ŞEHİRDER'den ezber bozan teklif

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 02.07.2013 13:06:00

RADARHABER / ERZURUM

3 Temmuz, Mustafa Kemal Atatürk’ün kongre çalışmaları için Erzurum’a gelişinin 94. Yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Şehir ve Kültür Araştırmaları (ŞEHİRDER) Başkanı Murat Ertaş, “Her yıl Erzurum Kongresi yeniden yapılsın” dedi. 
ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Anadolu’nun işgalden kurtulmasında çok önemli yer tutan Erzurum Kongresi, bir protokol töreni ve temsilin ötesinde kutlansın istiyoruz. Bu konuda da önerimiz bölgenin tüm sorunlarının masaya yatırılıp çözüm önerilerinin üretildiği kongrelerin yapılmasıdır. Şehirlerde bu amaçla platformlar oluşturulabilir. Bir Abant Platformu formatında fikir üretiminin yapıldığı toplantılar zinciri olabilir. Bilhassa, son zamanlarda ülkemizin ve bulunduğu coğrafyanın geçirdiği değişim ve hareketlilik, demokratikleşme süreci bu tür toplantı ve kongreleri daha çok önemli ve gerekli kılıyor.

"HER AÇIDAN İHTİYAÇ VAR"
94 sene önce her türlü yabancı işgale ve müdahalesine karşı birlikte direniş göstermek, bölgenin ve Anadolu’nun sosyal, siyasî ve ekonomik kalkınması için dayanışma içinde olmak için toplanan kongrenin değişen dünya ve ülke şartlarına paralel bölgenin siyasî, ekonomik, eğitim, sosyal ve kültürel açıdan kalkınması amacıyla benzer bir biçimde yeniden toplanmasına ihtiyaç vardır. Kongreye, Erzurum Kongresi’ne katılan vilayetlerin bugün kapsadığı iller katılmalıdır. Bu iller Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Bingöl, Tokat, Van, Amasya, Gümüşhane, Sivas olmalıdır.Kongre süreci iki aşamalı olmalı… 94 sene önce olduğu gibi önce iller kendi dinamikleriyle bir araya gelmeli, şehir ve bölgeyle ilgili sorunları masaya yatırmalı ve çözüm önerilerini ortaya koymalıdır. Ardından il temsilcileri Erzurum’da yapılacak Bölgesel Erzurum Kongresi’nde projelerini, düşüncelerini tartışmalı, kısa ve uzun vadeli hedefler belirlenmeli, her sene hedefler doğrultusunda oluşturulan eylem planları gözden geçirilmelidir, gerektiğinde bu planlar yeni düşüncelerle desteklenmelidir.

"ERZURUM KONGRENİN MERKEZİ OLMALI"
İl kongresine valilik önderliğinde ildeki belediyeler, üniversiteler, kalkınma ajansları, ticaret odaları, sivil toplum örgütleri, basın, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katılmalıdır. İllerde oluşturulacak heyetler daha sonra Erzurum’da 23 Temmuz’da toplanmalıdır. 23 Temmuz 1919 Erzurum Umumî Kongresi’nden evvel Erzurum’da 17 Haziran 1919’da Vilayât-ı Şarkıye Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Erzurum Şubesi tarafından toplanan kongre gibi… Meselâ umumi kongre öncesi 17 Haziran’da yapılan kongrede atalarımız “Erzurum’dan kesinlikle göç edilmeyecektir.” kararını almışlardır.Erzurum, yolların kavşağında bulunması nedeniyle 94 sene evvel olduğu gibi kongrenin merkezi olmalı, Erzurum valiliği de kongrenin kompetanı olmalıdır.Teklifimizi basın yoluyla şehrin tüm dinamiklerine ve kamuoyuna iletiyoruz. Bu konuda yapılacak her çalışmada ve atılacak her adımda üzerimize düşen vazifeleri yapabilir, kurumlarla işbirliği içinde olabiliriz.”

Etiketler : Erzurum, kongre, Atatürk, ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler