Pervizoğlu cami yıllara meydan okuyor

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 22.02.2022 21:57:00
İç mimarisi ile selçuklu tarzını andıran, büyük camilerin minyatürü olarak inşa edilmiştir.
Pervizoğlu cami yıllara meydan okuyor

Sinan AYDIN'ın haberi...
 
RADARHABER / ERZURUM
Erzurum'un Ayazpaşa Caddesi üzerinde bulunan Pervizoğlu Cami, yıllara meydan okuyor. Bin yediyüzlü yıllarda Pervizoğlu Mehmet tarafından yapıldığı bilinen camiini yapan Pervizoğlu ailesinin İran'dan gelen bir aile olduğu, İran'la bir ilgisi ve bağının olduğu söylenmektedir. Cami muntazam düzgün kesme taş ile tek kubbe olarak kare şeklinde, içerisindeki sutunları ve iç mimarisi ile selçıklu tarzını andıran, büyük camilerin minyatürü olarak inşa edilmiştir.
 
 
EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ KARE ŞEKLİNDE OLMASI
 
 
Caminin en büyük özelliği kare şeklinde olması, dış duvar uzunluğu ve genişliği ile Kabenin ölçülerine uygun olarak inşa edilmiş olmasıdır.  Cami yapılırken etrafında çokça medrese de  inşa edilmiş, etrafı medreselerle çevrilmiştir. Zamanla etrafındaki medreseler yıkılmış ve kaybolmaya yüz tutmuş, an itibariyle faal olan her hangi bir medrese bulunmamamaktadır.
 
 
 
 
 
CAMİYE GİRENLER HUZUR BULUR
 
 
Caminin içerisi zaman zaman tezyinat ve tadilat geçirmiş olsada, içerisine girdiğinizde geçmişin izlerini ve havasını çok rahat hissedebileceğiniz tam bir huzur yeridir.  Cemaatin cami ile ilgili görüşleri şöyle: "Girenler huzur bulur...Camiler güzel mekanlardır.Camiler huzur yerledir. Müminler Camiler inşa ederler...Camiler inşa eder mümin gönülleri...Rabbimiz ecdadımıza, gelmiş geçmiş bütün ölmüşlerimize rahmet eylesin. Yaşayanlara bereketli güzel ömürler nasip eylesin..."
 
 
Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler