Şifa olduğuna inanılan 200 yıllık tesbih

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 27.06.2013 12:08:00

RADARHABER / ERZURUM

Tarihi Rüstem Paşa Çarşısında atadan bugüne kalan ve hastalıklara şifalı 200 yıllık tespih 2 bin TL’den satışa sunuldu.Tarihi Rüstem Paşa Çarşısında 4. Nesil esnaf Sebahattin Beyit, atadan bugüne kalan 200 yıllık tespihi 2 bin TL’den satışa sundu.4 nesil el değiştiren tespihe çarşıya gelen yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Sebahattin Beyit, “Tarihi çarşının tarihi tespihi alıcısını bekliyor. “ dedi.

200 YIL SONRA KIZARDI

Beyit, “ Taşhan çarşısında en eski tespih bizde bulunuyor. 200 yıllık olan tespih 4 nesil el değiştirmiştir. Buraya gelen yeril ve yabancı turistler bu tespihe çok ilgi gösteriyor. Bu tarihi tespihi 2 bin TL’den satışa sunduk. 200 yıllık geçmişi olan tespih elden ele değiştiği için tahribi söz konusu. Sarı olan rengi 200 yıl sonra kırmızı oldu. Bu yüzden fiyatı az olabilir. “ dedi.

10 LİRADAN 2 BİN LİRAYA KADAR TESPİH

Tarihi çarşıda35 yıllık olan esnaf Beyit, bölge insanının tespihe düşkünlüğünden de bahsederek, pazara sundukları tespihlerle ilgili de ayrıntılar verdi. Beyit, “Biz burada 100 farklı maddeden oluşan çeşitli tespihler satıyoruz. Sattığım tespihler arasında reçine, bal, kehribar, Erzurum taşı, akik, zümrüt, damla kehribardan yapılanlar ilgi görüyor. Bu tespihlerin fiyatları 10 liradan 2 bin liraya kadar çıkıyor. Tespih bizim bölgede çok kullanılıyor.” diye konuştu.

HASTALIKLARA ŞİFA İNANCI

“Her taşın kendine göre özellikleri ve faydaları var.” Diyerek ayrıntıya devam eden Beyit, “Birçok taşın hastalıklara şifa olduğuna inanılıyor. Bazıları da tespihlere çok meraklı oldukları için özellikle pahalı olanları tercih ediyorlar. Osmanlı dönemine ait bazı tespihler var. Damla kehribardan yapılıyor. Ancak o tür tespihler doğal ortamlar kullanılarak yapılıyor bu dönemde yapılması çok zor. Bu tespihler oldukça değerlidir. “ dedi. (İHA)

 

Etiketler : Erzurum, Rüstem, şifa, tesbih,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler