Tecrübe sonuç verdi! Kene artık can alamıyor

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm SAĞLIK Haberleri 01.09.2015 16:15:00

RADARHABER / ERZURUM

Bu yıl KKKA şüphesiyle hastaneye götürülen 100’ün üzerindeki vakalarda tedaviler olumlu sonuçlandı. Geçen yıl 3 kişinin hayatını kaybettiği virüsün bu yıl can almadığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Parlak, “Yıllarca tecrübe ettik. Artık tedavi anlamında dünyada ne yapılıyorsa biz de aynısını yapıyoruz.” dedi. Yaz aylarında başta besiciler ve piknikçilerin kâbus haline gelen ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsüne yol açan kenelerin sezonu neredeyse kapandı.Kenelerde mevsim sonuna gelindiğini anımsatan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Parlak, hastaneye bu yıl 100’ün üzerinde vaka geldiğini bildirdi. Geçen yıl üç kişinin hayatını kaybettiği kenelere karşı etkin bir tedavi yöntemi kullandıklarını vurgulayan Prof. Dr. Parlak bu yıl vakalarda ölüm olmadığını kaydetti. Vakalarda geçtiğimiz yıllara oranla artış ya da düşüşün söz konusu olmadığını ifade eden Prof. Dr. Parlak, “Hemen hemen her yıl aynı sayıda oluyor. Özellikle Şubat sonu itibariyle başlıyor ve halen devam ediyor” dedi. Uzmanların uyarılarıyla halkın keneye karşı daha dikkatli olduğunun da altını çizen Prof. Dr. Parlak, ancak kenelerin sadece paçadan ya da vücudu gördüğü yerlerden değil, görünmeyen yerlerden de ısırabildiğine dikkat çekti.

2002’DEN SONRA BAŞLADI

Doğu Anadolu Bölgesi’nde 2002’ye kadar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü görülmediğini vurgulayan Prof. Dr. Parlak, “2002’den sonra başladı. Ben 1986’da buraya başladım, 16 yıl sonra Kırım Kongo’yu gördük. Bu yıldan sonra da giderek yükseldi ve hala devam ediyor. İlk tespit edildiği zamanlardaki tecrübe ile şimdiki tecrübe arasında ciddi fark var. Araya iki Ağrı Dağı bir de Everest koyabilirsin. Şu anda hastanın geldiği andan itibaren radikal olarak tedavilerini yapabiliyoruz. Tabi kaderinde ölüm varsa biz ona çare bulamıyoruz. Ama biz dünyanın gerekliliği neyse onu yapıyoruz. Tedavi anlamında dünyada ne yapılıyorsa biz de aynısını uyguluyoruz. Zaten Türkiye’de birkaç merkez bunu yapabiliyor. En çok görülen yerlerden biri Tokat orada iyi tedavi yapılıyor. Tabi vaka çok görüldüğü için tedavi daha iyi oluyor. Her gelen vakada tecrübe ediniyoruz” diye konuştu.

KKKA NEDİR?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA),keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir.

Etiketler : Erzurum, virüs, kene, vaka,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler