Sivil Savunma’nın Herkül'ü

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 16.07.2013 04:05:00

Soner İSTANBULLU'nun -ÖZEL- haberi...

RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nde 7 yıldır görev yapan 8 yaşındaki emektar arama kurtarma köpeği Golden Retriever cinsi Herkül, bu güne kadar 6 kişinin canını kurtarıp birçok kayıp çocuğunda bulunmasında başrol oynadı.

EĞİTİMLERDE ADININ HAKKINI VERİYOR

Bir yaşından itibaren Erzurum Sivil Savunma Arama Kurtarma birliğinde eğitim gören Herkül, her türlü doğal afette görevini en üst düzeyde yapıyor. Günde 4 saat eğitim gören ve geriye kalan zamanını eğitimcisi Tuncay Tuhan ve diğer sivil savunma personeli ile oyun oynayarak geçiren Herkül, adı ile özdeşleşen gücü ve çevikliği ile çalışma parkurunu bir solukta tamamlayıp eğitimcisinin elindeki top ile oynamak için tüm talimatları yerine getiriyor.

ÇOK SAYIDA CAN KURTARDI

Birçok kişinin hayatını kurtaran Herkül, Van Depreminde görev alarak enkaz altında kurtarılmayı bekleyen 3 kişiye ulaşıp onları yeniden hayata bağlamayı başardı. Bir ormanda yaralı bir vatandaşın izini bulup iki göçük olayında da enkaz altında kalan vatandaşa ulaşan Herkül, bir arama kurtarma köpeğinin ömrü boyunca ulaşabileceği en üst başarılara imza attı. Eğitimcisi Tuncay Tuhan ile çok iyi anlaşan Herkül, insan dostu olduğunu da gösteriyor. Eğitimci Tuncay Tuhan, çocuklarının da hayvan sevgisi ile büyümesi için izinli günlerini bile çocukları ile bir arada Herkül’ün yanında geçirdiğini söylüyor. Herkül’ü çocuklarından ayırt etmediğini belirten Tuncay Tuhan, “Arama kurtarma köpeğimiz bu güne kadar birçok başarıya imza atıp Erzurum sivil savunma Arama Kurtarma Birliğinin göz bebeği haline geldi. Kendini bildi bileli can kurtaran Herkül, 7 sene boyunca her gün zor parkurda 4 saat eğitim görüp olası bir afet anında can kurtarmak için hazır halde bekliyor” dedi.

SOĞUKKANLI VE PROFESYONEL

Herkül’ün diğer Arama Kurtarma köpeklerine nazaran daha uyumlu ve olaylara hızlı adapte olabildiğini söyleyen ekip arkadaşı Tuncay Tuhan, “Biz usta sivil savunmacıların bile etkilenip yanlış yapabildiğimiz yerlerde, Herkül soğuk kanlılığını koruyup görevine odaklanıyor. Enkaz altında ki bir canlıyı nefesinin sıcaklığından ve kokusundan anlayıp verdiği reflekslerle bize yaralının yerini gösteren Herkül, bu görevini en zor şartlarda bile maksimum bir dakikada tamamlıyor” dedi. Herkül’ün hünerlerini sergilemek amacı ile küçük bir tatbikat gerçekleştirildi.

ENKAZ ALTINDAKİNİ 30 SANİYEDE BULDU

Tatbikatta eğitim alanı içerisinde oluşturulan enkaz alanına saklanan bir sivil savunma görevlisini bulmaya çalışan Herkül, bu görevi 30 saniye gibi kısa bir sürede tamamladı. “Bul oğlum” komutu ile süratle enkaz alanına giren Herkül, hassas burnu ve sezileri ile insan kokusu ve sıcaklığının nereden geldiğini saniyeler içerisinde anlayıp enkaz altında ki canlının başında havlayarak sivil savunma ekiplerine bulduğu şahsın yerini işaret ediyor. Adeta sevinç çığlıkları atarmışçasına bulduğu canlının başında havlayarak uyaran Herkül, bu güne kadar birçok ümidi yeşerten kahraman. Eğitimcisi Tuncay Tuhan “Herkül formundan düşmesin diye aralıksız her gün eğitim parkurunda koşturup, bir tatbikat gerçekleştiriyoruz. Onun en büyük ödülü bizimle oyun oynamak. Bizde seve seve onunla oynamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Enkaz altından yakınlarını çıkaran Herkül’e sarılıp ağlayan aileleri biliyorum. Görevimiz sonunda ulaştığımız her canlı bizi nasıl mutlu ediyorsa, Herkül’ü de mutlu ediyor. Davranışlarından ve hareketlerinden bunu anlayabiliyoruz. Bu köpeklerin eğitimi oldukça zor ancak bu tür olaylarda elde edilen başarılara bakıldığında, bu eğitimlerin yorgunluğunu üzerimizden atabiliyoruz” dedi. Herkül artık yavaş yavaş emekliliğini beklemeye başladı. Eğitimcisine göre, bir Arama Kurtarma köpeği en uzun 9 ya da 10 sene görev yapabiliyor. Reflekslerini ve sezilerini kaybetmeye başladığı anda Arama Kurtarma Köpekleri emekliye ayrılıyor. Herkül’ün de 2 ya da 3 senesi var.

 

Foto Galeri
Etiketler : Erzurum, can, köpek, Herkül,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler