Hayvan dostu Pirinkayalar tüneli gün sayıyor

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 17.10.2018 11:10:00
İnşaatı devam eden Pirinkayalar tünelinde çalışmalartüm hızıyla sürüyor.
Hayvan dostu Pirinkayalar tüneli gün sayıyor

 

Sinan AYDIN'ın haberi...


RADARHABER / ERZURUM

Erzurum´un Tortum ve Uzundere ilçeleri arasındaki bölgeye yapılacak olan ve inşaatı devam eden Pirinkayalar tünelinde çalışmalartüm hızıyla sürüyor. Aynı zamanda hayvan dostu tünel olacak olan tünel, Türkiye´de bir ilk olacak. Projelere göre, Pirinklayalar´dan Tortum gölüne erişim yolları açılarak başta 208 çeşit kuş türü olmak üzere, yaban hayvanlarının su ve beslenme ihtiyaçlarını gidermesi sağlanacak. Erzurum´un Uzundere ilçesinde bugüne kadar onlarca insanın hayatına mal olan bölgeye yapılacak olan Pirinkayalar tünelinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Erzurum tarafından 200 metrelik bölümün açıldığı, Artvin tarafına ise çalışmaların sürdüğü tünelin çok anlamlı bir özelliği olacağı ortaya çıktı.

 

TÜRKİYE´NİN İLK HAYVAN DOSTU TÜNELİ

 

Türkiye-Gürcistan güzergahındaki Erzurum-Artvin karayolunda dik yokuşları ve keskin virajlarıyla özellikle kış aylarında sürücülere zor anlar yaşatan "Pirinkayalar Geçidi", yapılacak tünel ile hem sürücülerin korkulu rüyası olmaktan çıkacak, hem turizme büyük katkı sağlayacak, hem de Türkiye´de ilk kez hayvan dostu tünel olma özelliğine sahip olacak. Pirinkayalar tüneli projesinin çizim aşamasında, Tortum gölünden beslenen kuşlar ve diğer yaban hayvanları da düşünülmüş. Geçtiğimiz yıl sulak alan ilan edilen ve bünyesinde 208 çeşit göçmen kuş barındıran Tortum gmölü, aynı zamanda vaşak ve dağ keçisi gibi birçok yaban hayvanına da ev sahipliği yapıyor. Pirinkayalar tüneli yapıldığında bu hayvanların yaşamının olumsuz etkilenmemesi için, projeye ‘‘hayvanların Tortum gülüne geçişini sağlamak için Tortum gölüne erişim yolları yapılması´´ planı eklenmiş. Bu kapsamda Pirinkayalar tünelinden Tortum gölüne erişim yolları yapılacak.  Ayrıca yine Tortum gölünde yaşayan ve endemik olduğu için koruma altına alınan Osmanlı balığı ile ilgili de bilimsel çalışmalar yapılıyor. Yine Tortum gölünde Türkiye´de sadece 11 çift olan Akkuyu kuyruklu kartalı yaşıyor.

 

‘‘PROJENİN ADI ÜREME DÖNEMİ VE BESLENME DÖNEMİ TEDBİRLERİ´´

 

Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy´da, Pirinkayalar tünelinin aynnı zamanda hayvan dostu bir tünel olacağını açıkladı. Başkan Özsoy, konu ile ilgili gazeteniz GÜNEBAKIL´a yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘‘ Tortum gölü geçtiğimiz yıl sulak alan ilan edildi. Bu gölle ilgili yerleşim planı hazırlanıyor. Tortum gölünde 208 çeşit göçmen kuş yaşıyor. Pirinkayalar tüneli yapılırken Tortum gölünden beslenen hayvanlar için de üreme tedbirleri ve beslenme tedbirleri adı altında Pirinkayalar tünelinden Tortum gölüne erişim yolları oluşturulacak. Ayrıca endemik olan yaban hayvanlarının su ihtiyaçlarını rahat giderebilmeleri için de tünelin etrafında çeşitli alanlar yapılacak. Pirinkayalar tüneli aynı zamanda hayvan dostu tünel olarak bir ilke imza atacak´´ Pirinkayalar tüneli tamamlandığında tek tüp olarak 2 bin 380 metre uzunluğunda hizmete girecek. Erzurum´un Uzundere ilçesinde ve Türkiye´nin en doğusundaki kuzey-güney aksından Gürcistan´a kadar uzanan ve ilçedeki doğa harikası Tortum Gölü ile Tortum Şelalesi yakınındaki geçitte geçtiğimiz aylarda başlanan tünel çalışması devam ediyor. Proje, özellikle kışın kapanan yoldaki trafiği rahatlatmak ve turizmi canlandırmak için Karayolları Genel Müdürlüğü ve Uzundere Kaymakamlığı koordinesinde yürütülüyor. Tünel, ulaşıma açılmasıyla Cittaslow İcra Kurulunca "sakin şehirler" ağına kabul edilen Uzundere ilçesindeki Tortum Gölü, Tortum Şelalesi, Yedi Göller ve Öşvank Kilisesi gibi tarihi ve turistik yerleri ziyaret edecek turistler, konforlu ulaşım imkanına kavuşacak.  

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler