3 ilçe dünya mirasına aday

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 22.05.2013 11:11:00
Uzundere-Narman-Olur Bölgelerinin UNESCO Dünya Mirasına Dâhil Edilmesi Süreci Çalıştayı tamamlandı.
3 ilçe dünya mirasına aday

RADARHABER  / ERZURUM

Uzundere-Narman-Olur Bölgelerinin UNESCO Dünya Mirasına Dâhil Edilmesi Süreci Çalıştayı tamamlandı. KUDAKA, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından yapılan “Doğal Miras Alanları Geçici Listesine Öneri Sunma Çalıştayı” na katılarak, 20 lokasyonun dâhil edildiği geçici listeye “Uzundere Havzası ve Narman Peri Bacaları” bölgelerini kattı. 

ERZURUM İÇİN ÖNEMLİ FIRSAT
KUDAKA’dan yapılan açıklamada, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini içine alan Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nin zengin turizm potansiyelinden mümkün olan en yüksek faydayı sağlamak ve bu sayede bölgenin sosyo-ekonomik yönden kalkınmasına katkıda bulunmak amacı ile KUDAKA olarak 2011 yılı içerisinde Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi İnovasyona Dayalı Turizm Stratejisi ve Eylem Planı’nın hazırlandığı belirtildi.
Açıklamada, Bu strateji ve eylem planının hayata geçirilmesi sürecinin, bölgedeki turizmle ilgili tüm tarafların ortak iradesiyle yürütüldügü kaydedilerek, Bu kapsamda kurulan Eko-Agro Turizmin Geliştirilmesi Komitesi'nin uygulamaya koyduğu çalışmalardan birisinin de; Narman Peri Bacaları Bölgesi ve Uzundere Havzası alanının UNESCO Dünya Mirası’na jeopark olarak kabul edilmesi sürecinin başlatılması olduğu vurgulandı.

UZUNDERE VE NARMAN LİSTEYE GİRDİ
KUDAKA’nın, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından yapılan “ Doğal Miras Alanları Geçici Listesine Öneri Sunma Çalıştayı” na katılarak, 20 lokasyonun dâhil edildiği geçici listeye “Uzundere Havzası ve Narman Peri Bacaları” bölgelerinin katılmasını sağladığının hatırladığı açıklamada, üyelik sürecini aktif olarak takip edip yönetecek iki alt komite kurulduğu, komitelerin Narman ve Uzundere ilçelerinin, Kaymakam, Belediye Başkanı, kamu kurumu yetkilileri ve STK temsilcilerinden oluştuğu kaydedildi.

KUDAKA AÇIKLAMASI
KUDAKA açıklamasında şöyle denildi, “Bu komiteler tarafından, Uzundere-Narman-Olur Bölgelerinin UNESCO Dünya Mirasına Dâhil edilmesi sürecinde yapılacak çalışmaların belirlemesi, izlenecek süreçler ve yapılması gereken tüm faaliyetlerin belirlenmesi, gözden geçirilmesi amacıyla bir tecrübe paylaşım seminerine ihtiyaç duyulmuştur.Erzincan, Bayburt ve Erzurum’un diğer bölgelerinde de bu ve benzer şekillerde milli park, doğa parkı, doğa anıtı, doğa koruma alanı, vb. sınıflandırılması gereken alanlar tespit edilerek gerekli çalışmaların gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.“Uzundere-Narman-Olur Bölgelerinin UNESCO Dünya Mirasına Dahil Edilmesi Süreci Çalıştayı” na KUDAKA Eko-Agro Turizmini Geliştirme Komitesi üyeleri ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’ndan Prof. Dr. Zeki Kaya ve Fuat Şaroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden Levent Keskin ve Eyüp Yüksel, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü’nden Semra Atçeken ve Serpil Tekebaş katılmışlardır.Yapılan bu çalıştayın; ilgili bölgenin UNESCO Dünya Mirasına Jeopark olarak dâhil edilmesi sürecinde önemli katkıları olacağı ve süreci hızlandıracağı düşünülmektedir. “

Etiketler : erzurum, dünya, miras, olur, narman, uzundere,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler