Sokakta satılan gıdalara dikkat

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm SAĞLIK Haberleri 05.07.2013 11:10:00

RADARHABER / ERZURUM 

Ekonomist Adnan Öztekin, Ramazan ayında kayıt dışı üretilerek elde edilen ve satışı sokakta yapılan gıda malzemeleri gerek sağlık açısından gerekse haksız kazanç açısından bir çok tehlikeyi beraberinde getirdiğini belirterek vatandaşların bunlara itibar ederek almamasını önerdi. 
Öztekin, “Herhangi bir denetime ve vergiye tabi olmadan haksız kazanç elde etme düşüncesiyle merdiven altı üretilen ve satışı sokakta yapılan ekmek, pide, tatlı ve benzeri yemeklerle, bakliyat malzemelerinin üretim koşulları bilinmediğinden özellikle sıcaklıkların artmasıyla birçok tehlikeyi de beraberinde getireceğinden, vatandaşların kayıt dışı üretilen, hiçbir belgesi olmayan, denetimleri yapılmayan gıdalara dikkat etmeli yetkililerde kayıt dışı üretimle mücadeleyi öncelikli hedef olarak görüp kayıtdışı, sağlıksız üretim yapanların üzerine gitmelidir.” dedi.
DENETİMLER SIKLAŞTIRILMALI, SOKAK TİMLERİ KURULMALI
Öztekin, “Her sene Ramazan ayının gelmesi ile birlikte kayıt dışı olarak merdiven altı gıda üreten iş yerlerinin ve sokakta satış yapanların sayısında artış meydana gelmesine rağmen bu soruna nedense bir çözüm bulunamamaktadır. İnsan sağlığını tehdit eden ve haksız kazancın önünü açan kayıt dışı, merdiven altı iş yerlerinde üretilen gıdalar ne yazık ki gerek denetimlerin yetersiz olması gerekse vatandaşlarının sağlıklarını göz ardı ederek bu gıdalara itibar etmesinden dolayı her neredeyse adım başı tüm sokaklarda yer almaktadır. Ramazan ayı öncesinde ortaya çıkan bu fırsatçılara karşı hem resmi kurumlar hem de vatandaşlarımız daha duyarlı olmalıdır. Çünkü bu konu çok hassas bir konudur. Oruç tutan vatandaşlarımız saatlerce aç kalmalarından ardından kalitesi belli olmayan , hijyenik şartlardan uzak üretilen bu gıdaları tükettiğinden büyük tehlikelerle karşı kalabileceği aşikardır. Diğer tarafta da sokak satışıyla kayıt dışı haksız kazanç elde edilerek kayıt altında çalışan ve tüm koşullarını yerine getiren dürüst esnafın ekmeğine darbe vurmaktadır. Ayrıca bu merdiven altı üretim yapan kişiler devlete vergi de ödemediğinden tüm işçilerini kaçak olarak çalıştırılmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımız alışveriş yaptıklarında, o iş yerinin kayıtlı olup olmadığına mutlaka dikkat etmeli, resmi kurumlarında sokak timleri oluşturarak denetimleri daha da sıklaştırıp bu sorunun her sene yaşanmasının artık önüne geçmelidir.” ifadelerini kullandı.
HAKSIZ KAZANÇ DÜRÜST ESNAFIN EKMEĞİNE DARBE VURUYOR
Vergisini veren, tüm koşulları yerine getiren, denetlemelere tabi tutulan esnafın sadece Ramazan ayında değil, her zaman müşterilerine kaliteli, sağlıklı ürünler sunduğuna dikkat çeken Öztekin, “Vergisini vererek çalışanlarını da kayıt altına aldırarak devlete olan sorumluluğunu yerine getiren esnafımızın haklarını korunması hem ekonomimizin kayıt dışına çıkmasını engellemek hem de vatandaşlarımızın sağlık yönünden sıkıntılar yaşamaması için herhangi bir denetime ve vergiye tabi olmadan haksız kazanç elde etme düşüncesiyle merdiven altı üretilen ve satışı sokakta yapılan ve insan sağlığını tehlikeye atan ekmek, pide, tatlı ve benzeri yemeklerle, bakliyat malzemelerinin yarattığı sorun kangren yaraya dönüşmeden ve üzücü olaylar yaşanmadan kısa zamanda kalıcı bir çözümle ortadan kaldırılmalıdır.” dedi.

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler