Tarihi evler orijinal taşları ile restore ediliyor

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 22.02.2018 14:01:00
Tarihi Erzurum evleri, etrafındaki toprak kazılarak ortaya çıkarılan orijinal taşları ile restore ediliyor.
Tarihi evler orijinal taşları ile restore ediliyor

 

Sinan AYDIN'ın -ÖZEL- Haberi...


RADARHABER / ERZURUM

Yakutiye belediyesi, ilçe sınırları içerisinde bulunan ve birçoğu yıkılmış olan tarihi evleri aslına uygun onarmak için ilginç bir çalışma yaptı. Yıkılan evlerin çevresinde kazı yapılıp toprak altında kalan o eve ait taş parçaları bulunup, tarihi evin orijinal hali muhafaza edildi. Erzurum´un merkez ilçelerinden Yakutiye belediyesi, Türkiye´deki belediyeler arasında belki de bir ilk gerçekleştiriyor. Aynı zamanda Mimar olan  Belediye Başkanı Ali Korkut´un tarihi eserlere verdiği büyük önem, ilçe sınırlarında tarihi eserlere yönelik yapılan bir çalışma ile gözler önüne seriliyor.

 

100 MİLTON TL´NİN ÜZERİNDE HARCAMA YAPILDI

 

Belediye Başkanı Ali Korkut´un büyük önem verdiği Üç Kümbetler projesi kapsamında, Üç kümbetler ve Çifte Minareli Medrese´nin çevresinde bulunan tarihi evlerde restorasyondan geçiriliyor. 27 Nisan 2011 tarihinde başlayan Üç kümbetler projesinde kamulaştırma için bugüne kadar 100 milyon liranın üzerinde harcama yapıldı. 720 bina kamulaştırma sonucu yıkılarak alandan uzaklaştırıldı. Proje İçeriğinde, halkı kış aylarında dışarı çıkarabilecek Türkiye´nin ilk Kapalı Kent Parkının da bulunduğu Yakutiye ilçesinde, Üç Kümbetler Proje alanında yer alan tarihi eserler;

Üç Kümbetler, Kare Kümbet, Emir Saltuk Kümbeti, Üç Kümbet Anonim kümbeti, Mehdi Abbas Türbesi, Rabia Hatun (Rabia Ana) Türbesi, Emir Şeyh Camii, Gürcü Mehmet Paşa Camii, Emir Şeyh Türbesi, Saray Hamamı, Emir Şeyh Cami yanında Çeşme ile birlikte Erzurum Konakları gün yüzüne çıkarıldı.

 

TARİHİ EVLERİN ORİJİNAL TAŞLARI TOPRAK ALTINADAN ÇIKARILDI

 

Bölgede, tarihi ve sivil mimari örneği 26 eser bulunuyor. Büyük oranda yıkılan, ayakta durmakta zorlanan 3 eski Erzurum evi, yeniden aslına uygun geliştirilen projeyle, evlerin özellikli taşları da değerlendirilerek yapılıyor. Daha anlaşılır bir tabirle, yıkılmak üzere olan tarihi evlerin etrafındaki toprak kazılarak ortaya çıkarılan o evlere ait taşlar, restorasyon kapsamında evlerin duvarlarına yerleştirilerek orijinalliği muhafaza ediliyor. Belediyeye ait iş makineleri tarafından kazılarda elde edilen taşlar, tarihin korunmasında büyük önem teşkil ediyor. Yakutiye belediye başkanı Ali Korkut´un talimatı ile yapılan restorasyon çalışmaları, 2018 yılında da 7 eski Erzurum evinin aynı yöntemle restore edilmesi ile devam edecek. (GÜNEBAKIŞ)  

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler