ENER'den 23 Temmuz mesajı!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 23.07.2013 12:05:00

RADARHABER / ERZURUM

Erzurum Kongresinin 94 yıldönümü münasebetiyle yazılı bir açıklama yapan Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, “Büyük kongre, zor şartlarda toplanması ile aldığı kararlarla, ortaya koyduğu irade ile Erzurum’da yeni bir devletin inşası olayıdır. Kökü kazınmak istenen milli imanın aksiyon haline gelmesi, kurtuluş azminin ete kemiğe bürünmesidir. Diz çöktürülmek istenen bir milletin ayağa kalkma hamlesidir.” dedi. Mütevazı bir kongreden yeni bir devletin doğmasının tarihte çok ender görülen bir olay olduğuna dikkat çeken Aksu açıklamasına şöyle devam etti:

''İŞGAL EDİLEN NİCE MEMLEKET OLDU''

“Erzurum kongresi ilkleri içinde barındırıyor. Bir mütevazı toplantıdan büyük bir devletin doğduğu başka bir tablo var mıdır? Bu yönüyle ilktir, tektir. İşgal altındaki bir memleketten böyle gür bir haykırışa tarih o güne kadar şahit olmadı, ondan sonra da olmadı. Bakın son 20-30 yıl içinde işgal edilen nice memleket oldu, işgal kararlarını yırtıp atan bir irade ortaya çıkmadı, çıkamadı. Bu yönüyle de ilktir. Milli mücadelenin lideri Gazi Mustafa Kemal’in seçimle iş başına geldiği ilk görevdir kongre başkanlığı. Seçilmiş delegelerin, kendi ihtiyarları ile istifa edip, makamlarını altın tepsi içinde istiklal savaşı önderlerine devretme fedakârlığı bakımından da ilklerin kongresidir bu kongre. Erzurum Kongresi, tarihte kalmış, mazi olmuş bir oluşum değildir. Başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere, milli mücadeleyi başlatan kadronun, işe Erzurum’dan başlaması bilinçli bir tercihtir, asla tesadüf değildir.Yaşayan ve ebediyen yaşayacak bir süreçtir. Milletin dara, sıkıntıya düştüğünde sığınacağı ana kucağı dün Erzurum’du, bugün de Erzurum’dur. Kurtuluş hareketinin dinamosu, enerji merkezi dün Erzurum’du; bugün de Milli birlik ve bütünlüğün enerji merkezi yine Erzurum’dur…

23 TEMMUZ ULUSAL BOYUTTA, ETKİLİ FAALİYETLERLE KUTLANMALI…
İşte bu Erzurum, patenti kendisine ait bu tarihi günleri 90 yıldır hak ettiği şekilde kutlayamıyor. Kutlamalar resmi açıklamalar, beyanatlar, halk iştirakinin sağlanamadığı törenlerden öteye gidemiyor. Etkili faaliyetlerle süslenemiyor, zenginleştirilemiyor.Hâlbuki 23 Temmuz yerel değil, ulusal bir kutlama mecrasıdır. Türkiye çapında sanatsal, bilimsel etkinliklere ihtiyaç var. Resim, heykel, roman, şiir yarışmaları ilk akla gelen ulusal çapta etkinlikler olmalı. Bilimsel toplantılar, paneller, sempozyumlarla süslenmiş muhtevası zengin kutlama programları devreye sokulmalıdır.
Yıllar önce önerdiğimiz gibi, 23 Temmuz’da Kongre Salonunda Erzuurm Ekonomi Kongresi geleneksel olarak tertiplenmelidir. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Cumhuriyet Kurumlarının iştirak edeceği ulusal programlar düzenlenmelidir. İki üniversitemiz başta olmak üzere, tüm büyük üniversitelerimiz bu işin içinde olmalıdır. Yerel yöneticileri bu konuyu Hükümet nezdinde takibe davet ediyoruz. 94. Yıldönümünün, bu ulusal günün yerel çapta sadece mesajlarla kutlandığı son yıldönümü olmasını diliyoruz. 

Etiketler : Erzurum, ENER, Vahdet, kongre,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler