Hırsızlar ‘bakır tas’ geleneğini de öldürdü

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 18.06.2019 14:42:00
Erzurum çeşmelerindeki bakır tas geleneği, hırsızlar nedeniyle tarihe karıştı…
Hırsızlar ‘bakır tas’ geleneğini de öldürdü

Sinan AYDIN'ın haberi... 

 

RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum'da son 10 yıla kadar çeşmelerde bakır tas geleneği hakimdi. Antik çağda binlerce yıl güzelliğin ve sağlığın sembolü olan bakırın faydaları ispatlanmış olsa da, günümüzde kullanımı giderek azalıyor. Eskiden Erzurum’da bakırın faydaları bilindiği için çeşmelerde de hep bakır tas kullanılırmış su içmek için. Dadaşlar, bakır taslarda yemeklerini lezzetle yer, yine bakır taslarda sularını sağlıkla içermişler.

 

HIRSIZLAR BİR GELENEĞİ DAHA YOK ETTİ

 

Sağlık ve güzelliğini önemseyenlerin bakır bardaktan su içmesi önerilirmiş. Erzurum’da bulunan çeşmelerde 10 yıl öncesine kadar bakır tas bulunurken, şimdilerde bırakın bakır tası tas bile bulmak mümkün değil. Sebebi ise, yaşanan hırsızlık olayları. Manevi değerlerin de her geçen gün yok olduğu Erzurum’da, yaşanan hırsızlıkların bakır tas geleneğini de öldürdüğü açıklandı. Maddi değeri olduğu için hırsızlar, gerek çeşmelerdeki bakır ve alüminyum tas ve muslukları söküp götürüyor. Hal böyle olunca, şimdilerde çeşmelerde normal su içme tası bulmak dahi zor.

 

 

 

 

 

İŞTE BAKIR TASTAN SU İÇMENİN 7 FATDASI

 

 

 

 ‘Büyüklerimiz kullanmakta haklıymış’ dedirtecek bakır tastan su içmenin 7 faydası ise şöyle sıralanıyor:

.

1. Bakterileri öldürür, suyu arındırıp temizler

Oligodinamik  olarak bilinen bakır bu sayede bakterileri öldürebilme özelliğine sahiptir. Yaygın olan ve insanlarda çeşitli hastalıklara sebep olan bakterilere karşı oldukça etkilidir.


2. Suyu arındırıp temizler ve sterilize eder

Bakır kaplar gelişmemiş ülkelerde suyu sterilize etmek amacıyla da kullanılır.

Not: Bakır bardaktan su içemeyebilirsiniz, bunun için de suyu 8 saat bakır bir kabın içinde bekletip, günlük kullandığınız bardaklara dökerek içmeniz öneriliyor.


3. Beynimizin kıvrımlarını harekete geçirir

Beynimiz, verileri ileten sinir taşıyıcıları ile görevini yerine getirir. Bu iletkenler miyelin adı verilen ve beyindeki nöron akışını hızlandıran bir maddeyle kaplıdır. Bakır, bu akışları hızlandırmaya yardımcı olarak beynimizdeki veri alışverişini hızlandırır ve etkili düşünmemizi sağlar.


4. Tiroid bezini harıl harıl çalıştırır

Vücuttaki bakır seviyesinin eksikliği tiroid bezlerinin düzenli çalışmasını engeller ancak bakır, tiroid bezinin fonksiyonlarını yerine getirmesi için ihtiyaç duyduğu önemli minerallere sahiptir.

Bakır bardaktan su içildiği zaman vücuttaki olası mineral eksikliği önemli ölçülerde giderilir ve salgı bezinin fonksiyonları düzenli bir hale gelir.

 


 

5. Hayata daha pozitif bakmanızı sağlar

Aynı zamanda ayurvedik düşünce ve sağlık sistemine göre bakır kapların suya pozitif elektrik yükleme özelliği vardır ve bu pozitif elektrik vücudun sinirsel anlamda dengelenmesini sağlar.


6. Ağrıları, hiç görmediğiniz bir arkadaşınızmış gibi unutturur

Bakırın özelliğini alan su, içildiğinde kireçlenme ve romatizma gibi eklem ağrılarını hafifletme özelliği de bulunur.


7. Cildinizi temizleyip yeniler

Melanin vücudu koruyup ciltteki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar, akne ve kızarıklıkların önüne geçer. Melanin üretimi açısından oldukça etkili olan bakır, bu maddenin oluşmasını sağlar. İçtiğiniz suya temas ettiği için, bakırın doğrudan bu özelliğinden de faydalanabilirsiniz.

 

 

 

 

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler