İşte Mimar Sinan'ın bilinmeyen sırrı!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm KÜLTÜR-SANAT Haberleri 20.07.2013 01:53:00

RADARHABER / ERZURUM 

Yakın tarihte uygulanan alttan ısıtma sistemlerinin Osmanlı`da 496 yıl önce kullanıldığı ortaya çıktı. Sakarya`nın tarihi Taraklı ilçesinde bulunan Yunus Paşa Camii, yakınında bulunan hamamdan döşenen tesisatla alttan ısıtılmış. Mimar Sinan`ın eseri camideki alttan ısıtma sisteminin bugün bile kullanılır vaziyette olduğu, ancak günümüzde hamam faal olmadığı için alttan ısıtma yapılmadığı öğrenildi.

YAPILDIĞINDAN BUGÜNE İBADETE AÇIK

Osmanlı sadrazamlarından Yunus Paşa tarafından 1517 yılında Mimar Sinan`a yaptırılan Yunus Paşa Camii sağlamlığı ve alttan ısıtma sistemiyle dikkat çekiyor.17 Ağustos 1999 depreminden de çizik bile almadan çıkan cami, mimari yapısıyla hayran bırakıyor. Halk arasında `Kurşunlu Camii` olarak bilinen Yunus Paşa Camii`nin en büyük özelliği, inşaatında harçtan çok eritilmiş kurşun kullanılması. 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan tarihi cami sağlamlığıyla da dikkat çekiyor. Bu sebeple büyük depremler camiye zarar verememiş. 1999 yılında yaşanan 7,4 büyüklüğündeki depremde Yunus Paşa Camii`nde küçük bir çizik dahi meydana gelmemiş. Mimar Sinan, caminin taş bloklarını yerleştirirken, her iki taşı ortalarından oyup demir çubuk yerleştirdikten sonra üzerine harçtan çok eritilmiş kurşun döktürmüş. Kare planlı, tek minareli, duvarı ince yontu küfeki taşından inşa edilmiş cami, yapıldığından bu yana ibadete açık.

KENDİNE HAYRAN BIRAKIYOR

Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, ilçenin Osmanlı topraklarına ilk katılan ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan yerleşim bölgesi olduğunu söyledi. Taraklı`nın ahşap Osmanlı evlerinin yanında en önemli tarihi eserlerinin başında Yunus Paşa Camii`nin geldiğini belirten Özkaraman, "Caminin mimari özellikleri, bu gün bile çalışır durumda olan alttan ısıtma sistemiyle kendine hayran bırakıyor. Camiye büyük bir ilgi var." diye konuştu. 

Etiketler : Erzurum, Mimar, ısıtma, cami,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler