Kadınlarda Adet Düzensizliğine Dikkat!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm SAĞLIK Haberleri 27.10.2015 10:52:00

RADARHABER / ERZURUM
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Rami Asker, kadınlarda adet düzensizliğine dikkat çekti. 
“Adet düzensizliği mutlaka araştırılmalı“ diyen Asker, şöyle konuştu:“Kadınlar genelde ayda 1 yani yılda 12-13 kez muntazam aralıklarla adet görürler,adet görmeye başlandığı ilk yıllarda çoğu zaman adet düzensizlikleri yaşanır,adetin düzene girmesi için hormonal dengenin oluşması gerekir,aynı şey menapoz öncesi yani perimenapozal ve erken menapoz dönemlerinde de yaşanır ve düzensizlik meydana gelir. son görülen adetten sonra 12 ay boyunca adetin olmaması menapoz olarak adlandırılır.
Düzenli adet nasıl olmalı?
Düzenli adet 28 günde bir gelir ve 4-7 gün sürer,fakat 21 ile 35 günlük aralıklarla gelen adetlerde normal kabul edilir.
Peki adet ne zaman düzensiz kabul edilmeli?
21 günden kısa veya 35 günden uzun aralıklarla gelen adetler ,adetin arka arkaya 2 ay veya daha uzun süre gelmemesi,adet aralarında kanama olması,adetin 7 günden fazla sürmesi,adette fazla kanamanın olması yada kanamanın normalden az olması,cinsel ilişki sonrasında kanamanın olması veya menapoz da gelen vajinal kanamalar hepsi anormal durumlar ve adet düzensizliği olarak kabul edilir.
Peki genç yaşta hiç adet görmeme veya adetin kesilmesi nasıl değerlendirilir?
Menapozda olmayan, emzirmeyen ve hamile olmayan bir kadında adetin 3 aydan uzun süre kesilmesi seconder amenore olarak adlandırılır ve önemli bir hastalık işareti olabilir,ergenlik çağındaki kızlarda 15-16 yaşlarından büyük oldukları halde adet görmediyseler bu durum primer amenore olarak değerlendirilebilir bu durum da mutlaka incelenmelidir.
Adet düzensizliğinden korkmalımıyız?
Normal ve sağlıklı olan her kadının muntazam şekilde ayda 1 adet görmesi gerek,bir kadın adet görmüyorsa veya adetleri düzensiz ise o zaman bir şeyler yolunda gitmiyor demek,bu duruma yol açan sebebin ortaya çıkarılıp tedavi edilmesi lazımdır.
Adet düzensizliğine en sık yol açan sebepler veya hastalıklar nelerdir?
- polikistik yumurtalıklar.
- stress
- doğum kontrol haplarının yalnış kullanımı
- miyomlar
- polip
- pelvik inflamatuar hastalık
- yumurtalık zaafiyeti
- endometriozis
- tiroid hastalıkları
- şeker hastalığı
- aşırı kilo verme veya alma
- aşırı egzersiz
- rahim kanseri
- rahim iç tabakasının kalınlaşması
- siroz hastalığı
- lupus hastalığı
- düşük
- dış gebelik
- hormonal düzensizlikler
- bazı ağrı kesiciler
- kan sulandırıcı ilaçlar
- antidepressan ilaç kullanımı
tabiki bunların dışında başka sebepler de var,dolayısıyla adet düzensizliği durumlarında bunun hafife alınmaması , jinekologa başvurup sebebin araştırılması ve uygun tedavinin uygulanması gerek.”
Etiketler : Erzurum, adet, menapoz, düzen,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler