Erzurum'da kızaklar sağlık için kayacak

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm SAĞLIK Haberleri 27.12.2013 10:16:00

RADARHABER / ERZURUM
Erzurum'da Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından “Sevdiklerimizle Sağlığa Yürüyoruz” temalı yürüyüş organizasyonu düzenlenecek. Etkinlik, 29 Aralık 2013 Pazar günü kızak gösterisiyle başlayacak. Daha sonra Palandöken Dedeman Ski Lodge Otelinin önünden doğa yürüyüşü ile devam edecek olan etkinlik Palan Otel pistinde yapılacak olan kızak yarışması ile etkinlik son bulacak. Çağımızda teknolojideki gelişmeler; yaşam koşullarını kolaylaştırmış fakat daha stresli ve hareketsiz bir yaşam biçimini benimseyen bireylerin oluşturduğu toplumlar olduğunu belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya,"Hareketsiz yaşam, günlük alışverişini bile bilgisayar başında geçiren toplum için, ev dışı aktivitelere daha az katılmaya başlayan kitleler için en önemli problemlerin başında yer almaktadır. Dünya nüfusunun %60’ının yeterli fiziksel aktivitede bulunmadığı düşünülmekte ve özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki yetişkinlerin yaşamlarının daha hareketsiz olduğu bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2008 yılında yapılan çalışmada 15 yaş ve üzeri topluluğun %31 kadarının yetersiz aktivite içerisinde olduğu tahmin edilmektedir.Fiziksel aktivenin yetersizliği sonucu da şişmanlık (obezite) karşımıza çıkmaktadır. Dünya genelinde 1 milyar kadar yetişkin bireyin vücut ağırlığının fazla olduğu ve bunlardan 300 milyonunun da obez olduğu saptanmıştır. Ülkemizde ise 2010 yılında yapılan TURDEP II (Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması-II) çalışmasına göre obezite sıklığı %32 olarak saptanmıştır. Erkeklerde kilo fazlalığının, kadınlarda ise obezitenin daha yaygın olduğu dikkati çekmektedir. Genel olarak erişkin yaşlardaki Türk toplumunun 2/3’ü kilolu veya obezdir.
 
AMAÇ SAĞLIKLI YAŞAMAK
Toplumun farklı kesimlerinde fiziksel aktivite alışkanlığını değerlendirmek üzere yapılan bilimsel araştırma sonuçları, ülkemizde çocuklar, gençler ve yaşlılar arasında fiziksel aktivitenin henüz bir yaşam stili halini almadığını göstermektedir.
Düzenli fiziksel aktivite, çocukların ve gençlerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesinde, istenmeyen kötü alışkanlıklardan kurtulmada, sosyalleşmede, yetişkinlerin çeşitli kronik hastalıklardan korunmasında, bu hastalıkların tedavisinde veya tedavinin desteklenmesinde, yaşlıların aktif bir yaşlılık dönemi geçirmelerinin sağlanmasında bir başka deyişle tüm hayat boyunca yaşam kalitesinin artırılmasında önemli farklar oluşturabilmektedir. Söz konusu bu yararlar sadece bireysel düzeyde önemli değildir. Dünyanın her yerinde giderek maliyeti artan sağlık hizmetleri yönünden koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında fiziksel aktivitenin sağladığı yararlar önemli bir tasarruf sağlayabilmektedir. Sağlıkla ilgilenenler fiziksel aktivitenin, neden önemli olduğunu anlamalı, tüm yaşlardaki bireyleri yaşamın bir parçası olarak fiziksel aktivite ve spora katılımları için motive etmelidirler. Fiziksel aktivitenin yaşam boyu sürdürülmesinin herkese, her yerde, her zaman yararlı olabileceği mesajının daha geniş kitlelere anlatılması gerekmektedir.
Çocuk ve gençleri (5-12 yaş) düzenli aktivite yapmaya cesaretlendirmek, yaşam biçimi haline getirmek, olumlu sağlık alışkanlıkları geliştirmelerine, sigara ve ilaç bağımlılığından uzak durmalarına, okul başarılarını geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Ergenlik (13-19 yaş) döneminde, çocukluktakinden daha yoğun aktiviteye devam edilebilir. Bu dönemde yarışma sporlarına katılım karakter gelişimini olumlu etkilemektedir. Ayrıca aşırı kilo alımını engelleyerek, yetişkin dönemde sık görülen kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olacaktır. Yetişkin yaşamında (20-65 yaş) fiziksel aktivitenin yararları daha belirgindir. Daha önce belirtildiği gibi pek çok fiziksel ve zihinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.Yaşlılıkta (65-75 yaş) fiziksel aktivite ise kronik hastalıklara karşı korunmanın yanı sıra, en büyük önemi zihinsel ve bedensel fonksiyonların korunmasını sağlamasıdır. Fiziksel aktivite, her yaşta sağlığa yararlıdır." dedi.
 
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler