Erzurum'un havasını uçan balonlar belirliyor

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 27.12.2013 01:41:00

Soner İSTANBULLU'nun -ÖZEL- haberi...

RADARHABER / ERZURUM 

Hava sıcaklıkları Meteoroloji Bölge Müdürlükleri tarafından teknolojik yöntemlerle ölçülüyor. Birçok duyduğunda şaşırabilir ama Türkiye’de 8 ilde her gün iki kez gökyüzüne bırakılan balonlarla hava tahminleri raporlara dökülüyor. Meteoroloji istasyonlarında, hava tahmini için her gün 2 balon gökyüzüne yollanıyor. Erzurum ve çevre illerde de hava sıcaklık derecelerini, uçan balonlar sağlıyor.Balonlardan ilki öğlen ve ikincisi ise gece uçuruluyor. Balonlara 800 gram hidrojen doldurularak, tek kullanımlık 200 gram ağırlığındaki radyo vericisi ekleniyor.

BALONLAR AVRUPA VE ÇİN'DEN GELİYOR

Bu sayede havadaki nem, rüzgar ve sıcaklık gibi değerler, balon hava katmanlarını aştıkça merkeze iletiliyor. Balondan gelen iletiler kütlelerinin nerede ve nasıl etkili olacağı belirtiyor. Bu sayede ülkelere ne kadar yağış düşeceği ve hava durumları netleştiriliyor. 5, 10 ve 20 bin fitteki sinyallere göre meteorolojik haritalar şekilleniyor. Balonlar ise ortalama 30 kilometreden sonra bin kat artan basınçtan dolayı hacim büyümesiyle patlıyor. Bu vericinin yeryüzüne gelişigüzel düşmemesi için küçük bir paraşüt takılıyor. Balonlar ve vericiler, Avrupa ve Çin'deki birer firma tarafından üretiliyor; ancak balon uçurma, çocukluktaki kadar ucuza mâl olmuyor. 250 Euro olan özel yapım balona, tek kullanımlık radyo vericisi ekleniyor.

HER YIL YAKLAŞIK 6 BİN BALON UÇURULUYOR, MALİYET 1 MİLYON 752 BİN EURO’YU BULUYOR…

Bir yılda uçurulan balon sayısı 6 bini buluyor. Türkiye'nin sekiz yerinde bulunan meteoroloji istasyonlarından, hava tahminlerini öğrenmek için her gün iki defa 30 ile 40 kilometre yüksekliğe balon gönderiliyor. Toplamda Ankara, İstanbul, İzmir, Isparta, Samsun, Diyarbakır, Erzurum ve Trabzon'daki istasyonlardan her yıl 5 bin 840 adet balon gökyüzüne bırakılıyor. Bunların yıllık maliyeti 1 milyon 752 bin Euro'yu aştığı ifade ediliyor. Dünya genelinde ise yaklaşık bin meteoroloji istasyonu bulunuyor. 

ERZURUM'UN HAVASINI UÇAN BALONLAR BELİRLİYOR

Meteoroloji Erzurum 12. Bölge Müdür Yardımcısı Taner Erdoğan, Türkiye’de 8 yerde gün içerisinde iki kez havaya balon bırakıp hava tahmin raporlarını hazırladıklarını belirtti. Erdoğan “Gökyüzüne gönderilen balonlar, yaklaşık 35-40 kilometre yükselebiliyor ve rüzgarı, nemi, basıncı ve sıcaklığı ölçebiliyor. Balonun altına bağladığımız cihazla uydu takibi yapıp nerede olduğunu tahmin edebiliyoruz. Yer seviyesi olarak da hava sıcaklığını ölçebiliyoruz. Meteoroloji olarak 5 günlük tahmin raporu hazırlıyoruz. Bu hava sıcaklığı cihazımız sayesinde gerçekleştirebiliyoruz. 250 Euro’luk bir maliyeti olan bu balonlar, dünya çapında aynı anda grinviç saatine göre gökyüzüne bırakıyoruz. Üzerinde bulunan cihazın düşüş anında kimseye zarar vermemesi içinde paraşüt kullanıyoruz. Bu cihazların üzerinde meteorolojiye ait olduğu notu bulunuyor. Bu cihazları bulanların meteoroloji müdürlüklerine bırakmaları yeterli olur” diye konuştu.

Etiketler : Erzurum, balon, hava, meteoroloji,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler