Kadınların gözüyle Erzurum medyası!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 29.07.2013 04:00:00

RADARHABER / ERZURUM (ÖZEL HABER)

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Yusuf Yurdigül, AK Parti ve CHP Erzurum kadın kolları teşkilatları arasında ‘Yerel Siyasette Temsil Sorununu Aşma Stratejisi Olarak Kadın Siyasetçilerin Medyayı Kullanma Biçimleri’ konulu bir araştırma yaptı. Öğretim görevlisinin çalışması, ilginç sonuçlar çıkardı. Çalışmaya katılan kadın politikacıların yüzde 40’ı Lise mezunu, yüzde 37’si Üniversite, yüzde 17’si Yüksek Lisans, yüzde 3’ü doktora yüzde üçü ise ilköğretim mezunu olduğunu ifade etti. Katılımcıların yüzde 89’u bir yabancı dil bildiğini, yüzde 11’i ise herhangi bir yabancı dil bilmediğini belirtti. Katılımcıların yüzde 67’si ev hanımı, yüzde 33’ü ise ya kendi işini yaptığını, ya da bir kurumda çalıştığını beyan etti. Yine katılımcıların yüzde 53’ü evli olduğunu, yüzde 37’si ise  bekar olduğunu ifade etti.

YÜZDE 86'SI HERGÜN GAZETE OKUYOR 

İlginç çalışmadan çıkan sonuçları açıklayan Yardımcı Doçent Doktor Yusuf Yurdigül, Erzurum’da aktif siyasette ön planda olmayan kadın politikacıların medya ile olan irtibatları ve medyayı kullanma biçimlerinin de geri planda kaldığını söyledi. Erzurum’daki tabloyla Türkiye genelindekinin benzer olduğunu ifade eden Yurdigil,  Türkiye’de gerçekleştirilen en son yerel seçimlere bakıldığında 2950 belediye başkanlığından sadece 26’sının kadın olduğuna dikkat çekti. Yardımcı Doçent Yusuf Yurdagil, kadınların siyaseten oy deposu olarak görülmelerine rağmen aktif siyasette hep pasif bırakıldığını ifade etti. Yusuf Yurdagil, tespitlerini şöyle sıraladı: ‘‘Örneğin Erzurumlu kadın politikacıların yüzde 86’sı her gün gazete okurken, yüzde 90’ını internet erişimi bulunduğu için interneti tercih ediyor.’’

YÜZDE 23'ÜNÜN EMAİL ADRESİ YOK

Son zamanlarda siyaseten oldukça öne çıkan sosyal ağlar konusunda yöneltilen sorular karşısında verilen cevaplar ise bir hayli ilginç.  Katılımcıların yüzde 77’sinin bir sosyal ağ hesabı bulunurken, yüzde 23’nün herhangi bir hesabı ya da e-mail adresi bulunmuyor. Yusuf Yurdigül’ün araştırma sonuçlarına göre; katılımcıların yüzde 60’ı sosyal medya üzerinden siyaset yapıyor, yüzde 40’ı ise sosyal medyada siyasi içerikli resim ya da video paylaşımında bulunduğunu belirtiyor. Yine kadın politikacıların yüzde 60’ı sosyal medyanın toplumsal eşitlik imkanı sunduğu için kullanıma daha uygun olduğunu düşünüyor, yüzde 37’si bu konuda karasız kaldığını söylüyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 63’ü sosyal medyayı geleneksel medyaya oranla daha özgür ve katılımcı bir ortam olarak nitelendiriyor.

ONLARA GÖRE 'KADINN  SORUNLARINA EN ÇOK TV'LER YER VERİYOR

Yerel siyasette aktif rol alan katılımcılara yerel medya kullanım biçimlerini ve amaçlarını belirlemek amacıyla da birçok soru yönelttiğini söyleyen Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Yusuf Yurdigül, ‘‘ Örneğin katılımcıların yüzde 43’ü Erzurum’da kadın sorunlarına en fazla yer veren medya türü olarak yerel televizyonları gösteriyor. Bu oranı yüzde 23 ile yerel gazeteler, yüzde 23 ile internet blogları izliyor. Bu verilere ek olarak katılımcıların yüzde 77’si yerel medyada siyaset konusunda erkek egemen bir dilin hakim olduğunu belirtirken, yüzde 23’ü konu hakkında kararsız olduğunu belirtiyor’’ dedi. Çalışmada siyaset, kadın ve medya kavramlarının birlikte ele alınarak açıklanmaya çalışıldığını vurgulayan Yurdigül, genel olarak araştırma sonucunda katılımcıların, siyasette ve medyada erkek egemen bir söylemin varlığını kabul ettikleri, bu bağlamda başta aileleri, sosyal çevreleri ve ilişkili kurumlar olarak siyasi örgütler ve medya kuruluşlarından destek beklediklerini ifade ediyor. Çalışmanın Erzurum’da aktif politika yapan kadınlara yönelik oldukça geniş yelpazeli bir alanı kapsadığını da ifade eden Yardımcı Doçent Doktor Yusuf Yurdigül, konunun akademik bir çalışma haline dönüştürüldüğünü ve oldukça geniş bir biçimde Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde yayınlandığını sözlerine ekledi.

 

Etiketler : Medya, Erzurum, siyasetçi, kadın,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler