Erzurum’un Kültür Elçisi Müdürü

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 23.04.2019 16:37:00
‘‘Erzurum’dan bir şey olmaz’’ kültürünü değiştiren adam oldu Cemal Almaz…
Erzurum’un Kültür Elçisi Müdürü

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

 

RADARHABER / ERZURUM 

 

 

Son olarak Erzurum’da düzenlediği cağ kebap festivali ile ilin Türkiye genelinde tanıtımınına büyük katkı sağlayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz,  2,5 yıllık görev süresi boyunca başarılı çalışmalara imza atıp Erzurum'un kültür elçisi oldu. Bugüne kadar yaptığı hizmetlerle, ‘‘Erzurum’a kendi öz çocuğu daha iyi hizmet eder’’ sözünün yaşayan kanıtı oldu Cemal Almaz…Öyle ki; Kültür Ve Turizm İl Müdürü olarak göreve geldiği 2,5 yıllık süre içerisinde, yüzlerce projede görev aldı, ilklere imza attı, ilde unutulan bir kurum olan Kültür Müdürlüğü’nü yeniden ayağa kaldırarak ‘’Erzurum’un kültür elçisi’’ oldu.

 

CEMAL ALMAZ İLKLERE İMZA ATTI…

 

‘Neler yaptı Cemal Almaz’ diye soranlara kısaca anlatalım…Kütüphane projesi bitme aşamasına geldi, Arkeoloji Müzesi ilkler arasında. Müdür Cemal Almaz sayesinde, İspir Yedigöller ve Narman Peribacaları da Uluslararası Turizm alanı olarak tescil edilmek üzere Bakanlar Kurulu’nda. Horasan ve Tortum’a kütüphane yaptırılmasına vesile oldu, Karaçoban tarihinde ilk kez Kütüphaneye kavuştu. Araştırmalar yaparak Harput kapı ile Erzurum’un bir kapısı daha olduğunu ortaya çıkardı Cemal Almaz. Hastanelerdeki hasta ve hasta bakıcılar için hastanede kütüphane projesine imza attı, Dadaşkent’e bir müze kurulmasını sağladı. “Kültürümü ve Tarihimi Öğreniyorum” adlı projesini Kalkınma Bakanlığınca kabul ettirip uygulamaya soktu, tarihi eserlere QR kod uygulamasını başlattı. Bu sayede İlimizdeki tarihi eserleri gezen vatandaşlar, tarihi eserlerimizde bulunan QR kodu mobil cihazlarına okutarak hem eser hakkında bilgi sahibi oluyor, hem de eserin konumunu harita üzerinden görebiliyor.  Cemal Almaz’ın tanıtım elçiliği sonuç verdi ve ilimizde 2016 yılında toplamda 148.964 olan yerli ve yabancı turist sayısı, 2017 yılı sonu itibariyle 3 kat artış sağlayarak 420.000’in üzerine çıktı.  Dur durak bilmeden çalışan Kültür Ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz’ın girişimleri ile 7028 Maddelik ‘’Ansiklopedik Erzurum Kültür Envanteri ’’ hazırlandı. Bir Bilim Kurulu ile “Dadaş kitapçığı” oluşturuldu. Bir başka kurul ile birlikte ‘’ Tarihteki Kadın Kahramanlar ’’ kitapçığı hazırlandı ve ve basımı sağlanarak ücretsiz dağıtıldı. Erzurum türküleri CD’si hazırlanıp vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı. 

 

 

 

ŞUBE MÜDÜR İKEN MÜDÜR OLARAK ATANDI

 

Erzurum'da yıllarca İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak görev yapan Fikret Öztürk, yaklaşık 6,5 yıl önce Ankara'ya daire başkanı olarak atanmış, o günden beri müdürlük vekil müdürlerle yürütülmüştü. 4 yılı aşkın süredir vekaleten yönetilen Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, Palandöken İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Cemal Almaz atandı. Erzurum’a uzun yıllar farklı birimlerde hizmet ettikten sonra 25 Ekim 2016 tarihinde Erzurum Kültür Ve Turizm İl Müdürlüğü görevine getirilen Cemal Almaz, yaklaşık 2,5 yıllık görev süresi boyunca birçok faaliyete imza atarak takdir topladı. Erzurum’daki birçok kurumun başında başka ilden kişilerin Müdür ya da vekaleten Müdürlük yaptığı ilde, hemşerimiz Cemal Almaz memleketine hizmet için yoğun mesai harcıyor.

 

EĞİTİMCİ TARİHÇİ YAZAR


Cemal Almaz, 2000 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinden ayrılarak Özel Öğretim kurumlarında eğitim faaliyetlerinde bulundu ve idarecilik yaptı. Bu sırada Erzurum yerel gazetelerinde ” Tarih Böyle Diyor” adlı köşe yazarlığı yaptı. Tarih, kültür, bilim, sanat, yerel ve genel yönetimler alanında birçok makale yazdı. İnceleme, konferans ve seminerlere katıldı. Ulusal gazetelerde Şehir Kültürü, Erzurum Tarihi, Yerel Yönetimler başlıkları altında yazılar yazdı. Şehirde yapılan şiir yarışmalarında jüri üyeliği yaptı. Basılmış şiirleri bulunmaktadır. Yerel televizyonlarda tarih ve kültür alanında üç yıl boyunca” Tarihin Arka Penceresi” adlı programı yaptı. Aylık ve haftalık dergilerde yazılar yazdı. Bir ara yerel siyaset çalışmalarında bulunup, çeşitli sivil toplum örgütlerinde üye ve yönetici oldu. KPSS Tarih, KPSS Anayasa, ÖSS Tarih Soru Bankası, Güncel Bilgiler adlı akademik kitapları bulunan Cemal Almaz’ın, bu alanda çeşitli dergilerde ve yayın kuruluşlarında çalışmalar, basılmış sorular ve rehberlik alanında yazıları bulunmaktadır. Özel eğitim ve kurs yöneticiliği ve danışmanlık görevlerinde bulundu. Lise ve Üniversite yıllarında amatör kulüplerde lisanslı futbol oynadı. Üniversite korosu ile ulusal yarışmalara katıldı ve bir Türkiye birinciliği bir de Türkiye ikinciliği kazandı.

 

‘‘ ERZURUM’DA KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ VARMIŞ'' DEDİRTTİ’

 

Bir dönem şehre düzenlenen turistik gezilerde gönüllü rehberlik hizmetinde bulundu. 2 çock babası olamn Cemal Almacı, iyi derecede Osmanlıca okur ve yazar, Farsça ve İngilizce bilmektedir. Cemal Almaz, 2007-2008 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine yeniden atandı. Erzurum merkez ilçesi Palandöken’de şube müdürü olarak görev yaptı. İlçe şube müdürlüğü görevinde birçok projeyi hayata koydu ve bizzat yönetti.  Erzurum gibi kadim bir şehrin Kültür ve Turizm Müdürü olarak ciddi sorumluluklar üstlendiğini belirten Kültür Ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, bu sorumlulukları yerine getirmek için de mesai mevhumu gözetmeksizin çalışacağını ifade ediyor. Almaz, göreve gelir gelmez öncelikle bir “kültür ve turizm envanteri” hazırlamak için gayret göstereceğini ifade etti, bu envanter büyük ölçüde hazırlandı. Farklı üniversitelerden bilim insanları ile görüş alışverişinde bulundu, Erzurum Medyası ile de doğrudan iletişime geçerek, ‘‘Erzurum’da Kültür Müdürlüğü de varmış’’ dedirttirdi. Müdürlük olarak yapacakları her etkinliği, telefon mesajıyla basın mensuplarına iletti. Ankara’da düzenlenen Erzurum Günleri’ne ciddi bir şekilde hazırlanarak farkını fark ettirdi.

 

 

 

İŞTE CEMAL ALMAZ’DAN SONRA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN FAALİYETLERİ…

 

Cemal Almaz, gazeteniz GÜNEBAKIŞ’a, 2,5 yılda yaptıkları faaliyetlerin bazılarını şöyle sıraladı: ‘’Göreve geldiğimiz 25 Ekim 2016 tarihinden bugüne kadar İl Müdürlüğümüz bünyesinde aşağıdaki çalışmalar yapılmış, başlatılmış veya projelendirilmiştir. 

*29 Ekim 2016 Cumhuriyet Bayramı’nda Güzel Sanatlar Halk Dansları Topluluğu’nun katılımı ile Atatürk Üniversitesi Mavi Salon’da Cumhuriyet Bayramı etkinliği yapılmıştır.

* Mülkiyeti Atatürk Üniversitesi’nde bulunan 33 Ada 60 parselden 40.000 metrekare alan Kütüphane ve Kültür Merkezi yapılması için kurumumuza tahsisi gerçekleştirilmiştir. Kütüphane projesi hazırlanmış ihale yapılmış, inşaat başlamıştır.

* Mülkiyeti Yakutiye Belediyesi’nde olan Üç Kümbetler Mevkiinde 8600 metrekarelik alan yeni Arkeoloji Müzesi ’nin yapımı için kurumumuza tahsisi gerçekleştirilmiştir. Müze projesi çizilmiş ihale aşamasına getirilmiştir.

* Kargapazarı Şehitliği ’nin yapımı için proje hazırlanıp, yaklaşık maliyet çalışılmış; Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden talep edilmiştir. Ödenek belirlenmiş ihale yapılmış, yüklenici firma uygulama işlerine başlamıştır.

* Ankara’da 2016 Aralık ayında ‘’ERZURUM GÜNLERİ’’ yapılmış, şehrimizin değerleri tanıtılmıştır.

* 7028 Maddelik ‘’Ansiklopedik Erzurum Kültür Envanteri ’’ hazırlanmış, halen tasnif aşamasındadır.

* Bir Bilim Kurulu ile “DADAŞ KİTAPÇIĞI” hazırlandı

* Bir başka kurul ‘’ Tarihteki Kadın Kahramanlar ’’ kitapçığı hazırlanmış ve basımı sağlanarak ücretsiz dağıtılmıştır.

* DAP İdaresi ile kurumumuz ‘’ YAZARLAR GENÇLERLE BULUŞUYOR’’ projesini başlatmış, Ocak ayından itibaren her hafta iki yazarımız şehrimizde bulunup, öğrencilerimizle söyleşiler düzenlemektedirler. Proje kapsamında şehir merkezindeki okullar ve her yazarımız en az bir ilçeye giderek öğrencilerle buluşup kitaplarını imzalamaktadırlar. Bu proje 1 yıl sürmüş, yaklaşık 40 yazar ve toplamda 40.000 civarında kitap öğrencilerimize hediye edilmiştir.                                                                                                                                                            

* Ocak 2017 de İstanbul EMİTT Fuarı’na kapsamlı bir katılım sağlanmış, şehrimiz tanıtılmış ve iki dalda (En İyi Stand ve En İyi Ekip Çalışması ) ödüle layık görülmüştür.

* Erzurum Havalimanı İç Hatlar departmanına bir danışma ofisi açılmıştır.

* Yakutiye Medresesi’nde ‘’TARİHİ YAKUTİYE SOHBETLERİ’’ başlatılmış, 15 günde bir yapılmaktadır.

* EYOF2017 Koordinatörlüğü ile şehrin tanıtımı hususunda paydaş çalışmalar yapılmıştır.

* Kurumumuz Resmi Web Sitesi yeni ara yüzü ile yayına girmiştir.

* Kurumumuz Bilgilendirme Mesaj Sitemi kurulmuştur.

* Sayın Vekillerimizin girişimleri ile Turizm alanında çalışmalar yapılmış, Dış Hatlara Yakıt Desteği verilen iller arasına 2017 itibari ile Erzurum da dahil edilmiştir.

* Çat ilçemize modern ve 3 katlı bir kütüphane kazandırılmıştır.

* Tarihi Ali Paşa Konağı (Niyazi Bey Konağı) Restorasyon çalışmaları başlatılmıştır.

* Erzurum Kalesi, Oltu Kalesi, İspir Kalesi Restorasyon Projeleri hazırlanmış; DAP İdaresi’ne sunulmuştur.

* Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğümüzün yeni binası hizmete kazandırılmıştır.

* Resim Heykel Müzesi ( Kongre Binası) Restorasyon projesi hazırlanmış, YİKOP tarafından ihale yapılmış yüklenici firma uygulama işlerine başlamıştır.

* EYOF kapsamında şehrimize gelen heyetlere kültürel amaçlı gezi ve bilgilendirme yapılmıştır.

* Uzun Ahmet Tabyası ve İlave Tabyanın restorasyon projesi Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yapılmış ve 2017 programına alınmıştır.

* Uzundere Çağlayan köyü Şehitliğinin tespit ve tescili yapılmış, restorasyon işi için girişimler başlatılmıştır. Restorasyon projesi hazırlanmış ve uygulama yapılmış, 11.11.2017 tarihinde hizmete açılmıştır.

* 53. Kütüphane Haftası Kutlama Programı Kapsamında 27.03.2017 saat 10:00’da Sayın Valimiz Seyfettin AZİZOĞLU’nun katılımıyla başlayan programda; Yazarlarımızın söyleşileri, Sergiler, Kitap okuma etkinliği, Geziler yer aldı.

* Erzurum Kalesi Restorasyon Projesi hazırlanmış, DAP İdaremizin 2017 programına alınmış ve Restorasyon çalışmaları başlatılmıştır.

* Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında şehir gezisi, Ejder 3200 tanıtımı, paneller, sergiler gerçekleştirilmiştir.

* İl Müdürlüğümüz Katar’da organize edilen, Türk Katar Ekonomi Fuarına katılarak Erzurum’un önümüzdeki dönem projelerinin tanıtımında yer almıştır.

* Şehir merkezindeki otobüs duraklarına şehrimize mal olmuş önemli fikir, ilim, gönül insanlarının biyografileri asılmış, böylece vatandaşlarımızın bilgilendirilmeleri sağlanmıştır.

* DAP İdaresi Narman Belediyesi ve Kurumumuz Narman Peri Bacaları’nın Restorasyonu (Yürüyüş yolları, Sosyal Tesisler, Tanıtım v.b.) Projesini 2017 programına almış ve birlikte yürütmektedirler.

* 17-21 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleşen Bursa Erzurum Günlerinde İl Müdürlüğümüz Erzurum Valiliğini temsilen Bursa’daki tanıtım günlerine katılmış ve şehrimizi temsil etmiştir.

* DAP İdaresi ile yapılan protokol çerçevesinde aylık bölgesel Kültür Sanat ve Edebiyat Gazetesi çıkarılması öngörülmüş, 2018 yılında ilk baskı gerçekleşecektir.

* Erzurum, Erzincan ve Sarıkamış Kış Koridoru Projesi kapsamında 14-15-16 Kasım 2017’de Uluslararası Kış Turizm Kongresi yapılmış olup bölge turizmi hakkında önemli kararlar alınmıştır.

* Erzurum’un tanıtımı amacıyla şehir kültür haritası ve gezi rehberi hazırlanmış basımı ve dağıtımı başlamıştır.

* Bugüne kadar Erzurum’un Uluslararası Turizm alanı olarak tescil edilmiş 5 adet bölgesi bulunmaktaydı. Bunlar Palandöken, Tortum (Uzundere Şelalesi), Pasinler, Aziziye ve Olur kaplıcaları idi. Müdürlüğümüz tarafından İspir Yedigöller ve Narman Peribacaları da Uluslararası Turizm alanı olarak tescil edilmek üzere Bakanlar Kuruluna sunulmuş olup, süreç devam etmektedir.

* Erzurum Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Müdürlüğümüz 15 Temmuz Şehit ailelerini Kosova ve Makedonyaya bir kültür gezisine götürerek, şehrimizin tanıtımına katkı sağlamışlardır.

* Horasan ilçe halk kütüphanesi hizmet binası yapımı için Müdürlüğümüz, Horasan Kaymakamlığı ve Horasan Eğitim Kültür Yardımlaşma derneği adına Melikşah YILMAZ arasında protokol imzalanmış olup, kütüphane inşaatı başlamıştır.

* Tortum İlçe Kütüphanemizin kentsel dönüşüm kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından bir Kültür Merkezi olarak yenilenmesi için protokol yapılmış, çalışmalar devam etmektedir.

* 98 yıllık gururumuz olan Erzurum Kongresi etkinlikleri kapsamında 32 delege yakını şehrimizde misafir edildi. İlk defa birinci kuşaktan bir delege oğlu da katıldı. Törenler Havuzbaşı’nda Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayıp, etkinlikler kongre binasında Erzurum Kongresinin temsili canlandırılması, Uzundere ilçesi ve Aziziye kaplıcaları gezisi ile devam etti.

* Şehrin Güneybatı girişinde bulunan dış kapı özelliğindeki Harput Kapı arkeoloji müzemiz tarafından kazı işlemleri tamamlanarak gün yüzüne çıkarılmış ve Erzurum Kültür Tarihine kazandırılmıştır.

 * 2017 Eylül ayı içerisinde Erzurum Tanıtım Günleri Ankara da yapılmıştır. Müdürlüğümüz hem organizeyi hem de sekretaryayı üslenmiş, tanıtıcı faaliyetleri göz doldurmuştur.

* İçişleri Bakanlığı ile Dernekler Dairesi tarafından organize edilen bir proje kapsamında “Gönülden Dillere Dillerden Tellere” adlı konferans Eylül ayında ilimizde Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilmiştir.

* Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hasta ve hasta bakıcılarına yönelik bir kütüphane hizmete açılmıştır. Bu hizmet alanında bir ilk olma özelliği taşımaktadır.

* 100.Yıl etkinlikleri kapsamında, DAP İdaresi ile beraber Erzurum İlimdir kitabı hazırlanmaya başlanmıştır. * İlimizde yer alan Tescilli Kültür Varlıklarının mülkiyet durumu ile ilgili, İlçe Belediye Başkanlıkları ve Kaymakamlıklar bilgilendirilmiştir.

* Aziziye Belediye Başkanlığı ile ortaklaşa Kültürel Miraslarımızın açık bir müzede toplanması kapsamında, Dadaşkent bölgesinde bir müze kurulumu başlamıştır.

* Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Yazarlar Birliği ile ortaklaşa yürütülen proje kapsamında, “Erzurum’u En Güzel Ben Anlatırım” konulu kompozisyon yarışması düzenlenmiştir. Yarışma Erzurum’un Kurtuluşunun 100. Yılı kapsamında organize edilmiş, tüm İlkokul, Ortaokul ve Lise öğrencilerini kapsamaktadır. Birincilere Laptop, ikincilere Tablet ve üçüncülere ise kitap seti armağan edilecektir.

* Öğrenciler Sinema ile Buluştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği arasında "Öğrenciler Sinema ile Buluşuyor Etkinliği" projesi kapsamında iş birliği yapılarak Türkiye'de sinemaya gitme imkanı bulamayan öğrenciler sinemayla buluşması hedeflenmişti. Ortaklaşa yürütülen proje kapsamında İlimizde 23 Ekim 2017 Pazartesi günü başlayan etkinlik ile 15000 ortaöğretim öğrencisi Erzurum Forum AVM'de film seyretmenin tadını çıkardı.

* 03-05 Mart 2017 tarihleri arasında Cumhurbaşkanımızın katılımıyla gerçekleşen III. Milli Kültür Şûrasında alınan kararlar gereği, İlimizdeki Kültür faaliyetlerini yönlendirmek, tavsiyelerde bulunmak, projeler üretmek vb. gibi amaçlar doğrultusunda İl Müdürlüğümüz bünyesinde Kültür Konseyi oluşturulmuştur.

* 2017-2018 Erzurum Valiliği SODES projeleri kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce hazırlanan ve asil listede yer alan “Kültürümü ve Tarihimi Öğreniyorum” adlı projemiz Kalkınma Bakanlığınca kabul edilmiş olup 25.10.2017 tarihinde Erzurum Valisi Sayın Seyfettin AZİZOĞLU ile imzalanan protokolle projemiz 10.11.2017 tarihinde uygulamaya başlamıştır.

* Erzurum'da düzenlenen 1. Uluslararası Kış ve Dağ Turizmi Kongresi için gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer ARISOY, Uzundere İlçesi Çamlıyamaç Köyü’nde (Öşvank Manastırı ve Kilisesi) incelemelerde bulundu. Öşvank Kilisesinin restorasyonu için ödenek aktarımı sağlandı ve proje kapsamında restorasyon çalışmaları başlatıldı.

* Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde gerçekleşen “Dilimiz Kimliğimizdir” Konferansı Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirildi. Atatürk Üniversitesi Nenehatun konferans salonunda gerçekleşen konferansa, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Nihat YATKIN, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal ALMAZ, Türk Dil Kurumu Uzmanı Yaşar YILMAZ, Uluslararası Kültür Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum temsilcisi Üzeyir BAYINDIR ile Üniversite öğrencileri katıldı. Konferans sunumunu Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Ceval KAYA yaptı.

* Müdürlüğümüzce tarihi eserlerimizde QR kod uygulaması başlatılmıştır. Bu sayede İlimizdeki tarihi eserlerimizi gezen vatandaşlarımız, tarihi eserlerimizde bulunan QR kodu mobil cihazlarına okutarak hem eser hakkında bilgi sahibi olacak hem de eserin konumunu harita üzerinden görebilecek. İlk etapta 10 adet tarihi eserimizde hizmete sunduğumuz QR kod uygulaması önümüzdeki günlerde kapsamı genişletilerek diğer tarihi eserlerimizde de yer alacaktır.

* İlimizde 2016 yılında toplamda 148.964 olan yerli ve yabancı turist sayımız 2017 yılı sonu itibariyle 3 kat artış sağlayarak 420.000’in üzerine çıkmıştır. * Karaçoban İlçesinde yeni bir kütüphane kurulması için çalışmalar başlatılmış, yeni bir bina kurumumuza tahsis edilmiştir. *Aziziye İlçesi Ilıca semtinde yeni bir kütüphane binası Aziziye belediyesinden tahsis edilmiş ve yeni hizmet binasında hizmete başlanmıştır. Çalışmalarımız devam etmektedir.’’ Erzurum kalesinin restorasyonu, tarihi saat kulesinden yapılan dayanıklılık testleri çalışması ve son olarak Kültür haftası programları kapsamında Erzurum’da düzenlenen ve 500 kilo etin halka bedava dağıtıldığı cağ kebap festivali de Cemal Almaz’ın ilkleri arasında yer almaya devam etti. (Günebakış)    

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler