Cazibe merkezine ‘ilaç’ desteği

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 17.10.2016 13:40:00
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen,Pusu Gazetesi Baskı Tesislerini Ziyaret Etti.
Cazibe merkezine ‘ilaç’ desteği

Onur SAĞSÖZ'ün Haberi...
 
RADARHABER / ERZURUM
Hükümetin teşvik paketinde Cazibe Merkezi ilan edilen Erzurum’a sadece 4 sektörde destek verileceği açıklanmıştı. Bunu yeterli bulmayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Maliye ve Sanayi Bakanlarıyla görüşerek, kente ilaç ve medikal yatırımları için de destek verilmesini sağladı. 
 
Pusula Baskı tesislerini Ziyaret Etti
 
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, dün 1’inci organize Sanayi  Bölgesi’nde bulunan Pusula Gazetesi Baskı Tesisleri’ni ziyaret etti. Beraberinde Basın Yayın Daire Başkanı ve Özel Kalem Müdürü Hasan Şahin, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şeref Doğan ile tesislerde incelemelerde bulunan Başkan Sekmen, Genel Koordinatör Sevda Güneş İncesu ve Pusula ekibiyle sohbet etti. 
 
 
Gez Kavşağı’na alt geçit
 
İlk olarak kentteki trafik sorununa değinen Başkan Sekmen, bazı ana arterlerde genişletme çalışması yapacaklarını kaydetti. Başkan Sekmen, “Gez kavşağında bir geçide ihtiyacımız var. İnşallah oraya bir alt geçit yapacağız. Gürcükapı’yı da temizleyip, camiyi ortaya çıkaracağız. Ayrıca 200 araçlık bir otopark yaparak o bölgeye nefes aldıracağız. Bununla birlikte Gar’dan başlayıp Yoncalık Caddesi’nin sonuna kadar peyzaj düzenlememiz olacak.”
 
“Trafiğin  sorumluluğunu istedik”
 
“Şehirde halkla ilgili en büyük kurum belediye. Ama bakıyorsunuz tra fik sorumluluğu kimde, emniyette.Halk bunun hesabını belediyeden soruyor. Ankara’ya söyledik, her belediye değil ama talip olan belediyelere bu sorumluluğun verilmesini istedik. Bunun mevzuatını bekliyoruz” dedi. 
 
 
“Tek arzum şehri dağa çıkarmak” 
 
Yaklaşık iki ay önce Özelleştirme İdaresi’nden devraldıkları Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri’ndeki çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Sekmen, şunları söyledi. “Palandöken ve Konaklı’da kısa vadeli çözümler ürettik ve bunları uygulamaya başladık. Öncelikle tüm tesisleri bakım ve onarımdan geçirdik. Ayrıca (ski pass) tek kart uygulaması için alt yapı çalışmalarını yürütüyoruz. Kayak pistlerinde bir takım düzenlemeler yaptık. Öyle ki eriyen kar suları ve yağmur nedeniyle pistlerin bozulmaması için yeni kanallar açtık veçimleme yaptık. Haliyle pistler 5 santimetre kar kalınlığında bile kayak yapılabilecek duruma geldi. Bunun yanında pistlere yakın noktalarda WC’ler ve mobil çay istasyonlarıkurduk. Ayrıca mescit yaptırdık. Acemi kayak merkezi için de bir takım düzenlemeler yaptık. Otopark alanları açtık. Acemi kayak alanının altını oyup 500 araçlık bir park yapacağız. Benim tek arzum şehri dağa çıkarmak. Dağ bu kadar yakın ama şehrin bağlantısı yok.”
 
“Göleti kaynaklarla besliyoruz”
 
2011 Kış Oyunları için yaptırılan ancak su sızdırdığı gerekçesiyle kullanılamayan göletten bu yıl yararlanacaklarını ifade eden Başkan Sekmen, “Bizden evvel özelleştirme orayı yaptırmış, maalesef arzuedildiği gibi yapılmamış. Biz malzeme tespiti istedik hem de biz orada mevcut haliyle suyu dolduruyoruz. Biraz kaynak bulduk yukarıda kaynakları aktarıyoruz. Bir yandan hazır hale getiriyoruz. Geçen yıllar normalde tankerlerle dolduruyorduk çünkü eğer kar yağmadığı zaman suni karlama sistemin olmazsa gelen misafirler geri dönerler. Bu sene hazır hale getirmeye çalışıyoruz ama gölette daha yapacağımız işler var geleceğe dönük. Bu yıl taşıma suyla sistemi döndüreceğiz. Orada splinterler vardı. Bu suyu püskürtüp kar yapan makineler. Aşağı yukarı 300 kadar splinter vardı, bunların çoğu çalışmıyordu. Şimdi hepsini çalışır hale getirdik. Yani geçen yıla nazaran yüzde 90 her şey çalışır hale gelecek.
 
“Kulüplerimiz herkese kart veriyor”
 
Her iki kayak merkezindeki gondol ve liftlerde kaçak geçişleri önlemek için ski pass uygulamasının etkili olacağını belirten Başkan Sekmen şöyle devam etti. “Şimdi bu bilet sistemini yapıyoruz. Ama bir sorun var ki, maalesef kulüplerimiz herkese kart veriyor. O kart sistemini verilmesi gerekenlere yani gerçek sporculara verilmeli. Bununla ilgili bir takım düzenlemeler yapacağız.” 
 
“Kayak Merkezimiz çok güvenli olacak”
 
Palandöken ve Konaklı’nın Avrupa standartlarında bir kayak merkezi olduğunu vurgulayan Başkan Sekmen, “Arama ve kurtarma ekiplerimiz hazır hale geldi. İtfaiye ekiplerimizi eğittik yani a’dan z’ye ne yapılması lazımsa yaptık. Tüm ekiplerimiz gayet donanımlı hale getirildi. Şimdi elektronik sistem kurduruyoruz, kamera sistemleri kuruluyor. Yani merkezden onları gözetleme imkânı oluşturuyoruz. Bütün alanları görünür hale getiriyoruz. Şunu söyleyeyim bir kayak merkezinde olması gereken hangi sitem varsa hepsini buraya taşıyoruz. Çünkü şu andaki bu skipass sistemini birleştiren firmanın Andora’da kendi kayak tesisler var ve aynı sistemi buraya taşıyoruz. Kısacası biz özel idareden daha iyi idare edeceğiz bunu toplumda görecek. Ayrıca biz onlara sizden bunu sadece sistem olarak değil müşteri olarak da istiyoruz dedik. Bu konuda da destek alıyoruz. Biz geçenlerde yeni Valimiz ile beraber Ukrayna’ya gittik fuar vardı. Bir gece kaldık döndük. Geçmişte buraya gelip gidiyorlarmış son yıllarda gelmemeye başlamışlar. Mesela bizden şey desteği istediler. Uçak desteği. “
 
 
“Bu desteği onlara sağlayacağız”
 
“Şimdi ben geçen yıl otellere toplantı yaptım. Dedim ki otellere bunu hükümete verdirebilirsek verdireceğiz, verdiremezsek ben belediye olarak bunu size karşılayacağım. Siz bana fatura keseceksiniz uçak başı 3 bin dolar, siz yeter ki yolcu getirin. Yani zaten eğer bununla bu belediye ias edecekse bırakalım etsin. Onun için şimdi Başbakanımız talimat verdi, yerine gelecek mi bakalım. Gelmezse biz karşılayacağız” diye konuştu.
 
“Teşvik paketi konusunda ne gerekiyorsa yapacağız”
 
Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı teşvik paketiyle ilgili soruları da yanıtlayan Başkan Sekmen, şunları söyledi. “Paket açıklandıktan sonra bazı işadamlarımızın müracaatı oldu. 5 fabrika. Bunda ilaç var, muhtelif şeyler olmak üzere arkadaşlarımız müracaat etti. Bir arkadaşımız bakır üretimi için, bir arkadaşımız inşaat demiri için, bir arkadaşımız ayakkabı fabrikası için görüşmelerde bulunduk. Bir arkadaşımız geldi insülin üretmek istedi. Tabi Erzurum’a 4 sektör ön görmüşler birincisi yapı malzemeleri, ikincisi taş işlemeciliği, diğeri meyve ve seracılık, bir de turizm. Ben bunu görür görmez Maliye Bakanı’na gittim,Sanayi Bakanı’na gittim ve medikal ürün ile ilaç sanayiyi koyduk. Neden koyduk çünkü devletin alım garantisi var. Şimdi bu cazibe merkezlerinde bir madde var devlet eğer o ürünleri kullanıyorsa alım garantisi verecek. Bir şeyin pazarı olursa üretmek kolay olur.”
 
 

“Sağlık Bakanımızdan istedim”

“Onun için Recep Bey bakan olduğu zaman dedim ki, ‘Sayın Bakanım biz senden hastane istemiyoruz bizim hastanemiz var, biz sizden bu şehre bir şey istiyoruz.’ Bunu ilk geldiğimden beri söylüyorum. Medikal ve ilaç ürünlerinin en kolay üretileceği yer burası. İklim soğuk… Soğuk havada mikrop olur mu? Burada yazında olmaz kışında olmaz burası öyle bir iklim. Onun için niye organik tarım diyoruz, organik tarım Ege’de olmaz Akdeniz’de olmaz ama Doğu Anadolu’da olur. Burası ilacın en az kullanıldığı yerler. O yüzden ben dedimki,‘Sayın Bakanım biz senden hastane istemiyoruz istihdama, üretime katkı yapacak tesisler istiyoruz.’Bunun yanı sıra cam ve seramiği koydurduk. Şimdi bu bölgede gerek mutfak eşyası olarak gerekse cam olarak bir fabrika yok.Nereden geliyor, ta Batı’dan geliyor veya dışarıdan geliyor. Bunların olması lazım. Bunun yanında benim hep savunduğum oyuncak sektörü hem de plastik sektörü onu da bu bölgeye koydurduk. Niye?Ham madde bu bölgede İran da, Azerbaycan da ham maddenin ana kaynağı. Onun da yanında yıllardır sizlerde yazarsınız, burada niye rafineri olmasın diye onu koydurduk. Petrol ve türevleri geliyor. Bunun yanında dedik ki, en önemli sektörlerden konfeksiyon ve tekstil onu koyduralım. Bunun dışında hem enerji hem de güneş enerji malzemeleri üretecek bir tesis kurulursa bu da bundan faydalansın . Bir de madencilik. Neden madencilik koydurduk, bizim şehrimizin altı hep maden dolu krom, manyezit, bakır, çinko, tuz, mermer,kömür var. Şimdi böyle bir tesisin yatırımına katkı yapacak bir yatırımcı olursa o da bundan istifade etsin. Hatta dedik ki şayet biri geldi burada istihdam sağlayacak bin kişilik 500 kişilik, 300 kişilik fabrika kurmak istiyor onu da alalım. Onu da kabul ettirdik. Bu bugüne kadar Erzurum’a, Doğu Anadolu’ya yapılmış en büyük teşvik. Osmanlı’dan sonra Cumhuriyet Dönemi’nde böyle bir teşvik yapılmamıştı.” Başkan Sekmen, ziyaret anısına Sevda Güneş İncesu’ya porselen tabak hediye etti. (Pusula Gazetesi)

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler