ASİMDER'den BDP'li Altan Tan'a tepki!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 10.11.2013 14:30:00

RADARHABER / ERZURUM
Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Başkanı Savaş Eğilmez, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Erzurum ilinin ve bazı ilçelerinin adlarının değiştirilmesi hakkında kanun teklifi vermesiyle ilgili açıklama yaptı. ASİMDER Başkanı Savaş Eğilmez, "Erzurum çok eski tarihlerden beri ve özellikle ortaçağda Uzakdoğu’da Çin, Hind, Orta Asya ve İran’dan batıya gelen ticaret kervanlarının önemli bir uğrağı ve alışveriş merkezidir. Şehrin birinci derecedeki yollarının düğüm noktasında bulunması nedeniyle tarih boyunca önemli bir mevkide olmuştur. Coğrafi konumu itibariyle, doğudan batıya giden bütün ticaret yollarının Anadolu’daki en önemli kavşak noktalarından biridir. Bu nedenle bölge, tarihin bütün dönemlerinde, siyasal, sosyal ve askeri açıdan önemli bir aktivite içerisinde olmuştur.
Erzurum, Asya ile Avrupa arasında bir köprü durumunda olan Anadolu’nun en önemli doğal geçitlerinden birisinin kavşağı konumundadır. Asırlar boyunca sürekli el değiştiren ve işgallere uğrayan Erzurum, XI. yüzyılda Türklerin egemenliğine girdikten sonra günümüze kadar bir Türk yurdu olarak kalmıştır. Erzurum hem Anadolu hem de Türk tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Türk tarihi incelendiği zaman, öne çıkan illerin başında gelen Erzurum, ticari açıdan da çok önemli bir merkez olduğu dikkati çekmektedir. Bölgenin en eski şehirlerinden biri olan Erzurum, birçok topluluğun, milletin ve devletin mücadelesine sahne olmuştur. Şehrin stratejik durumu ve coğrafi konumu, pek çok devletin dikkatinin bu bölgeye çevrilmesine neden olmuştur." dedi.
 
"ŞİMDİ BİR VEKİL ÇIKMIŞ ERZURUM'U ERZUROM YAPALIM DİYOR"
Başkan Eğilmez, "Tabi doğal olarak farklı kavimler, şehir için değişik isimler kullanmışlardır. Bugün ki şehrin kurucuları olan Roma, buraya Theodosiopolis ismini vermiş ve şehir bölgeye araplar gelene kadar aynı isimle anılmıştır. Sonra Araplar şehre Kalikala demişler. XI.yüzyıldan itibaren bölge Türkler tarafından ele geçirildikten sonra Erzen-i Rum ismi kullanılmaya başlanmış ve Erzurum şekli günümüze kadar devam etmiştir. Bu süreç içerisinde yerel olarak kullanılan lehçeler nedeniyle Erz-i Rum, Erze-ir Rum, Erzen-er Rum, Arz-ı Rum isimlerini de görmekteyiz. Tarih borunca Ermenilerin de bölge için kullandıkları isimler vardır. Bunlardan en eskisi Garin’dir. Bölge Türkler tarafından ele geçirilince şehir için Erzurom ismini kullandıkları da görülmüştür. Ermenilerin kullandıkları şehir isimleri arasında, Ağrı için Agiri karşılığını da görülmektedir. Şimdi bir vekil çıkmış Erzurum’u Erzurom yapalım diyor. Yorumu, yukarıdaki bilgiler ışığında halkımıza bırakıyorum." şeklinde konuştu.
Etiketler : Erzurum, isim, ASİMDER, tan,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler