Çocukların sel suları ile oynamasına izin vermeyin

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 15.04.2019 09:08:00
Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Nisan ayının gelmesi ile birlikte...
Çocukların sel suları ile oynamasına izin vermeyin

Sinan AYDIN'ın haberi..

 

RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Nisan ayının gelmesi ile birlikte beklenen Nisan yağmurları sonrası oluşacak sel baskınlarına karşı önemli bir uyarıda bulundu. AFAD Erzurum, ailelere ‘‘selden sonra çocukların sel suları ile oynamasına izin vermeyin’’ uyarısında bulundu. Kuruma ait internet sitesi ve diğer sosyal medya mecralarından da yapılan duyuruda, çok sayıda can kaybına neden olan sel felaketinin ardından afet bölgelerini yeni tehlikelerin beklediği hatırlatıldı. Bu arada sel afetleri sonrası yapılmaması gerekenler, uzmanlar tarafından şöyle açıklandı:

 

Çok sayıda can kaybına neden olan sel felaketinin ardından afet bölgesini yeni tehlikeler bekliyor. Uzmanlar kemirgenlerle bulaşacak enfeksiyon salgınından sıtmaya, elektrik çarpmalarından yangınlara kadar bir çok yeni felaketin yaşanabileceğine dikkat çekti. İşte sel bölgelerinde yaşanabilecek sorunlar ve yapılması gerekenler:

SELDE ARAÇ KULLANMAYIN

Yüksek yerlerde bulunmaya dikkat edin ve sel basmış yolda araç kullanmayın. Aracınızdayken sel içinde kalırsanız, hemen aracı kapatın ve yüksek bir yere çıkın. Suyun 30 cm. yükselmesi araç üzerinde 700 kiloluk itmeye neden olur. 60 cm.lik yükselme bir aracı sürüklemeye yeter.

ELEKTRİK ÇARPMASINA DİKKAT

Dizinizi geçen suya girmeyin. Kopmuş elektrik tellerinden uzak durun. Sele bağlı ölümlerin önemli bir kısmı elektrik çarpması sonucu görülür. Elektrikli aletlere dokunmayın, ıslak bölgelerde elektrikli alet kullanmayın. Selden etkilenen binalarda el feneri kullanın; yanıcı, patlayıcı madde riskine karşı kibrit, çakmak kullanmaktan kaçının.

ÇOCUKLARI KORUYUN

Çocukların su birikintilerinde oynamasına izin vermeyin. Kimyasal madde ya da kanalizasyon karışmış olabilir.

FARE KORKUSU

Selin ardından en büyük risklerden biri fare ve benzeri kemirgenlerin ortaya çıkması. İzmir sel felaketinde yaşanan bu sorunun tekrarlanmaması için özellikle çıplak ayaklı suya girmeyin.

SITMA TEHLİKESİ

Uzun süre sel çekilmezse sıtma tehdidi yaşanır. Belediyelerin hızla suların çekilmesini sağlamalı ve ilaçlama yapmalı.

HER SUYU İÇMEYİN

Sel suyu ile bulaşmış olması olası taze sebze, meyve ve yiyecekleri yemeyin. Kaynağını bilmediğiniz suyu kesinlikle içmeyin. Sadece şişe suyu ya da önceden depoladığınız hazır gıdaları ve temiz suyu tüketin. Gerektiğinde su temizliği için klor kullanınız.

BOL BOL ÇAMAŞIR SUYU

Sel sularına kanalizasyon karışmışsa, evin temizlenmesinde 9 ölçü suya 1 ölçü çamaşır suyu katılmış suları kullanın. Temizleme sırasında lastik eldiven ve bot giyin. (Günebakış Gazetesi)
    

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler