Savaş müzesi için malzeme toplanıyor

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm KÜLTÜR-SANAT Haberleri 26.04.2018 15:05:00
Erzurum´da kurulacak savaş müzesi için geri sayım başladı.
Savaş müzesi için malzeme toplanıyor

 

Sinan AYDIN'ın Haberi...


RADARHABER / ERZURUM

Erzurum´da kurulacak savaş müzesi için geri sayım başladı. Malzemeler toplandıktan sonra müzenin açılışı yapılacak. Turist çekmek için de büyük önem arz eden savaş müzesinde, 120 yıllık iki Rus obüsü de sergilenecek. Erzurum´a yapılacak olan Savaş müzesinin yeri için çalışmalar tamamlandı. Müze için geri sayım başlarken sergilenecek malzemelerin toplanmasına başlandığı öğrenildi. Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, “ Şuan için malzeme toplanmasına başlandı. Tüm eserler toplandıktan sonra Savaş müzesinin açılışı yapılacak” dedi. Savaş müzesi için Nenehatun Tarihi Milli Milli Park´ta yapılacak alanın tapuda mera olduğu ortaya çıkınca, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu talimat çalışmaların hızlandırılmasını istemişti. Yapılan görüşmeler sonrası Savaş Müzesi´nin yapılacağı alanın Milli Parklar´da olduğu, askeriye ile yapılan görüşmeler sonrası geri sayıma başlandığı öğrenildi.

 

SAVAŞ MÜZESİ İÇİN MALZEMELER TOPLANIYOR

 

Konu ile ilgili gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a özel açıklamalarda bulunan Erzurum İl Kültür Ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, müjdeyi verdi. Müdür Almaz, “ Müzenin yapılacağı alan tapuda mera çıktı. Bu nedenle gerekli düzenlemenin yapılması gerekti. Gerek kurumlar arsında gerek se Askeriye ile görüşmeler yapıldı. Şuan için alan Milli Parklara ait. Çalışmalar devam ediyor. Askeriye ile görüşmeler yapıldı müzeye konulacak malzemelerin toplanması çalışması başlatıldı. Malzemeler toplandıktan sonra Savaş Müzesinin açılışı yapılacak” dedi.

 

RUS OBÜSLERİ DE BU MÜZEDE SERGİLENECEK

 

Müzede, Birinci Dünya Savaşı´nda Erzurum´un işgali sırasında Palandöken Dağı geçitlerine konuşlandırılan 120 yıllık iki Rus obüsü de sergilenecek. 17 yıl önce ATAK Doğa Sporları Kulübü Başkanı Çetin Bayram´ın Palandöken Dağı´na yaptığı tırmanış sırasında bulunan, savaş esnasında Rusya´nın Perm bölgesinden Abdurrahman Gazi Türbesi mevkiine getirilerek kente hakim tepelere konuşlandırılan iki obüs, Vali Seyfettin Azizoğlu´nun talimatıyla bulundukları yerden indirilmişti. 2 bin 700 metre rakımdaki Palandöken Dağı´ndan paletli araç ve iş makineleri yardımıyla indirilen Rus topları, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce koruma altına alınmıştı. Saf çelikten yapılmış olan obüslerin savaş sırasında 3 bin 500 kilometre uzaktaki Rusya´nın Ural Dağları´ndan getirildiği ortaya çıkmıştı. Ruslar, savaş sonrası 11 kilometre menzilli, 188 milimetrelik, yaklaşık 7 ton ağırlığındaki bu topları orada terk ederek gitmişti. Obüslerin sergileneceği Milli parkta, Aziziye tabyaları da yer alıyor.  

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler