Erzurum’da 207 filyasyon ekibi görev yapıyor

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm SAĞLIK Haberleri 03.09.2020 11:39:00
Erzurum merkez ve ilçelerde göreli filyasyon ekiplerinin sayısını ve sahadaki çalışmalarını haberleştirdik.
Erzurum’da 207 filyasyon ekibi görev yapıyor

Sinan AYDIN'ın haberi...
 
 
RADARHABER / ERZURUM 
Korona virüs salgınının son haftalarda arttığı illerin başında gelen Erzurum’da, sahada mücadele eden isimsiz kahramanların başında filyasyon ekipleri geliyor. Hastanelerde görevli sağlık ekiplerinin fedakarca çalışmasının yanında, sahada görev alan filyasyon ekipleri de, salgının yayılmasını önlemek için gece-gündüz virüslü kişilerin temaslı oldupu kişilerin araştırmasını yapıyor. Çoğu zaman karantinadaki temaslıların testlerinin de pozitf çıkması ile, filyasyon ekipleri sayesinde salgının yayılmasının önüne geçilmiş olunuyor.    
 
 
ERZURUM’DA 207 FiLYASYON EKİBİ GÖREV YAPIYOR
 
 
Radar Haber , Erzurum merkez ve ilçelerde göreli filyasyon ekiplerinin sayısını ve sahadaki çalışmalarını haberleştirdi. İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Erzurum merkez ve ilçelerde görevli toplam 207 filyasyon ekibi çalışanı var. Aralarında doktor, hvmşire, hemşir ve diğer kurumlardan memurlarında bulunduğu filyasyon ekipleri, bölge bölge görev dağılımı yapmışlar. Hastaneye belirli şikayetlerle gelen vatandaşların test sonucu pozitif çıktığında, durum o bölgenin bağlı olduğu filyasyon ekiplerine bildiriliyor. Ekipler o saatten sonra hızlı bir şekilde, koşturmaca ile temaslı taraması yapmaya başlıyor. Temaslılara mümkün mertebe en erken ulaşılarak, temaslı ağının genişlemesinin önüne geçilmiş olunuyor.
 
 
 
 
Filyasyon ekiplerinin temaslı koşuşturmacası, 24 saat sürüyor. 
Erzurum en çok artışın yaşandığı 10 il arasında 
Bu arada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsle ilgili açıklamalarda bulundu. En çok artışın yaşandığı illeri açıklayan Bakan Koca, Orta Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesine dikkat çekti. Bakan Koca'nın yaptığı o açıklamalar şöyle: " Son dönemde artışın en fazla olduğu il Ankara... Konya, Kayseri, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Erzurum, Batman, Van, Ağrı da artış yaşanan illerimiz arasında. Mersin ve Manisa’da da artış var ama bu iki ilimizde durum daha kontrollü. Şunu da söyleyeyim: Birkaç gündür Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa, Batman düşüşe geçti. Konya ve Diyarbakır stabil oldu, aşağı inmesini bekliyoruz. Normal sisteme geçen ve her türlü hastamıza hizmet veren hastanelerimizdeki son doluluk oranlarını veriyorum: - Şu anda hastanelerdeki doluluk oranı: Yüzde 47. - Yoğun bakım doluluk oranı: Yüzde 60. - Ventilatör doluluk oranı: Yüzde 30. 
 
 
 
 
FİLYASYON NEDİR?
 
 
Filyasyon, virüsün kaynağını tespit etmek amacıyla virüsün temas halinde olduğu kişilerin taranması yöntemine deniliyor. Saha incelemesi olarak da adlandırılan filyasyon, sağlık bakanlığına bağlı bulaşıcı hastalıklar ile mücadele rehberinde "Saha incelemesi/filyasyon kaynağın ve etkenin belirlenmesine yönelik çalışma yapılması ve/veya temaslılar dahil koruma ve kontrol önlemlerinin alınmasıdır." şeklinde tarif ediliyor. Ülkeler virüs salgınıyla mücadelede genellikle iki yöntem kullanıyor. Bunlardan birisi genel tarama, diğeri de filyasyon yani virüsün temas zinciri içinde olanları tespit etmek ve virüs taramasından geçirmek. Genel taramanın akılcı bir yöntem olmadığını belirten Sağlık Bakanı Koca, filyasyon uygulaması ile nokta atışı yaparak ilerlediklerini söylüyor. Türkiye'nin 81 ilinde 4 bin 600 filyasyon ekibi bulunuyor. Virüsü taşıyanların temas ettiği kişileri tespit eden bu ekipler, yeni tanı süreçleri başlatıyor. Filyasyon çalışmasında yüzde 99 ile temaslı takibin en yüksek oranda sonuçlandığı illerin başında Zonguldak ve Konya geliyor.

 

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler