Erzurum kuş cenneti!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 29.06.2013 21:53:00

RADARHABER / ERZURUM
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi Erzurum Ovası’nın uluslararası sözleşmelerle koruma altındaki en değerli türünün Sürmeli kızkuşu, en değerli konuklarının ise Türkiye’de ilk kez Erzurum Ovası’nda fotoğraflanan Köknar kargası ve Kara Gerdanlı olduğunu açıkladı. Erzurum Ovası’nda bulunan kuş türleriyle ilgili yaptıkları araştırmaları anlatan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr.Cemal Sevindi, Erzurum Ovası’nda sulak alanların kurutulmasına rağmen, kuşların hala Erzurum Ovası’nda barınmaya devam ettiğini söyledi.
 
ERZURUM OVASININ KUŞ ZENGİNLİĞİ
Kuşların konakladığı Erzurum Ovası’yla ilgili bilgi veren Sevindi, “Erzurum Ovası’nın sulak alanları, 1970 yılı başlarına kadar büyük oranda kurutulmuş. Bununla beraber ovanın belirli kesimlerinde özellikle geçiş mevsimleri boyunca ortaya çıkan ve geniş alanlar kaplayan mevsimsel göller; sulak alanların Erzurum Ovası’nda doğal yapının bir parçası olduğunu ve hem topografya hem de hidrojeolojik yapı ile desteklendiğini ortaya koymaktadır. Saha Akdeniz-Karadeniz ve Doğu Afrika-Batı Asya kuş göç yollarının kesişim koridoru üzerinde yer alıyor. Bu özelliği nedeniyle Erzurum Ovası, her iki göç yolunda hareket eden farklı türlerin konakladıkları bir alan durumunda. Dolayısıyla sulak alanları kurutulmasına rağmen kuşlar hala Erzurum Ovası’nda barınmaya devam etmektedir.” dedi

358 KUŞ TÜRÜ VAR
Erzurum Ovası’nda barınan kuş türlerini belirlemeye yönelik 2005 yılında başlattıkları bilimsel çalışmalarla ilgili bilgi veren Sevindi, 21 Nisan 2013 tarihi itibarıyla ovada toplam 230 kuş türünü tespit ederek fotoğrafladıklarını açıkladı. Erzurum İli genelinde tespit edilen kuş türü sayısının 358 olduğunu bildiren Sevindi, bu sayının her geçen gün attığını kaydetti.

KUŞ GÖZLEM TURİZMİ

Erzurum Ovası’nın uluslararası sözleşmelerle koruma altındaki en değerli türünün Sürmeli kızkuşu, en değerli konuklarının ise Türkiye’de ilk kez Erzurum Ovası’nda fotoğraflanan Köknar kargası ve Kara Gerdanlı Ardıç olduğunu dile getiren Sevindi, “Bu gelişmeler Erzurum İlinin Türkiye’deki en önemli kuş barınma alanlarından biri olduğunu ortaya koymaktadır. Erzurum’daki kuş barınma alanları bir yönetim planı çerçevesinde kuş gözlem turizmine açılabilir. Diğer taraftan kontrolsüzce yürütülecek turizm faaliyetleri, Dünyanın bir çok kuş barınma alanında olduğu gibi potansiyelin zarar görmesine ve kaybına yol açacaktır.“ dedi. 

Etiketler : Kuş, Erzurum, Üniversite,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler