Genç sanatçıdan göz kamaştıran sergi!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm KÜLTÜR-SANAT Haberleri 06.04.2014 15:07:00
Erzurum AVM’de açılan “Ahşabın Hat Sanatı ile Buluşması” sergisi katılımcıları büyülüyor.
Genç sanatçıdan göz kamaştıran sergi!

RADARHABER / ERZURUM
Genç sanatçı Fatih Topatan tarafından Erzurum AVM’de açılan “Ahşabın Hat Sanatı ile Buluşması” sergisi katılımcıları büyülüyor. 
Erzurum AVM sıradışı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Genç Nahhat Sanatçısı Fatih Topatan, baba mesleği olan hat sanatından ortaya çıkardığı eserlerle açtığı “Ahşabın Hat Sanatı ile Buluşması” adlı sergi, adeta büyülüyor. Geçtiğimiz hafta açılan ve 7 Nisan Pazartesi günü akşama kadar açık kalacak olan sergi ziyaretçi akınına uğruyor. Şehrin yöneticilerinin ilgisiz kaldığı sergiyi vatandaş sahiplenirken, genç sanatçı, yöneticilerin serginin açılışına dahi katılmamalarına sitem etti. Dördüncüsü sergisini açtığını hatırlatan Topatan, Bugüne kadar eserlerinden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, birçok devlet büyüğüne hediye ettiğini hatırlattı.
Şehrin yöneticilerine tek tek davetiye dağıttığını belirten Fatih Topatan, açılışa hiçbir yöneticinin katılmadığını ifade ederken, “Bir belediye başkanımız sergimin hemen yanındaki bir mağazada bir saatin üzerinde oyalandı. Kendisini bizzat gidip davet ettim. Fakat mağazadan çıktığı gibi sergiye uğramadan gitti.” İfadeleriyle haklı sitemini dile getirdi.
 
BABA MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR
Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi mezunu olan Topatan, yaptığı çalışmalarla emeğine hayran bırakan ve hayatını hat sanatına adayan bir sanatçı. Sanatı rahmetli olan babasından öğrendiğini ifade eden Topatan, “Babam da hattat olan dedesi ve dayılarından esinlenerek bu sanata gönül vermiş. Tabiri caizse bu bayrağı şimdi onlardan ben devraldım. Aslında önceleri bu işe bir hobi olarak başladım, güzel bir şeyler ortaya çıkarsa eşe dostta hediye ediyordum. Zamanla, çalışarak, uğraşarak kendimi geliştirdiğime inanıyorum. Bu sanata emek veren dostlarla iletişim kuruyoruz, bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Bizim danıştıklarımız oluyor, bize danışanlar oluyor. İstemek zaten başarının anahtarıdır fikrindeyim.” dedi.
 
NAHHAT SANATI NEDİR?
Naht sanatı hakkında bilgi veren Fatih Topatan, “Naht Sanatı Selçuklulardan başlayıp Osmanlıya kadar devam etmiş günümüzde unutulmuş sanatlar arasında sayılan bir emek işi... Dolayısıyla günümüzün teknolojisine yenik düşmekte. Bu elbette az sayıda olan bizleri ziyadesiyle üzmekte. Bu işle uğraşan, emek veren, ürün ortaya çıkaran bizlere de ‘Nahhat’ deniliyor, eski dilde ‘Nahhat’ anlamı marangoz, ağaç oyma işlerini yapan kişilere derlermiş. Çalışmalarıma gelince, ortaya çıkan çalışmalarımı ağırlıkla hat sanatını naht sanatıyla birleştirmek adıyla ifade edebilirim. Kestiğim hat yazısı için uygun köşeler, süslemeler, Rumiler, Osmanlı motifleri kullanıyorum.” diye konuştu.
 
ESERLERİN ORTAYA ÇIKIŞ SÜRESİ
Malzeme anlamında birçok ağaç çeşidiyle çalışılabildiğini kaydeden Topatan, “Örneğin, kavak, okima, esnek, ceviz, çam, gül vs. Hat sanatını icra ederken, dikkat edilmesi gereken önemli hususlar var. Mesela hat yazılarına riayet etmek gerekir. Bu konuda elimden geldiğince dikkat ederim. O yüzden çalışmalarımın hepsinde orijinal hat yazısıyla çalışıyorum. Yaptığım her levhada onun Allah kelamı olduğunu hatırlayarak ne kadar ince titiz çalışmam gerektiğini unutmam.” ifadelerini kullandı.Eserlerin ortaya çıkış süreci ile ilgili de bilgi veren Topatan, hat yazısının boyutunun bile fark ettiğine vurgu yaparak, üzerinde otuz ayet olan bir levhayı bitirmesinin günde 18-19 saat çalışmasıyla 58 gününü aldığını ifade etti.“Naht sanatına ilgi duyanların, bu sanatı gerçek manada gönülden, isteyerek yapmaları gerekir.” diyen Topatan, şunları söyledi: “Nacizane düşüncem şudur ki, bu sanatın iki temel şartı vardır: Biri, yetenek, diğeri sabır. Bu iki şart bir kişide var ise inanıyorum ki çok güzel çalışmalar ortaya çıkarır.”Sanatçı Topatan, bir haftadır açık olan serginin açılışına yöneticilerin katılmamasına karşın, vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini ve bunun da kendisini son derece mutlu ettiğini sözlerine ekledi.
Etiketler : Erzurum, naht, sergi, ahşap,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler