Yedigöller'in altından neler çıktı

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm ERZURUM Haberleri 30.08.2013 17:01:00
Gönüllü grup,Yedigöllerin altını temizlemek için daldı. Gölün altından kafatası bile çıktı.
Yedigöller'in altından neler çıktı

Soner İSTANBULLU'nun -ÖZEL- haberi-

RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı Yıkıklar köyünde bulunan Yedigöller bölgesini turizme kazandırmak için harekete geçen gönüllü bir grup, gölün altını temizlemek için harekete geçti. Gönüllü turizm elçileri, gölün altından kafatası, tekerlek, küp ve daha bir çok eşya çıkardı. Yedigöllerin içler acısı hali, bir kez daha gözler önüne serildi.

 

GÖLÜ TEMİZLEMEK İÇİN KUDAKA'DAN DESTEK ALDILAR

Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (KUDAKA) Yedigöllerin temizlenip turizme açılması için proje teklifinde bulunan Su Ürünleri Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi Tuğçe Şensurat, destek aldı. KUDAKA ve Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Uzundere’de mevcut su kaynaklarının restorasyonu ve turizm faaliyetlerine kazandırılması” projesi çerçevesinde, gönüllü olan 20 kişinin desteği ile birlikte doğa harikasını turizme kazandırmak için yola çıkıldı.İlk başta dalgıç olmayan 20 kişi ve denizle bağlantısı olmayan 2 bin metre rakımlı Erzurum’da dalgıçlık eğitimine tabi tutuldu. Zorlu ve kısıtlı şartlarda geçen eğitimler sonrasında dalgıçlık sertifikasını alan 20 dalgıç, Yedigöller bölgesine giderek temizlik çalışması yürüttü. Doğa harikası olan göl içerisinden çıkanlar, ekiptekiler kadar bölge halkını da şaşkına çevirdi. 

 

SU ALTINDAN KAFATASI BİLE ÇIKTI

Araç lastiklerinden hayvan iskeletlerine kadar ne varsa göl içerisinden çıkarıldı. Yedigöllerin çöplerle kaplı hali, görenleri şaşkına çevirdi. Göl yüzeyinde oluşan tortu tabakaları ve berrak su içerisinde görünen araç lastikleri, saksı, metal parçalar atık malzemeler ve hatta hayvan iskeletleri, temizlik çalışması yürüten ekibi hayrete düşürdü. Dışarıdan yeşillikler arasında bulunan küçük gölleri görüp büyülenen ekip, gölün kıyısına geldiklerinde çöplerle kaplı alanı gördüklerinde hiç beklemeden işe koyuldular. Araç lastikleri saksılar metal parçalar ve hayvan iskeletlerinin bile bulunduğu alan büyük bir titizlikle temizlendi.

 

TEK AMAÇLARI DOĞAYA HAK ETTİKLERİNİ VERMEK

Tek amaçlarının bir doğa harikasını gün yüzüne çıkarmak olduğunu söyleyen Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Tuğçe Şensurat, "Hazırladığımız projeyi kabul eden KUDAKA maddi destekte bulundu. İki dalış eğitmeni fakültemizin dersliklerinde teorik bilgiler verirken dalışları havuzda yaptık. Kursiyerler, eğitimler sonrasında başarı göstererek dalgıçlık sertifikalarını aldılar. Geçtiğimiz yıl da yine dalgıçlık eğitimleri vermiştik o eğitimler daha çok sivil savunma ve arama kurtarma alanı üzerindeydi. Ancak bu sene turistik alanlarda yapacağımız dalışlarla restorasyon çalışmaları yürütüp turizm açısından zengin ancak bakımsız olan Erzurum Yedigöller bölgesini turizme kazandırmayı hedefledik. Temizlik yapılacak alanı ben daha önce defalarca gelip gördüm ancak ilk kez gelen arkadaşlarımız hayrete düştü. Dışarıdan bakıldığında muhteşem bir görüntüsü olan yedigöllerin pislik içerisinde ki durumunu düzeltmek ve turizme açmak için canla başla çalıştılar. Göller tamamı ile temizlenene kadar bu çalışmamızı yürüteceğiz ve ardından bölgeye turist çekmek için çalışmalarımız olacak" dedi. Tortum Şelalesi kadar güzel bir görüntüye sahip olacak Yedigöller için temizlik çalışması sürüyor. 

Etiketler : Erzurum, turizm, göl, kafatası,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 
  • Seda 31.08.2013 10:08:53

    Hocam sizi ve ekibinizi kutluyorum. Çok kutsal bir görev yapıyorsunuz.Allah yardımcınız olsun.

  • TUĞÇE ŞENSURAT 31.08.2013 02:08:55

    İlginize teşekkür ederim. Yöre halkının çevreye olan duyarlılığının artması bizim için çok önemli. Sonuç olarak oradan en çok fayda sağlayacak olan kendileri..

  • Fatma KARABULUT SÖNMEZ 30.08.2013 06:08:59

    SAYIN TUĞÇE ŞENSURAT VE GÖNÜLLÜ EKİBİMİZİ, TURİZM GELİŞMESİ İÇİN YAPTIKLARI ÇALIŞMALARINDAN DOLAYI TEBRİK EDİYORUM. GÖSTERİLEN DUYARLILIĞIN, YÖRE HALKI OLARAK HEPİMİZE ÖRNEK OLMASINI DİLİYORUM

En Son Haberler