Erzurumlu Aşık Ruhani' hayatını kaybetti

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 07.01.2024 11:27:00
“Yola Bakın Belki Gelen Babamdır” gibi yüzlerce esere imza atmıştı
Erzurumlu Aşık Ruhani' hayatını kaybetti

RADARHABER / ERZURUM
"Yola bakın belki gelen babamdır" eserinden bir çok sanatçı ekmek yedi ama ona bir yararı olmadı. Türkiye'ye bir çok ölümsüz eser bırakan Erzurumlu Aşık Ruhani mahlaslı Mustafa Temel hayatını kaybetti. Asırladır süre gelen aşıklık geleneğinin yaşayan hazinelerinden birisi olarak kabul edilen Mustafa Temel, 93 yaşında hayata gözlerini yumdu. 
 
 
YAZDIĞI O ESERİ TÜRKİYE BEĞENDİ
 
 
“Yola Bakın Belki Gelen Babamdır” gibi yüzlerce esere imza atmış olan Aşık’ın ölümü tüm Erzurumluları derinden üzdü. Yaşlılığa bağlı sağlık sorunları yaşayan Mustafa Temel, önceki gün akşam saatlerinde evinde vefat etti. Ömrünün son günlerine kadar aşıklık geleneğinin yaşatılması için mücadele veren Temel için 1931'de dünyaya geldiği Tortum ilçesinde, ikindi namazına müteakip cenaze töreni düzenlendi. 
 
 
MUSTAFA TEMEL (AŞIK RUHANİ) KİMDİR?
 
 
Halk ozanı. 27 Ağustos 1931, Tortum / Erzurum doğumludur. Asıl adı Mustafa Temel’dir. Dokuz yaşında türküler söyleyerek başlayan şiir merakı, yirmi yaşında da kendisinin çalıp söylemeye başlamasıyla sürdü. Yöresindeki âşıklar dışında, gelip giden öteki gezginci aşıklardan da etkilendi ve geleneğe ilişkin bilgisini pekiştirdi. Küçük yaşta bir gözünü, 1955 yılında geçindiği bir ameliyatta da ikinci gözünü yitirdi. Babası, “Kerem gibi çöllere düşersin” diyerek ozan olmasına rızası göstermiyordu. Ancak o, babasının muhalefetine karşın, halk ozanlığını tercih etti yine de. İlk şiirleri Köz dergisinde, daha sonra yine Köz, Gülpınar, Türk Dili ve Kültür Bakanlığının çıkardığı dergilerde yayımlandı. Bir şiiri 2007-08 öğretim yılında 8. sınıf Türkçe Kitabı’nda yer aldı. Kendi türkülerinin dışında usta malı ve öteki âşıkların türkülerini de söyledi. Tortum’da ikamet eden ozan, Fatma Temel ile evli; Nihar, Ayşe, Şakire, Haluk, Yaşar adlarında beş çocuk babasıdır.

 

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler