Allahuekber Dağları tanıtım merkezi oluyor

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 11.11.2013 12:19:00

RADARHABER / ERZURUM 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı’na, Sarıkamış Harekâtı’nın bütün gerçekliğiyle anlatılması ve o günkü şartların çok daha iyi anlaşılması maksadıyla tanıtım merkezi yapacak. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Erzurum ve Kars illeri sınırları içerisinde bulunan Sarıkamış Allahuekber Dağları’nın Milli Park olarak ilan edilmesinin ardından şimdi de tanıtım merkezi haline getiriliyor. Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı kapsamında yapılacak tanıtım merkezi, şehitlikler, yürüyüş alanları ve gölet çalışmaları ile Sarıkamış Harekâtı’nda yaşanan olaylar vatandaşa her adımında farklı bir mesaj olarak yansıtılacak.
SARIKAMIŞ HAREKÂTI, GÖRSEL ANLATIMLAR KULLANILARAK BELGELERLE AKTARILACAK
Sarıkamış Harekâtı’ndan kalan hatıra, belge ve savaş malzemelerinin bulunduğu parkın içerisinde ayrıca bölgedeki Türk tarihi Sarıkamış Harekâtı ve sonrası da dâhil olmak üzere çeşitli görsel teknikler, resim ve belgeler ile bir güzergâh boyunca kronolojik olarak anlatılacak. Kaynak değerleri ziyaretçilere tanıtmak için yapılacak tanıtım salonunun yanı sıra şehrin ihtiyaçlarını da karşılayabilecek 300 kişilik konferans salonu, merasim alanı, yürüyüş yolu ve Ermeni mezalimini kabartma teknikleri kullanılarak anlatan görsel içerikli panorama salonları bulunacak.

ZORLU KIŞ ŞARTLARINA UYGUN BİR ŞEKİLDE İNŞA EDİLECEK
Geçen aylarda Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda yapılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nin benzeri olarak yapılacak Sarıkamış Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi, bulunduğu yerin zorlu kış şartlarına uygun bir şekilde inşa edilecek. Ayrıca, her türlü engelli tarafından hiçbir güçlükle karşılaşmadan gezilebilecek bir şekilde tasarlanacak.

YÜRÜYÜŞE KATILACAK ZİYARETÇİLERE OTOBÜS HİZMETİ SAĞLANACAK
Ocak ayının ilk haftasında yapılan Sarıkamış Harekâtı etkinliklerine katılan ziyaretçiler otobüsle merasim alanlarına taşınacak. Bu alanda tanıtım birimi, çadırlı kamp alanı, günübirlik kullanım alanı, mola noktası donatıları ve bu kullanımları kapsayan bir meydan bulunacak. Uzun Devre Gelişme Planı kapsamında, merasim alanına tanıtım birimi, çadırlı kamp alanı, günübirlik kullanım alanı, mola noktası, çeşme ve otopark alanları yapılacak. Sarıkamış Harekâtı etkinliklerinde yapılan yürüyüş için mola noktaları olacak. Ayrıca, Milli Park sınırları içerisinde bulunan 8 şehitliğin ihyası yapılacak

YÜRÜYÜŞ GÜZERGÂHI ÜZERİNDE GÖLET ÇALIŞMALARI VE SU GEÇİŞ KANALI YAPILACAK
Yürüyüş güzergâhı üzerinde gerekli yerlerde özellikle karların erimesi sonucu oluşabilecek su akıntılarının yola zarar vermesini engelleyecek su geçiş kanalları yapılacak. Bölgede yapılacak gölet projesi kapsamında devam eden çalışmalar Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yenilenecek. Aynı zamanda yol kenarlarında dinlenme cepleri, rölyef, heykel, şehit mektupları, anıtlar gibi materyal bulunacak. Bu materyallerle tanıtım merkezini ziyarete gelen vatandaşlar, Sarıkamış Harekâtı’nda şehit düşmüş askerlerimizin anısını ve çektikleri sıkıntıyı hissedecek.

PROJE 100. YIL ETKİNLİKLERİNDEN ÖNCE TAMAMLANMIŞ OLACAK
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatı üzerine tanıtım merkezi ile ilgili tüm sürecin iki yıl içerisinde tamamlanması ve Sarıkamış Harekâtı’nın 100. Yıl etkinliklerinden önce bitirilmesi planlanıyor.

YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler