Buzdan sanat güneşi gördü!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm KÜLTÜR-SANAT Haberleri 15.05.2013 12:54:00

Soner İSTANBULLU'nun haberi...

RADARHABER / ERZURUM

Erzurum’un eksi kırklara dayanan soğuk havasını simgeler bir sanat eseri hazırlamak için kolları sıvayarak hurda araçları buzlarla kaplayan Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Mehmet Kavukçu, bu kez de yaz aylarının kavurucu güneş ışınlarını sıcaklığının insanlara işlemeye çalışacak.

MEVSİMLER VE BİÇİMLER ÇALIŞMASI

Sibirya soğuklarının hüküm sürdüğü Erzurum'da, dondurucu hava, su ve hurda otomobillerin 'buluşması' sıra dışı bir sanat eserine dönüşmüştü. Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Kavukçu ve öğrencileri, gece eksi 30 derecelere ulaşan dondurucu soğukta çalışarak hurda otomobilleri buzdan sanat eserine dönüştürmüştü. Geçen yıl "Mevsimler ve Biçimler" adını verdiği çalışmayla suyla soğuk havanın bütünleşmesi sonucu buzdan göz kamaştıran eserler ortaya çıkaran Kavukçu, bu yıl da şaşırtmaya devam etti.

KIŞIN BUZ KAPLANAN ARAÇLAR YAZIN İSE FOLYA İLE SARILDI

Kış aylarında hurda araçları buzlarla kaplayarak görülmeye değer bir sanat eseri oluşturan Kavukçu “Mevsim ve Biçimler” adını verdiği çalışmalarına yaz aylarında da devam etme kararı alarak buzu çözülen araçları alüminyum folyolarla kapladı. Parlak görünümleri ile kimilerine bir film sahnesini kimisine göre bir trafik kazasını andıran sanat eseri özellikle öğrenciler tarafından yoğun ilgi görüyor. Baharın yüzünü gösterdiği ve güneşin kızdırdığı araçlar üzerinde çalışma yürütmekte güçlük çektiklerini ifade eden öğrenciler kendilerini en çok zorlayan şeyin folyoların uçup gitmesini sağlayan rüzgârın olduğunu söylerken eserin tamamlanıp sergiye sunulacağı anda vatandaşların tepkisini dört gözle beklediklerini ifade etti.

“BİÇİMLERDE İNSANLAR GİBİDİR, KIŞIDA BAHARIDA YAŞAR”

Güzel Sanatlar Fakültesi binasının yanındaki alana getirilen 5 hurda otomobil, çelik direkler yardımıyla üst üste dizildi. Kavukçu ve öğrencileri, oluşturdukları hurda kulesine bir süre buz kalıntılarından ve tahrip olan yerlerini onarmakla uğraştı. Hurda araçların üzerine parlak alüminyum folyolarla kaplandı, ortaya sıra dışı bir sanat eseri çıkmasını sağladı. Kavukçu bu eserinde biçimlerinde insanlar gibi olduğunu belirterek kışın buzla kaplanan biçimler yaz aylarında da sıcağı hatırlatan veya onu bize yansıtan cisimler haline döndüklerini ifade etti. Kavukçu “Soğuk havaların etkisini gösterdiği Doğu Anadolu Bölgesinde ve özellikle Erzurum’da soğuk havanın etkisini göstermek amacı ile kış aylarında hurda araçların buzla kaplanmasını sağlayarak ortaya bir eser çıkardık. Şimdi de bahar geldi. Güneşi bize yansıtacak bir şeyler olması gerektiğini düşündüm ve bu eseri yapmaya karar verdim. Araçlar üzerinde ki motifleri bozmadan parlak folyolarla kapladığımız araçlar dikkat çekiyor. Bunu yapmakta ki en büyük amacım güneşin insanlara ve doğaya olan yansımalarını gösterebilmekti. 2 haftadır süren çalışmalarda beni ve öğrencilerimi zorlayan en büyük etken rüzgâr oldu. Folyoları araçlar üzerine yapıştırmakta güçlük çektik. Tamamlandığında ise bir açılışla sanatseverler ve halkın beğenisine sunacağız. Bu eserinde kış ayında oluşan buz kütleleri kadar ilgi çekmesini bekliyorum” dedi.

KİMİSİNE FİLM SETİ, KİMİSİNE TRAFİK KAZALARI

Eserin bulunduğu alanın yanı başından geçerken meraklı bakışlarını eser üzerine diken vatandaşlar, eser hakkında farklı yorumlar getirdi. Kimisine göre bir film seti gibi gelen sanat eseri, kimi vatandaşa göre ise sık sık can kayıpları ile sonuçlanan trafik kazalarını anımsatıyor. Atatürk Üniversitesinde öğrenci olduğunu söyleyen Sema Çelik, eserin oldukça ilgi çektiğini ifade ederek “Kış ayları içerisinde buzlarla kaplı olarak gördüğümüz eser şimdi gözümüzü alan güneş parıltısı ile karşımıza çıkıyor. Daha çok bir film setini andırsa da çok hoş ve estetik bir görüntü oluşmuş” dedi.

 

 

Etiketler : sanat, buz, folyo,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler