Erzurum'un tarihi tıklanmada 6. sırada

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 29.03.2018 15:14:00
Tarihi eserlere karekod uygulaması sonrası Erzurum, tıklanmada 81 il içerisinde 6. sıraya yükseldi.
Erzurum'un tarihi tıklanmada 6. sırada

 

Sinan AYDIN'ın Haberi...


RADARHABER / ERZURUM

 

Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz aylarda tarihi mekanların tanıtımı ve gezilebilmesi amacıyla karekod uygulaması başlatmıştı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Erzurum Kalesi, Üç Kümbetler, Erzurum Tabyaları, Abdurrahman Gazi Türbesi, Taşhan, Çifte Minareli Medrese ve Ulucami başta olmak üzere ildeki tarihi ve turistik yerlerin önlerine astığı "karekod" tabelasıyla, ziyaretçilere mobil olarak tarihi mekanların tanıtımını yapıp gezilebilirliklerini artırmayı amaçladı. Uygulama başaralı oldu. Erzurum karekod´la tıklanmada 81 il arasında en çok tıklanan 6. İl oldu.

 

TIKLANMADA İLK 6 İÇİNDE ERZURUM VAR

 

Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a yaptığı özel açıklamada, uygulama sonrası tıklanmada Erzurum´un 81 il içerisinde 6´ıncı olduğunu duyurdu. En son olarak karekod´a İngilizce çeviri de yüklediklerini ifade zeden Müdür Almaz, “ Bakanlığın gönderdiği oranlara baktığımızda karekod uygulamasını kullanarak tarihi eserlerle ilgili bilgilerin alındığı iller arasında ilk altı içerisindeyiz. Ocak ayında Eskişehir, Bursa, Mersin, Gaziantep, Kocaeli ve Erzurum sıralamada ilk 6 sırayı alırken, Şubat ayında ise Bursa, Mersin, Gaziantep, Kocaeli, Eskişehir ve Erzurum diye gidiyor sıralama.81 il içerisinde 6. Sıradayız. İlk 5 il Marmara ile Akdeniz bölgesinde. İstanbul´u bile geride bırakmışız. Sıralamaya bakıldığında Güneydoğu ve diğer bölgeleri geride bırakmışız. Erzurum, nüfus bakımından kendisinde çok fazla olan illeri bile geride bıraktı. Bu Erzurum için büyük bir başarı” dedi.  Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, “ Bakanlıktan ayrıca tüm illere sistem güvenlik uyarısı geldi. Bu uyarı veren iller arasında 80 il var Erzurum yok. Bunun anlamında şu demek. Müdürlüğümüzün sitesi sürekli güncellendiği için mükemmel olarak değerlendirmiş bakanlık. Karekod uygulaması rehbere gerek duymaksızın yerli ve yabancı turistlerin tarihi yerler konusunda bilgi alabildiği bir kolaylık sağlıyor. Bir tıkla Erzurum elinin altında oluyor. Karekod´a yüklenen bilgiler yüzde yüz gerçek bilgiler olduğu için bilgi kirliliği ve yanlışlık ta olmuyor” diye konuştu.

 

KAREKOD UYGULAMASI NASIL İŞLİYOR

 

Karekod, kare veya dikdörtgen biçimlerde basılabilen 2 boyutlu barkodun ismidir. Kare veya diktörtgen şeklinde olan bu yapının genel adı ise Data Matrixtir. Karekod kelimesi ilk olarak, Beşeri Tıbbi Ürünler Barkod Uygulama Kılavuzunda kullanılmıştır. Aslında, Data Matrix´in Türkçe karşılığı olarak kullanılmaktadır. Ülkemizdeki ilk uygulama alanı, ilaç sektörüdür. Tarihi mekanlardaki karekodu mobil cihazlarına okutan vatandaşlar, hem tarihi mekan ve eserler hakkında bilgi sahibi oluyor, hem de haritadan söz konusu mekanların konumlarını öğrenebiliyor. Türkiye portalında yer alan yapılar hakkındaki global bilgiler, karekoda yüklendi. Bu uygulamayla tarihi yerlerdeki rehber sıkıntısı da ortadan kaldırılmış durumda. (GÜNEBAKIŞ)

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler