Rahvan At Yarışları Erzurum’da Yapılacak

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 23.09.2016 14:15:00

RADARHABER / ERZURUM

Geleneksel Rahvan At yarışları, ilk defa resmi olarak Erzurum’un Çiftlik köyünde Pazar günü yapılacak. Türkiye’nin birçok ilinden katılım sağlayan sporcular ile ilk defa resmi olarak Erzurum’da yapılacak Geleneksel Rahvan At yarışları hakkında bilgi veren Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Prof.Dr. Alpaslan Ceylan programla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
“Erzurum tarih boyunca kültürüne her daim sahip çıkmıştır. Erzurum'un bu özelliğini ata sporlarına vermiş olduğu değerlerden açıkça görebiliyoruz. Bu güne kadar Atlı Cirit oyunu ile tanınan Erzurum hiç şüphesiz ki Türk kültürünün temellerinden birisi olan Atın içerisinde olduğu her spor dalını severek sahiplenecektir. Bu düşünce ile Resmi Rahvan yarışlarını bu sezon da Erzurum da düzenlemeyi düşündük. Erzurum halkını davet eder ve tüm sporculara başarılar dilerim.”

Rahvan Tanımı

Rahvan; atın 'tek ayak' koşma stiline verilen isimdir. Atın aynı taraftaki ayaklarının birlikte hareket ettiği ve binicisini sarsmayan bir koşu şeklidir. Atı rahvan yürütmekten amaç; üzerindeki binici ve teçhizat yükünü en uzun mesafeye, en kısa zamanda biniciyi yormadan ve en az enerji harcayarak yürütülmesini sağlamaktır.
Rahvan At Yarışı Tarihçesi

Geçmişte ve günümüzde özellikle Türk kültür çevrelerinde yetiştirildiği bilinen rahvan atlar Türk göç hareketleriyle, Selçuklu ve Osmanlılarca da korunarak Anadolu’ya getirilmiştir. Rahvan at yetiştirme ve yarıştırma geleneği tüm zorluklara rağmen günümüze kadar ulaşmıştır. Bunda, rahvan at yarışlarının Anadolu’da yaygın olarak gerçekleştirilen mahalli panayır eğlenceleri kapsamında sıklıkla yer almasının payı büyük olmuştur. Bütün Türkiye'de yaygın olmasına rağmen, tanıtımı fazla yapılamadığından fazla tanınmayan Rahvan At Yarışlarına sadece yerli ırk atlar katılabiliyor. Ege Bölgesine has bir yarış olarak tanınır.

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler