2 bin metrede dalgıçlık eğitimi

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 15.06.2013 12:25:00
Erzurum'da başlatılan dalgıçlık kursuna katılan 20 kişi,yedigöller bölgesinde dalış yaptı.
2 bin metrede dalgıçlık eğitimi

RADARHABER / ERZURUM 

SONER İSTANBULLU'NUN -ÖZEL HABERİ- 


Erzurum'da başlatılan dalgıçlık kursuna katılan 20 kişi turizme kazandırılması planlanan yedigöller bölgesinde dalış yapıp çevre temizliği çalışması yürütecek.
Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Araştırma Görevlisi Tuğçe Şensurat'ın hazırladığı 'İç sularda Turizm ve Hizmet Amaçlı Dalış Eğitimi' adlı proje kapsamında, 1'İ kadın 20 kişiye dalgıçlık eğitimi veriliyor. projenin sahibi araştırma görevlisi Tuğçe Şensurat, "Erzurum'da ki turistik gölleri temizlemek amaçlı eğitimler düzenliyoruz. Dalgıçlık eğitimi sonrasında ise Erzurum Yedigöller de restörasyan çalışması yürüterek turizme kazandırmayı planlıyoruz" dedi" dedi.
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) sağladığı maddi destek ile dalgıçlık eğitimi almak isteyen 20 kursiyere eğitmenler tarafından Su Ürünleri Fakültesi'nin dersliklerinde teorik, Atatürk Üniversitesi sosyal tesisler havuzunda ise dalış eğitimleri veriliyor. Çoğu akademisyen olan, normal vatandaş ve öğrencilerin de aralarında bulunduğu 20 kursiyer, 20- 25 Haziran tarihlerinde Antalya'nın Kemer İlçesi'nde açık deniz dalışlarına katılacak. Derslerin ve dalışların çok zevkli ve heyecanlı geçtiğini söyleyen kursiyerler açık denizde dalacakları günü merakla beklediklerini söyledi. Kursiyerlerin bir ayda 60 saat teorik eğitimin ardından 10 saat de havuzda pratik eğitim aldıklarını belirten projenin yürütücülerinden Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Tuğçe Şensurat, "Hazırladığımız projeyi kabul eden KUDAKA maddi destekte bulundu. İki dalış eğitmeni fakültemizin dersliklerinde teorik bilgiler verirken dalışları havuzda yaptık. Kursiyerler, bir yıldız dalıcı unvanına sahip olacaklar. Geçtiğimiz yıl da yine dalgıçlık eğitimleri vermiştik o eğitimler daha çok sivil savunma ve arama kurtarma alanı üzerindeydi. Ancak bu sene turistik alanlarda yapacağımız dalışlarla restorasyon çalışmaları yürütüp turizm açısından zengin ancak bakımsız olan Erzurum Yedigöller bölgesini turizme kazandırmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra kaya tırmanışı ve sportif olta balıkçılığıyla da Erzurum'u turizme kazandırmak istiyoruz. Yüksek rakımı ve soğuk havası ile hep kış sporları ile anılan Erzurum'un su sporları ile de anılmasını sağlamak için çalışmalarımızı devam ettireceğiz." dedi.


“BU İŞ BURADA OLUR”
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri ve aynı zamanda dalgıç kursiyeri Talha Bekir Özmen Erzurum Erzincan ve Bayburt gibi illerde çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek dalgıçlık eğitimlerinin de Erzurum'un ve bölgenin kültürel ve turistik değerlerinin kazandırılması adına yürütüldüğünü ifade etti. Özmen "dalgıçlık eğitimin çevredeki göllerde herhangi bir olumsuzluk teşkil edecek durumlarda anında müdahale edebilme amaçlı planlanmış bir çalışma. Bu projede bende yer almak istedim. diğer katılımcılar gibi dalgıçlığı bende deneyerek verilen eğitimlerle öğreniyorum. Dalgıçlık eğitimleri yalnızca bir sıkıntı durumunda yardımcı olma anlamında değil bölgenin turizmin geliştirilmesi açısından da bu çalışmayı destekliyoruz. ilgi duyan herkesin Anadolu’nun zirvesi olan yaklaşık 2 bin rakımlı Erzurum'da da bu işin yapılabileceğini gösterdik.
Erzurum'da böyle bir kurs verildiğini duyduğunda koşarak geldiğini söyleyen dalış eğitmeni Aşkın Yakıştıran ise 10 bir yıldız 10 iki yıldız olmak üzere 20 kursiyerlerinin bulunduğunu belirterek, eğitimlere devam edip kursiyerlerin usta birer dalgıç olacaklarını ifade etti.


"AMACIMIZ BENİ HEYECANLANDIRIYOR"
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Armağan Çolak da ilk dalışta nefes alış verişlerde burun kullanılmadığı için biraz zorlandığını ancak dana sonra buna alıştığını ifade etti. geçtiğimiz yılda eğitimlere katıldığını söyleyen Prof. Dr. Çolak, "bu sene farklı bir amacımız var. Yedigölleri turizme kazandırmak için restorasyon çalışmaları yürüteceğiz. Bu çalışmalar sonrasında o bölgeye çok sayıda turist çekebileceğimize inanıyoruz. Yola çıkış amacımız beni çok heyecanlandırıyor" dedi.

YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler