Taş ambarlar projesi 'hızlandırılsın' talebi!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm KÜLTÜR-SANAT Haberleri 14.12.2020 00:33:00
Dadaşlardan Sekmen’e ’Taşambarlar bir an önce çarşı olsun’ talebi...
Taş ambarlar projesi 'hızlandırılsın' talebi!

Sinan AYDIN’ın haberi...
 
 
RADARHABER / ERZURUM 
Erzurumlular, kapalı çariı olması kararlaştırılan tarihi taş ambarlar projvsinin hızlandıırlmasını ve bir an önce çarşıya dönüştürülmesini Başkan Sekmen’den istiyorlar. Erzurum’da askeri gıda deposu olarak kullanılan Taşambarların geçtiğimiz aylarda kapalı çarşı olması kararı verilmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Taşambarlar’a karşılık olarak Gezköy kışlasında askeriyeye devasa bir depo yapıyor. “Bu tarihi yapıyı yine tarihi dokusunu korumak suretiyle kapalı bir çarşı haline getireceğiz. Halkımız yaz-kış bu çarşıda hem alışveriş yapma fırsatı bulacak, hem de dilediğinde vakit geçirebilecek. Tarih şehri Erzurum’a şimdiden hayırlı, uğurlu olsun” açıklamasını yaparak çarşı müjdesini duyuran Başkan Sekmen, Dadaşların sabırsızlanmasına neden oldu. Vatandaşlar Başkan Sekmen'den taş ambarlar kapalı çarşı projesini hızlandırmasını istiyorlar. 
 
 
PROJE ÇİZİLDİ! EN AZ 500 MİLYON TL HARCANACAK
 
 
Yakutiye ilçesine bağlı Yoncalık Mahallesi’nde bulunan ve TSK’nın deposu olarak kullanılan tarihi Taşambarlar, Sekmen tarafından yapılan ilk açıklamaya göre 2023 yılında kapalı çarşı olarak kullanılmaya başlanacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, projenin çizildiğini ve 2023’te kapalı çarşı olacak Taşambarlar ile çevresi için en az 500 milyon TL harcanacağını belirtti. Taşambarlar projesini, ilk olarak dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler gündeme getirmişti. Geçen süre içinde somut bir adım atılmayan projeyi , Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, hayatiyete geçirdi.  Toplamda yirmi iki odasıyla halen ayakta duran Taşambarların,   kapalı çarşı olarak kullanılması için kapsamlı bir çalışma yürütülerek projesi çizildi.
 
 
 
 
KARŞILIĞINDA TSK’YA DEPO YAPILIYOR
 
 
Taşambarlar binasına karşılık Gez Kışlası’nda TSK’ya depo yapılıyor. İnşaat çalışmalarının bu yıl sonunda bitip teslim edilmesi bekleniyor. Büyükşehir Bediye Başkanı Mehmet Sekmen, daha önce yaptığı açıklamada “2021 yılında da restorasyonunu yaparak biz de 2022’nin sonunda burayı Erzurum halkına kazandıracağız. Burası bir çarşı olacak. Geleneksel el ürünleri yerel üretimler, gıda ve kendimize has ürünlerimizin satıldığı bir çarşı haline getirilecek. Mutlaka dükkanlar şeklinde olacak. İnsanlarımız hem gelip orada alışveriş yapacak hem de tarihi mekanı gezme, görmelerine sunmuş olacağız” ifadelerini kullanmıştı. 
 
 
TARİHİ TAŞ AMBARLAR
 
 
Tarihi Taş Ambarlar, Erzurum’da bedesten ya da Kapalıçarşı adıyla günümüze gelmiş bir yapı olmamasına rağmen bugün askeriye tarafından kullanılmaya devam ediliyor. 1854 yılından sonra inşa edilen ve şehrin tahkimiyle görevli Fosfor Mustafa Paşa tarafından diğer askeri binalarla birlikte inşa ettirilen Taş Ambarlar, toplam yirmi iki odasıyla hâlen ayakta duruyor. Taşambarlar, hem Osmanlı döneminde hem Cumhuriyet döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin o bölgedeki yiyecek ihtiyaçlarının depolandığı bir ambar. Yıllardan beri bu amaçla kullanılıyordu. 
Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler