Adalet sisteminde zamanın önemi anlatıldı

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 10.05.2013 01:44:00
Adalet sisteminde zaman yöntemi projesi Erzurum’da tanıtıldı.
 Adalet sisteminde zamanın önemi anlatıldı

RADARHABER / ERZURUM

Adalet Bakanlığının Avrupa Birliği Komisyonu ile birlikte yürüttüğü ”Mahkeme Yönetimi Sisteminin Güçlendirilmesi” projesinin alt bileşeni olan adalet sisteminde zaman yöntemi projesi Erzurum’da tanıtıldı. Xanadu Snow White Otelde bugün gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısına Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı İbrahim Demirtaş, İnsan Hakları Tazminat Komisyonu Başkanı Orhan Arslan, Avrupa Birliği Komisyon üyeleri, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Özekes ve davetliler katıldı.

ZAMANIN ÖNEMİ

Adalet Bakanlığının Avrupa Birliği Komisyonu ile birlikte yürüttüğü proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı İbrahim Demirtaş, Adalet Bakanlığının Avrupa Birliği Komisyonu ile birlikte yürüttüğü mahkeme yönetimi sisteminin güçlendirilmesi projesinin alt bileşeni olan adalet sisteminde zaman yöntemiyle ilgili bir proje olduğunu söyledi. Demirtaş,”Artık zaman çok hızlı biz zamanı ne kadar randımanlı yönetirsek sonuçta o kadar faydalı olacaktır. Belki bir işe 10 emek gidiyorsa artık 1 emek gidecek dolayısıyla az emekle daha fazla sonuç elde etmek istiyoruz. Bu bakımdan da şuan adalette tabiri caizse özel şirketlerin zaman yönetimi nasıl önemliyse kamuda da önemli olması gerekiyor. Zaman yönetimi yapılıp süreçler ele alınacak bu süreçlerin gecikmesine etki eden etmenler neler bunların sapmaları neden kaynaklanıyorsa bu saplamaların nedenleri bulunarak izolesi sağlanıp yargılamaların makul sürede sağlıklı yapılmasını sağlayacağız. Şu anda zaman yeterli olmayınca yargılama uzun sürüyor. Bazen de iş çok olunca sağlıklı karar çıkmıyor. O kararlar Yargıtay’da veya Sayıştay’da bozuluyor. Bozulunca da bu işte bozuluyor.

“MAHKEMEYE GELECEK DAVALAR AZALACAK”

İnsanlar aynı memlekette aynı köyde ve aynı işte çalışıyorlarsa bu ilişkilerin sürdürülebilirliğini ortadan kaldırıyor. İnsanlar birbirlerinden rövanş almaya doğru gidiyorlar ve süresizlik insanları çıldırtıyor. Bunlar sonucunda kadına karşı şiddet artıyor ve davaların uzamasına neden oluyor. Özellikle akrabalar arası dava yerine uzlaşmanın ve arabuluculuğun olmamasından kaynaklanıyor. Özellikle bizim sistemimizde arabuluculuk ve uzlaşma sistemi mahkeme öncesi güçlendirilirse mahkemeye gelecek davalar azalacak, azaldıkça bunlarda iyi bir zaman yöntemiyle 2’nci bir yazışmaya gerek kalmadan yapılacak ve sistem daha rahat olacak. Yani artık vatandaşlarımız adliye kapılarında daha az bekleyecek. Vatandaşları bekletmeden sağa sola koşturmadan işleri danışma meclisinde halledilecek ve mümkünse adliyeye gelmeden işi halledilmeye çalışılacak. Bu konuda yapılacak yasal ve yasal olmayan değişikliklerle düzenlenecek. Proje özellikle pilot bölgelerde uygulanacak daha sonra test edilmesi bittikten sonra tüm ülkeye yaygınlaştırılarak kullanılacaktır” dedi. Tanıtım toplantısı proje yöneticilerinin sunumları ile devam etti.

Etiketler : zaman, adalet, mahkeme,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler