Şenkaya ilçesinde bal gibi festival!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 25.10.2013 11:49:00
Şenkaya Bal Üreticileri Birliği tarafından bu yıl birinci bal festivali düzenlendi.
Şenkaya ilçesinde bal gibi festival!

RADARHABER / ERZURUM
Şenkaya Bal Üreticileri Birliği tarafından bu yıl birinci bal festivali düzenlendi.Cumhuriyet Meydanında düzenlenen festivalde Festivalde konuşma yapan Bal Üreticiler Birliği Kurucu Başkanı Timuçin Bozkurt; "İlçemiz topografik yapısı, bitki örtüsü çeşitliliği ile arıcılık yapmaya son derece elverişli bir yapıya sahiptir. Birliğimizin 211 kayıtlı üyesi mevcut olup İlçe tarım Müdürlüğünün verilerine göre 500’e yakın arıcımızın 15 bin arılı kovanı mevcuttur. İlçemizde arıcılık Allahuekber dağları yamaçlarındaki 2500 yükseltiden Bardız, Akşar, Penek ve Kömürlü vadilerindeki 1100’lü düşük rakımlarda yapılmaktadır. Bu bölgelerde çok kaliteli nektara sahip çiçekler mevcuttur. Balın kalitesi hammaddesi olan nektara bağlıdır. Nektar ne kadar kaliteliyse balda o kadar kaliteli ve değerlidir. Yöremizde kimyasal gübre, tarım ilacı kullanımı ve hava kirliliği olmadığı için üretmiş olduğumuz ballar tamamen doğaldır." dedi.
Şenkaya Belediye Başkanı Görbil Özcan; "Çağımız artık organik gıdanın isim yaptığı ve insanların özlemle beklediği bir şeydir. Doğamız o kadar temiz ki kimyasaldan her türlü kirlilikten uzak kalmış. Bizlerde bu var olan tabiattan faydalanmak istiyoruz. Bunun için yaklaşık 68 köyümüzde ki bunun yaklaşık altmışında arıcılık yapılıyor. Artık gıda sektörü markalaşmanın sektörü. Bizde bu işi markalaştırmak için önce balımıza bir patent aldık. İsim aldık Alluekber Çiçek Balı ismini aldık. Çok bal markası var ama ilçemizin otuzun üzerindeki bal bitkisiyle içinde bulunan nektar zenginliğiyle balımız yeterince reklam edilemedi ve kıymetine ulaşamadı. Daha 20 TL’den 30 TL’den bal satıyoruz. Bu bizim için büyük kayıp." dedi.
Şenkaya Kaymakamı Murat Şener; "Böyle bir faaliyetin ilk seferki organizasyonunu gerçekleştirmiş olduk. Umut ediyorum ki bu ilk olan son olmayacaktır. Önümüzdeki yıllarda bu faaliyet devam edecektir. Bu faaliyetin önemi Şenkaya Allahuekber balını tanıtmak. Gayemiz bu amacımız bu. Ümit ediyorum ki devam ettiği sürece bu organizasyon tanıtıma önemli katkıları olacaktır. Bizim arıcılara düşen en önemli görev şuandaki balımız kaliteli. Bugün Ayder de ki Anzer balından çok farklı bir bal değil daha iyi diye biliriz. Özellikle iyi yapılan ballar. Balın tanıtım problemimiz var ama bu problem aşılır. Ama en önemlisi bizim arıcılarımıza düşen görev bu balın kalitesini korumak. Er yada geç Şenkaya Balı Hak ettiği değeri bulacaktır. Bizde patentimizi geçen yıl aldık. Bundan sonraki festivallerde tanıtımı daha iyi yaparak Şenkaya Balına gereken değeri vererek hak ettiği yere de gelmesini sağlayacağız." dedi.Festivalde bal üreticileri ürettikleri balla festivalde birinci olmak için yarıştılar. Noter huzurunda yapılan yarışmada dereceğe giren üreticileri Erzurum Vali yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı açıkladı. Birinci Çağlan Eser oldu. Eser’e ödülünü Erzurum Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı verdi. Diğer yarışmacılardan Kemal Özcan ikinci, Recep Demirtaş üçüncü ve İrfan Yaşar dördüncü oldu.Festivale Artvin ili Murgul İlçesi Halk Eğitim Merkezi folklor ekibinin gösterisi renk kattı. Folklor ekibinin gösterisi büyük ilgi gördü. Şenkaya güreş ekibi gösteri yaptı. festival sonunda ödül töreni düzenlendi.Festival sonunda festivale katılanlar halay çekti.Festivale Erzurum Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı, Şenkaya Kaymakamı Murat Şener, Belediye Başkanı Görbil Özcan, Garnizon Komutanı Selami Keskin, Cumhuriyet Savcısı Osman Nas, Emniyet Amiri Furkan Sezer, AK Parti İlçe Başkanı Yavuz Bedir, İl Encümeni Memet Adak, Şenkaya Bal Üreticileri Birliği Başkanı Yaşettin Aytekin, Bal Üreticileri ve ilçe halkı katıldı.
Etiketler : Erzurum, festiva, Şenkaya, üretici,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler