Şifayı atlarda buluyorlar!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm SAĞLIK Haberleri 17.12.2013 14:12:00
Erzurum’da 8 ay önce Adalet Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Atlı Terapi Merkezi’ne, talep patlaması yaşanıyor.
Şifayı atlarda buluyorlar!

RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum’da 8 ay önce Adalet Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Atlı Terapi Merkezi’ne, talep patlaması yaşanıyor.330 engelli çocuğa haftada bir gün 20 dakikalık seansların verildiği merkezde,at sayısı artırılarak ihtiyaca cevap verilmeye çalışılacak. Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık’ın girişimleri sonucu 8 ay önce Açık Ceza İnfaz Kurumunun bahçesinde hizmete sokulan Atlı Terapi Merkezi, engelli çocukların umudu oldu.

 

TÜRKİYEDE İLK PROJE

300 engelli çocuk haftada bir kez 20 dakikalık seanslar halinde atlara bindirilerek gezdiriliyor, merkezi duyan bölgedeki aileler de Erzurum’a koşuyor. Atlı terapi merkezine gelen çocuklardaki değişim aileleri mutlu ediyor, yoğun talep karşısında at sayısının artırılması planlanıyor. Başsavcı Ramazan Apaçık'ın Bakanlığa onaylatıp Erzurum Emniyet Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesindedesteği ile hayata soktuğu proje, türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor. İlk zamanlar korkudan atların yanına yaklaşamayan bedensel ve zihinsel engelli çocuklar, aradan geçen zamanda korkularını yendi. Duvarları çizgi film karakterleri ile süslenen merkezde, Emniyet Müdürlüğü'nün atlı polis memurları tarafından infaz koruma memurlarının desteği ile atlara bindirilen engelli çocuklar gezdiriliyor. Merkezin kafesinde oturarak çocuklarını büyük bir mutluluk içinde izleyen aileler, atlı terapinin çocuklarında olumlu değişiklikler yaratmasının mutluluğunu yaşıyorlar.

‘‘AMACIMIZ TÜM ÇOCUKLARI ATLARLA TANIŞTIRMAK’’

Projenin mimarı olan Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, büyük bir alana sahip olan bahçeyi alarak halkın hizmetine açtıklarını kaydetti. Hem mesire alanı hem de atlarla gezilebilecek mekanlar oluşturduklarına işaret eden Apaçık, amaçlarının engelli çocukların tedavisine bir nebze de olsa katkıda bulunmak olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Maalesef hipoterapi yapan Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir yer yok. Amacımız engellilerle birlikte tüm çocukları atlarla tanıştırmak. İnsanlara biyoenerji veren iki hayvan türü var. Biri yunus balıkları, diğeri de atlar. Bu tesis sayesinde Özel Eğitim ve Rehabilitasyon gerektiren engelli çocukların atlarla 20 şer dakikalık yaptıkları binicilik seansları sonrası sindirim problemleri, denge ve duruşlarında düzelme, algılama ve hatta yürüyememe sorunları gideriliyor. Engelli çocuklar özel hazırlanan parkurda, eyer takılmayan atlarla tur atarken hem kendilerine güvenleri tazelenmiş oluyor, hem de atların insan vücuduna ısı ve titreşim yoluyla gönderdiği bilimsel olarak tespit edilen sinyallerle, çalışmayan kaslarını çalıştırabiliyorlar. Bu proje ilk defa Erzurum da hayata geçirildi ve Türkiye için bir örnek teşkil etmektedir.’’ dedi.

HİPOTERAPİ NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?

Hipoterapi, atın çok boyutlu hareketlerini kullanarak, engelli çocukların duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişimlerine yardımcı olan alternatif ve tamamlayıcı bir tedavi yöntemi. Faydaları ise şöyle sıralanıyor: ‘ Atlar ve çocukların yürüyüş şekilleri arasında benzerlik olması, ata binen çocuğun yürüyüş şeklini benimsemesini sağlamakta ve yürüme yeteneğini artırmaktadır. Atın arka bacak hareketleriyle çocuğun kalça ve omurilik hareketleri sağlanmakta , atın vücut ısısının gergin kaslara temas etmesi ile çocuklarda gevşeme gerçekleşmekte  ve isteme dışı kas kasılmalarının tedavisine yardımcı olunmaktadır. Hipoterapi, denge ve kas kontrolü sayesinde çocuğun duruşunu geliştirir, harekete geçen sinir sistemi ile çocuğun dilini daha iyi kullanabilmesine fırsat verir. Artan planlama ve hareket kabiliyeti sonucunda, öğrenme arzusu kendine güven, paylaşım, duygusal ve sosyal davranışlar gelişir.’

 

Etiketler : Erzurum, merkez, şifa, at,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler