL- Haberi...


RADARHABER / ERZURUM  

 

Bundan 15 yıl öncesi birçok hastalık, tanısı sonrası Doğu Anadolu dışına Ankara´ya İstanbul´a sevk ediliyordu. Bu gün sağlık bakanlığının bölgeye yaptığı teknolojik yatırımlarla, ameliyatların birçoğu artık doğuda doktor eliyle değil ameliyat robotlarıyla yapılıyor. Bir ameliyathane düşünün... Masada uyutulan bir hasta var. Karnına açılan küçücük deliklerden koca metal kollarla girilmiş. Ameliyathanenin diğer ucunda kokpite benzeyen konsolun başındaki cerrahsa, gözlerini 3 boyutlu kameradan ayırmadan, elleri hatta ayaklarını kullanarak, hastaya elini değdirmeden bağırsağın en uçundaki tümörü çıkarıyor. Bu hayal değil, gerçek oldu. Türkiye´de devlet hastaneleri arasından ilk kez Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde uygulamaya sokulan Da Vinci Ameliyat Robotu, 3 yılda 180 yüzde yüz başarılı ameliyat yaparak şifa dağıttı.

 

 

EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ SIFIR HATA AMELİYAT

 

5 Şubat 2015 tarihinde Türkiye´de ilk kez Erzurum BEAH´ta hizmete sokulan Da Vinci Ameliyat Robotu, Sağlık Bakanlığı tarafından hibe olarak Erzurum´a gönderildi. Türkiye´de o dönem sadece bir iki özel hastanede bu robottan vardı. Devlet hastanesi olarak ilk Erzurum´da kullanılmaya başlandı. Başarılı sonuç verince sonradan belirlenen devlet hastanelerine de dağıtıldı. Da Vinci Ameliyat Robotu, Erzurum´da ilk ameliyatını kadın hastalıkları üzerine yaptı. Yüzde yüz başarı sağlanan ameliyat sonrası, Üroloji, Genel Cerrahi, KBB (Kulak Burun Boğaz) bölümlerinde kullanılmaya başladı. Genel Cerrahi ameliyatında yine Türkiye´de bir ilk operasyona imza atılarak kansere robot eliyle altın vuruş yapıldı. Gazete4niz GÜNEBAKIŞ´ın yaptığı araştırmalara göre, Da Vinci Ameliyat Robotu ile Erzurum´da 3 yılda 180 hasta ameliyat edildi.  Ameliyatlarda üstün başarı sağlandı. Bu robotun en büyük özelliği ise sıfır hata ameliyat imkanı sunması. Teknoloji geliştikçe insan hayatı daha garantiye alınıyor´ dedirten robot, Erzurum´da hastalara şifa dağıtmaya devam ediyor.

 

 

 

 

ROBOT AMELİYATA NASIL GİRİYOR?

 

Da Vinci Ameliyat Robotu, bu alanda eğitim alan uzman doktorlar tarafından kullanılıyor. Eğitimini almamış doktorlar kullanamıyor. Bugüne kadar Erzurum´da en fazla Üroloji alanında ameliyata giren Da Vinci Ameliyat Robotu ile, cerrahi operasyonun yapılacağı yer belirleniyor. Sorumlu doktor, kollar ve pedallar yardımı ile robota yönlendirme yaparak planlanan bölgede ameliyatın yapılmasını sağlıyor.

 

Robotun 16 kez büyüten, 3 boyutlu ekranına bakılarak joystick´e benzeyen aletlere kumanda edilerek karın içinde ilerlemeye başlanıyor. Robotun altındaki pedalların da ameliyatta önemli rolü var. Sağ ve sol ayakla pedal kullanıyor. “Pedallarla adeta vites değiştiriliyor. Ameliyat sahasına yaklaşıp, uzaklaşabiliyor, sağa, sola yatabiliyor, görüntünün netlik ayarı sağlanabiliyor. Robot kollarının ise hastada 360 derece hareket kabiliyetleri var. Kadınlar doğuma programlı olduğu için karın bölgeleri geniş, erkeklerinse dar. Bu dar alanı robotla ameliyat etmek çok daha kolay oluyor.   

 

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler