Sultan sekisi Oltu'da

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm KÜLTÜR-SANAT Haberleri 17.06.2013 05:25:00
ER-VAK tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Sultan Sekisi Toplantısı’nın 20’ncisi bu yıl Oltu’da yapılacak.
Sultan sekisi Oltu'da

RADARHABER / ERZURUM 

ER-VAK tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Sultan Sekisi Toplantısı’nın 20’ncisi bu yıl Oltu’da yapılacak. 
Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Kalkınma Vakfı tarafından organize edilecek 20. Sultan Sekisi Toplantısı’nın konusu 1919 - 1920 yılları arasında kurulmuş olan “Oltu Şûrâ Hükümeti” olacak.
Bilindiği gibi Oltu; 1877 - 1878 Osmanlı - Rus harbinde Kars, Ardahan ve Batum ile birlikte savaş tazminatı olarak Ruslara verilmiş, 1917 Rus devriminde Rusların çekilmesiyle birlikte Ermeni ve Gürcüler tarafından yeniden işgal edilmiş, böylece 42 yıl sürecek bir esaret dönemi yaşamıştı.
İşte bu sancılı dönemde Oltulular teşkilatlanarak “Oltu Şûrâ Hükümeti’ni” kurup; “Biz ezelden beri hür yaşadık, hür yaşarız, hangi çılgın bize zincir vuracakmış şaşarız” mesajını dünyaya duyurmuşlardı.
On üç ay süren bu bağımsızlık mücadelesi, Şûrâ Hükümeti’nin 20 Mayıs 1920 tarihinde Büyük Millet Meclisine ilhakıyla neticelenmiş, Oltuluların bu asil duruşları Türk tarihinin altın sayfalarında haklı yerini almıştı.
Bu şanlı istiklal mücadelesini ve o günleri tarihi gerçekler ışığında hatırlamak ve yeni nesillere anlatmak düşüncesiyle yapılacak olan program panel şeklinde sunulacak.
6 Temmuz Cumartesi günü Oltu’da gerçekleşecek olan Sultan Sekisi Toplantısı’nda şiir ve kompozisyon yarışmalarının yanında, fotoğraf sergisi ve halk müziği konseri de verilecek.
Atatürk Üniversitesi ve ER-VAK tarafından gerçekleştirilecek olan 20. Sultan Sekisi Toplantısı’na Oltu Belediyesi de destek verecek.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak,Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek ve ER-VAK Başkanı Erdal Güzel toplantıya tüm Erzurumluları, özellikle de Erzurum dışında yaşayan Oltuluları davet ettiler.

Etiketler : erzurum, sultan, seki, toplantı,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler