Dumlu Baba suyu sahipsiz kaldı

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 15.07.2013 17:09:00

RADARHABER / ERZURUM

Kutsal kitaplarda cennet ırmaklarından biri olduğuna dair adı geçen Fırat nehrinin başlangıç noktası olarak kabul edilen Dumlu Baba Kaynak Suyu, Ramazan’da iftar için su almaya gidenlerin ziyaretçilerin akınına uğruyor. Ziyaretçiler bir taraftan getirdikleri su bidonlarını soğuk su ile doldururken bir taraftan da içlerinde Dumlu Baba’nın da olduğuna inanılan mezarları ziyaret ediyor. 
Dumlu Baba mezarını ziyaret ettikten sonra su bidonlarını dolduran ziyaretçiler kaynak suyun etrafının bakımsızlığından şikâyetçiler.

İSYAN ETTİREN VURDUMDUYMAZLIK!
Dumlu Baba’ya giden yolun bir hayli bozuk olması ziyaretçilerin tepkisini çekerken yetkililerin bu konudaki vurdumduymaz tavrına bir anlam veremediklerini belirttiler.Dumlu Baba’ya çıkmak isteyenlerin araçlarıyla birçok zorluklar yaşadığını belirten ziyaretçiler, kaynak suyun etrafındaki mezarların eşildiğine değinirken mevcut havuzun kapatılmasına da üzüldüklerini ifade ettiler.“Dumlu Baba gibi bir zatın mezarının bulunduğu bu alanın bu kadar ilgisizliğe terk edilmesine bir anlam veremiyoruz.” diyen ziyaretçiler yetkililerin gerek mezarlığı gerekse bu kaynak suyun turizme açılması gerektiğini dile getirdiler.Ana yola 15 kmlik bir mesafede bulunan Dumlu Baba’ya gidebilmek için araçların bozuk yolda hem hasar gördüğünü hem de saatlerce zorlu bir yolculuk yaptıklarını kaydeden ziyaretçiler, “Hiç olmazsa bir iş makinesiyle yüzeyselde olsa yolda bir düzeltme yapılabilir. Yetkililer de duyarsız, bu civarda yaşayan köylülerde. Ellerindeki bu değere sahip çıkamıyorlar. Yazık, çok yazık” şeklinde serzenişte bulundular.

DUMLU BABA KAYNAK SUYU
Erzurum ovasından Fırat ırmağının kökü olan Karasu akar. Bu suyun kaynağı şehrin altı saat şimalinde ve 3000 m. yüksekliğinde Dumlu dağından çıkar. Halk arasında kutsi bir anane halinde yaşayan sözlere bakılırsa Miladın dokuzuncu asrında Maveraünnehir'den Dumlu adında gelen bir Türk evliyası bu kaynak yakınında yerleşmiş, kendi adını bu dağa vermiştir. Suyun çıktığı yer 25 m. Murabbaında bir havuzdur. Su kumlar arasından o kadar durgun bir surette sızar ki görünüşte belli olmaz. Bu su o kadar soğuktur ki bir insan içinden bir avuç kum çıkarıncaya kadar eli kesilir gibi olur. Bu yüzden bu kaynakta hiç hayvan bulunmaz.
Dumlu Baba Erzurum'un kuzeyinde şehir merkezine 35 km. mesafede bulunan Güngörmez köyü ve bu köye 6 km. uzaklıkta Karga Pazarı dağlarının bir parçası olan ve soğuk su kaynağıyla meşhur, deniz seviyesinden 2600-3000 m. yükseklikte bulunan, kendi adıyla anılan Dumlu dağının zirvesinde yatmaktadır. Halkımızca kutsal bir yer olarak bilinip ziyaret edilmektedir. Burası Fırat nehrinin kaynağı olarak dikkate alınmakta ve kutsal kitaplarımızda adı geçmekte, yabancılar tarafından ziyaret edilmektedir. Burada muhafaza duvarları içerisine alınmış bir mezarlık vardır. Dumlu Babanın mezarı da bunların içerisindedir. Köylü dört mezar göstererek, bunlardan biri Dumlu Babadır demekteler.

Etiketler : Erzurum, su, dumlu, baba,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler