'Yüksek teknolojili yatırımlara yönelmeliyiz'

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 28.11.2014 16:00:00

RADARHABER / ERZURUM
Erzurum’un geleceğe yönelik proje ve yatırım faaliyetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi (ENER) Başkanı Vahdet Nafiz Aksu; “Erzurum Hükümetin desteklemeyi kararlaştırdığı yüksek teknolojili yatırımlara yönelmeli” dedi. “Fabrika devletten, işletmesi milletten” şeklinde formüle ettikleri yöntemin Erzurum için önemine vurgu yapan Aksu “Sayın Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız 3 büyük üretim - yatırım bölgesi kurulacağını ve bu bölgelerle birlikte hangi şehre yapılırsa yapılsın, yüksek teknolojili tüm yatırımların, 5’inci bölge kapsamında destekleneceğini açıkladı. Bunu Erzurum için büyük bir imkân ve fırsat olarak görüyoruz, girişimlerin yoğunlaştırılmasını Temenni ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Aksu, Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu tarafından açıklanan Eğitim Kampüsü ve Tam donanımlı Erzurum Adli Tıp Merkezi projelerinin şehir için önemine de vurgu yaptı.
 
ÜRETEN EKONOMİYE GEÇİŞ KAPISI
Aksu açıklamasını şöyle sürdürdü; “Sayın Sanayi Bakanımızın açıklamalarından anlıyoruz ki; oluşturulacak yeni üretim-yatırım bölgelerinde sanayici, binaya para bağlamayacak. Fabrikayı devlet yapacak, sanayici kira ödeyecek… Alınacak tedbirler ve uygulanacak teşviklerle yatırımcının yüksek faizle borçlanmasının önüne geçilecek. Hazine arazileri, kamulaştırılacak, gerekirse fabrikanın projesini, binası devletçe yapılacak, hazır olarak kiraya verebilecek. Kiralanan fabrika uzun vadede kiracıya satılabilecek.
Daha önce Erzurum için ihtisas OSB’Sİ olarak önerdiğimiz Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte, Bilim ve Sanayi Bakanlığının devreye sokacağı bundan çok daha büyük üretim alanları arasında Doğu ve Erzurum’unda bulunmasını arzu ediyoruz. Bunu mümkün görüyoruz. Erzurum’un yeni Ekonomi paradigmasının ‘Üreten Ekonomi’ olmasına vurgu yapıyoruz. Hizmet sektörü ve Kış Turizmin bu temel eksenin sağlam ayakları olarak görülmesi gerektiğini savunuyoruz.
 
TERMAL TURİZMDEN DAHA BÜYÜK PAY ALABİLİR
Sağlık Bakanlığının bütçe sunumunda Sağlık turizminden 2023 yılında 20 milyar dolar gelir hedefliyor. Bunun için büyük yatırımlar yapılacak. Erzurum’a bu konuda şu ana kadar yapılan yerel yatırımların yanı sıra daha büyük ve küresel talebi karşılayacak yatırımların yapılması gerekiyor. Ilıca, Pasinler ve Köprüköy’deki şifalı sularımızın, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği halinde ve KÖİ projeleriyle şehir ekonomisinin önemli bir unsuru haline getirilebileceğini öngörüyoruz. Palandökenin birinci sınıf pistlerinde üşüyen yerli yabancı misafirlerimizi, birinci sınıf kaplıca sularımızda ısıtabiliriz. Bunun için uygun güzergâhlara hafif raylı sistem inşa edebilir, hatta teleferik ağları döşenebilir. Kaplıcalarımızı tedavi ve turizm amaçlı iki ana hedefe göre düzenlememiz mümkün.
 
ERZURUM; İDEAL BİR BİYOTEKNOLOJİ ve MEDİKAL MALZEME ÜRETİMİ MERKEZİ
Sağlık Bakanlığı tarafından Ülkemize 21. Yüzyılın teknolojisi olan biyoteknoloji alanında üretim yeteneği kazandıracak projeler hazırlandığı, bakanlığın 2015 bütçe metinlerinde yer alıyor. Biyoteknoloji yatırımları gibi yüksek teknoloji gerektiren yatırımlar için coğrafi ve iklimsel koşullar engel teşkil etmiyor. Yine Sağlık Bakanlığının yerli üretime geçmeyi düşündüğü tıbbi malzemeler için de Üniversite ve Teknokent imkânına sahip Erzurum, ideal bir merkez olabilir. Bu alanda da çalışmalara hız verilmesi gerektiğini savunuyoruz.
 
EĞİTİM KAMPÜSÜ ve ADLİ TIP MERKEZİ YATIRIMLARINI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ
Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu tarafından açıklanan Eğitim Kampüsü ve Tam donanımlı Erzurum Adli Tıp Merkezi projelerini şehir için kazanım olarak görüyoruz. Daha önce, şehrimiz için güzel projeler üreten DOSİAD tarafından gündeme getirilen Eğitim Kampüsü, Sayın Yavilioğlu’nun ciddi takibi ile hayata geçmiş bulunuyor. Bu yatırım, mali boyutu, eğitime sunacağı katkı ve inşa edileceği mahal itibarı ile önemli bir proje… Proje çalışmaları bitme aşamasına gelen ve 2015 yılının ilk yarısında temeli atılacak olan Tam donanımlı Adli Tıp Merkezi de önemli bir yatırım. Başta Sayın Yavilioğlu olmak üzere emeği geçen diğer Milletvekillerimize teşekkürlerimizi iletiyoruz. Erzurum’u yatırım cenneti haline getirecek olan her projeyi takdirle karşılıyor, bu uğurda emek veren yerel yöneticilere, siyasi kadrolara, sivil toplum kuruluşlarına ve şehrin gelişmesinde uyarıcı yayınlarıyla kılavuzluk eden medyamıza şükranlarımızı sunuyoruz. Bu çabalar sayesinde Erzurum’umuzun geleceğe emin adımlarla yürüyüşü devam edecek.”
Etiketler : Erzurum, yatırım, teknoloji, ENER,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler