Modacıların gözdesi Erzurum Ehramı!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm KÜLTÜR-SANAT Haberleri 22.02.2021 19:48:00
Erzurum ihramı, şimdilerde birçok moda tasarımında kullanılmaya başladı.
Modacıların gözdesi Erzurum Ehramı!

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum kadınlarının yöresel giysisi olan ehram, günümüzde yeni trend ve modacıların gözdesi oldu. Yöre söylemi ile ehram, ince eğrilmiş koyun yününden yapılan çok zahmetli aşamalardan geçerek düz yüzeyli mekikli dokuma ile elde edilen kadın dış giysisi olarak adlandırılıyor. Yazılı kaynaklarda ehramın ilk ne zaman dokunmaya ve kullanılmaya başlandığına ilişkin kesin bilgiye ulaşılamamakla birlikte bugünkü şekliyle 1850'li yıllardan beri kullanıldığı belirtilmektedir.

 

KOYUN YÜNÜNDEN ÜRETİLİYOR!

 

Ehram için koyunun altıncı ve yedinci aylarında kırkılan yünü kullanılıyor. Bölge halkı bu yünün tellerinin uzun olduğuna, yağmurda çekmeyeceğine; kısır koyun ve koç yününden ehram olmayacağına inanır. 

 

Ehramin iyisi nasıl anlaşılır?

 

Ehramın değeri ipin inceliği ile doğru orantılıdır. Ehramda genellikle kahverengi, siyah, krem gibi yünün doğal renkleri kullanılır. Renkli iplerle ehram üzerine dokuma esnasında ya da sonradan elle nakış işlenir.

 

Kullanım Tercihleri!

 

Yazın ve kışın yaygın olarak kullanılır. Yazın açık renk kışın koyu renk tercih edilir. Doğal yün oluşu nedeniyle özellikle kışın örtünmeyle beraber, ısınma avantajı da sağlamaktadır. Koyun yününden yapılan ve kimyasal madde içermeyen sağlıklı olması yönüyle tercih edilen el emeği olan bu kıymetli kumaş günümüzde kadın/erkek giysisi ve aksesuarlarına(kadın el çantası, cüzdan, dizlik, erkek yelekleri, kravat, kemer, anahtarlık, magnet) varana dek yapılmakta olup geleneksel ehram kullanımından modern kullanıma adapte edilmiştir.

 

Coğrafi İşareti!

 

İlimiz Erzurum Aziziye İlçesi Selçuklu Mahallesi Şehit Ömer Budak Caddesinde bulunan 2011 yılından itibaren faaliyetlerine hız veren Erzurum Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği tarafından Ehramın coğrafi etiketi alınmıştır. Aynı zamanda dernek tarafından Ehram üretimi için Atölye kurulup ürünleri satışa sunulmuş ve kadınlara istihdam olanağı sağlamaktadır. 

 

İHRAM ATÖLYELERİNDE İŞLER AÇILDI

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Mvrkvzininde kursları da bulunan ihram, günümüzde yeni trend. Modacılarında dikatini çeken Erzurum ihramı, şimdilerde birçok moda tasarımında kullanılmaya başladı. Hal böyle olunca, ihram atölyelerinde de işler açıldı, yüzler gülmeye başladı. Erzurumda gerek belediyelerin, gerekse özel işlvtmvrlrde üretilvn ihramlar, şimdilvrdv daha çok alıcı buluyor. Cuöhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'da gerek Erzurum programında ve gerekse Ankara'da  katıldığı bir prgramda kendisine hediye edilen ihramı çok beğenmiş ve günlük kıyafetlerinde ihramdan tasarım giyisiyi sık sık kullanmaya başlamıştı.  

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler