Nurullah Pala

Palandöken Kayak Merkezi

23.07.2015 Nurullah Pala

Uzun bir zamandır düşünüyordum Palandöken Kayak Merkezi’ni kaleme almayı, ama bir türlü gündem yoğunluğunda fırsat bulamadım gitti. Gerçi bugüne kadar Palandöken Kayak Merkezi ile ilgili çok sayıda haberim ve yazılarım yayınlandı. Televizyon kanallarında programlar yaptım, ama son günlerdeki gelişmelerden dolayı Palandöken’i ben de kaleme almak istedim. Bana bu konuda ilham kaynağı da gazetemizin Genel Koordinatörü Sevda Güneş’in köşesine taşıdığı konular ile meslektaşım Onur Sağsöz’ün manşetlerden çıkan haberleri oldu.

Evet!...Erzurum’da Palandöken Kayak Merkezi denince akla çok şeyler geliyor. Dünyanın en uzun kayak pistlerine sahip Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri… Palandöken yılların kayak yükünü çeken bir turizm ve kayak merkezi, Konaklı ise daha bakir… Daha henüz yatırımcısını bekleyen bir doğal cennet… Erzurum ve Türkiye’nin önemli iki kayak merkezi özellikle 2011’de yapılan 25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nda dünya arenasında görücüye çıktı. Herkes bayıldı, Erzurum’un kayak merkezlerine… Travel’lere, New York Times’lere konu oldu Erzurum’un kayak merkezleri, özellikle de Palandöken Kayak Merkezi… Kayak Merkezleri’ndeki mekanik tesisler Kayak Federasyonu tarafından işletiliyordu. Sonrasında Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezi Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan alınarak Özelleştirme’ye verildi. Yani devlet eli işletilen kayak merkezleri yine devletin bir başka eline geçti. İki yılı aşkın süredir Özelleştirme tarafından işletiliyor Palandöken ve Konaklı kayak tesisleri… Özelleştirme de gerekli çalışmaları yaptıktan sonra özel müteşebbislere kiralayacaktı. Palandöken ve Konaklı’nın özel müteşebbislere özelleştirme süreci de devam ediyor. Sonu nasıl biter bilemiyorum, ama esasında beni ve benim gibileri de ilgilendiren bu yönü…

Ne güzeldi Erzurum Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri Erzurum’undu. Milli kayakçılar yetişiyordu. Turistler gönlünce kayak yapabiliyordu. Gondol Lift ya da telesiyejlerde cuzi miktardaki ücret karşılığında hizmet veriyordu. Herkes halinden memnundu. Özelleştirme kapsamından sonra fırtınalar koptu, gondol lift çıkış biletlerinin miktarı tartışıldı, durdu uzun süre… Her neyse ki, sonunda işler rayına oturdu. Bu süreçte kayak merkezlerine düzenli olarak otobüs seferleri düzenlemeyen belediyeler eleştiri konusu olması gerekirken, bizler en son eleştirilmesi gereken insanları suçladık, durduk, şehir olarak…

2011’den sonra menfaat perestler gözünü dikti Palandöken’e… Burada Erzurum’a bir çivi çakandan Allah razı olsun mantığı ile Can Dikmen’e teşekkür ediyor ve onu bir kenara alıyorum. Aynen Polat Renaıssance’yi Erzurum’a kazandıran İbrahim Polat gibi… Ya da Erzurum Palandöken Kayak Merkezi’nin ilk özel müteşebbisi Dedeman Holding gibi… Murat Dedeman, Erzurum’un kış turizmindeki ufkunu açan isimlerden biri oldu. İbrahim Polat, “Doğduğum şehir baba ocağı Erzurum’a bir katkım olsun” mantığı ile Polat Renaıssance’yi kazandırdı. Erzurumlu olmamasına rağmen fahri hemşehrimiz olan İşadamı Can Dikmen dev bir yatırım olan Xanadu Oteli’ni kazandırdı bu şehre… Üç yatırımcıyı da yürekten kutluyoruz. Bugün Erzurum’a takımlar ve sporcular geliyorsa bu oteller nedeniyle geliyor. Palandöken Kayak Merkezi’nin ilk göz ağrılarından biri olan Palan Oteli de teğet geçmeden bir kutlama da Palan Otel’e gönderiyorum.

Dedeman’ın Erzurum’a gelişi Rahmetli Vali Oğuz Berberoğlu’nun Valiliği döneminde olmuştu. Tabi, o dönem ki Vali Yardımcısı Ali Haydar Küçük ile daha sonraki yıllarda Erzurum’da görev yapan Vali Yardımcısı Cengiz Gevrek’in büyük emekleri oldu, Erzurum’un bu turizm cenneti için. Şu an Şanlıurfa Valisi olan Celalettin Güvenç’in çizme giyerek inşaat işçisi ve inşaat mühendisi gibi çalıştığını da unutmuyoruz, unutmayacağız da… Şu an İçişleri Bakanı olan Sebahattin Ötürk ile Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ın da Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezlerine gözü gibi baktıklarını biliyoruz. Palandöken ve Konaklı’nın dünya çapında kayak merkezleri olması için çırpındıkları ortada…

Evet!... Bu serüvenlerden geçen ve yıldızı parlayan Erzurum’un iki kayak merkezi Can Dikmen gibi yeni babayiğit yatırımcıları bekliyor. Menfaatçileri değil. Oysa biz duyuyoruz birileri hazır tesisleri eline geçirmek için uğraşıyor. Hazır bir binaya göz dikmiş durumda.

Evet!... Sevda Güneş’in zaman zaman Kayseri Erciyes ve Bursa Uludağ’ı Palandöken Kayak Merkezi ile kıyasladığı yazılarını çok okudum. Sevda Hanım, Erzurum Palandöken ve Konaklı müthiş pisleri ile iyi bir kayak merkezi ama burası Erciyes olamaz. Uludağ olamaz. Bir kere Uludağ kendini aşmış, bunu kabul etmek lazım. Kayseri ise başlı başına bir olay… Kayseri de herkes Kayseri menfaatinde buluşmuş. Kayseri Büyükşehir Belediyesi için tek düşünce ‘Kayseri’… Erzurum’un umudu Arap’lara kalmış vay benim halime… Ali, Veli Erzurum’a yatırım yapacakmış!... Bekle ki, Todan’a yaz gelsin. (Todan, Narman’ın Savaşçılar Köyü, yazın geç geldiği otlakların bol olduğu bir köy” bilmeyenler için küçük bir dipnot düşmek istedim.

Bize bizden başkası ilaç olmaz. Yeter ki, bu birlikteliği sağlayalım. Evet, Palandöken Kayak Merkezi’ni yazmak, bu tarihi güne kısmetmiş. 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin yıl dönümü kutlu olsun.. İnşallah 96 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde başlatılan kurtuluş mücadelesi Erzurum’a örnek olur. Erzurum’un öz evlatlarının birlikteliğinde koyacağı harçla Erzurum ekonomik özgürlüğüne kavuşur.  

BU YAZININ EKLENME TARİHİ 23-07-2015
  
Yazarın Diğer Yazıları