Tortum şelalesinde göz kamaştıran değişim

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 17.09.2020 17:18:00
Haber Müdürümüz Sinan Aydın, Tortum şelelesindeki muhteşem değişimi yerinde gözlemledi.
Tortum şelalesinde göz kamaştıran değişim

Sinan AYDIN'ın haberi...  
 
 
RADARHABER / ERZURUM
Erzurum'un dünyaya açılan pencerelerinden biri olan ve her yıl binlerce yerlive yabancı turistin ziyaret ettiği Tortum Şelalesi, Erzurum Valisi Okay Memiş'in ilgisi ve talimatları sonrası göz kamaştıran bir değişime uğradı. 48 metre yüksekliği ile Dünyanın en büyük üçüncü şelalesi olan UNESCO 'Dünya Mirası' adayı Tortum Şelalesi, Erzurum’un en iyi doğal güzelliklerden biri olarak son çevre düzenleme çalışmaları sonrası görenleribir kez daha kendisine hayran bırakıyor. 
 
 
VALİ MEMİŞ'E NE KADAR TEŞEKKÜR ETSEK AZDIR
 
 
Memiş'in hassasiyetin de yürütülen peyzaj çalışmaları sonrası Tortum Şelalesi, gece gündüz çok daha güzel görünüyor. Haber Müdürümüz Sinan Aydın, Tortum şelelesindeki değişimi yerinde gözlemleyip haberleştirdi. Erzurum’un gönüllü tanıtım elçisi eski meslektaşımız Nihat Kılıçoğulları'nın objektiflerine yansıyan gece fotoğrafları ise, Tortum şelelesinde gündüz ve gece yaşanan muhteşem değişimi anlatmaya fazlasıyla yetiyor. 
 
 
 
 
MUTLAKA GİDİP DEĞİŞİMİ GÖRMEK GEREK
 
 
Önceden çevre pisliği nedeniyle misafirlerimizi utanarak sıkılarak götürdüğümüz alanlar, artık çok modern bir görünüme kavuşmuş durumda. Erzurum Büyükşehir Belediyesinin de katkıları ile Tortum şelalesi çevre düzelemesi ve çavre temizliği ile takdir topluyor. Yakın zamanda açılacak olan Restaurantlar ve kafeteryalar ile birlikte yeme-içme sorunu da tamamen ortadak kalkmış olacak. 
 
 
TORTUM ŞELALESİ'NİN OLUŞUMU
 
 
Tortum Gölü’nün Tev Vadisi’ndeki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmuştur. 21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliğe sahiptir. Şelalenin önünde yer alan izleme balkonu, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. İzleme merdivenlerinin nefes darlığı ve kalp rahatsızlıklarını önlediğine inanılmaktadır.  
Şelalenin ve çevresinin deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 1000 metredir. 1700'lü yıllarda Kemerlidağ'dan ayrılan büyük heyelan kütlesinin Tortum Çay'ının aktığı Tev Vadisini kapatmasıyla oluşmuştur. Tortum Şelalesinin sularının düştüğü yerde dev bir kazan oluşturmuştur. Günümüzde su sporlarının yapılabileceği doğal bir ortam oluşmuştur. Yılın her dönemi farklı bir güzelliğe bürünen Tortum Şelalesi, doğa tutkunlarına kendini hayran bırakan eşsiz bir güzellik sunar.
 
 
 
Şelale, özellikle mayıs ve haziran aylarında bütün görkemiyle kendini gösterirken hazirandan sonra su miktarında azalma olmaktadır. Düşen su seviyesi de Tortum Şelalesi’ne farklı bir güzellik katmaktadır. Şelale ve çevresi, aynı zamanda Erzurum'un önemli mesire alanlarından biridir. Tortum Şelalesi'ne 1952-1960 yılları arasında hidroelektrik santrali yapılmış ve Türkiye'nin elektrik arzına katkıda bulunmaya başlamıştır. Uzundere ilçesinde bulunan bu doğa harikası, Erzurum ilinin 100 km kuzeyinde, Uzundere ilçesine 16 km mesafede ve Tortum Gölü’nün kuzey kenarında yer almaktadır.
Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler