DAGC Seçimleri Mahkemelik Oldu!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 05.08.2019 08:06:00
DAGC’ de kılıçlar çekildi! 1 Üye, “Ellem Gullem Seçim” Diyerek Hukuk Mücadelesi Başlattı…
DAGC Seçimleri Mahkemelik Oldu!

Sinan AYDIN'ın haberi...

 

RADARHABER / ERZURUM

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyetinde (DAGC) önceki gün yapılan başkanlık seçimleri, mahkemelik oldu. Bir dönem Anadolu Ajansı Bölge Müdürlüğü de yapan DAGC üyesi Muhammet İspirli, geçtiğimiz Cumartesi günü yapılan ve oldu-bitti ye getirildiğini savunduğu olağan genel kurul toplantısının “usulsüz” olduğu iddiasıyla hukuk mücadelesi başlattı. Genel kurul toplantısının cemiyet tüzüğüne uygun yapılmadığını öne süren Muhammet İspirli, yapılan yanlış ve hataları, kendi kurduğu alo25.com sitesinde de kaleme aldı. Suçlamaların odağındaki isim olan Feridun Fazıl Özsoy ise olağan kurulun usullere uygun yapıldığını, iddiaların asılsız olduğunu savundu.

 

‘‘BU SEÇİM İPTAL EDİLİR’’

 

“Bu seçim iptal edilir” başlıklı bir yazı yazan İspirli, halk arasında halen daha “Dernekler Müdürlüğü” olarak bilinen, ama ismi İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü olarak değişen birime başvurarak  seçimin iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Erzurum’da çoğu aktif gazetecinin başarısız yönetim sergilendiği gerekçesiyle Feridun Fazıl Özsoy’a tepki gösterip geçen yıllarda istifa ederek yollarını ayırdığı DAGC’de, önceki gün yapılan başkanlık seçimi sonrası kılıçlar çekildi. Divan başkanlığını Talat Uzunyaylalı’nın yaptığı seçimi, yine tek aday olarak seçime giren mevcut başkan Feridun Fazıl Özsoy kazandı.

 

MUHAMMET İSPİRLİ, DAGC’Yİ ADIM ADIM İZLEDİ

 

DAGC üyesi olan Gazeteci Muhammet İspirli, “olağan genel kurul” adı altında yapılan seçimi “Ellem güllem seçim ve gayriciddi haber” başlığıyla yazdığı yazıda ile okuyucularına duyurarak ağır ithamlarda bulundu. İspirli, yazdığı yazıyla yetinmedi, sonrasında da “Bu seçimde usulsüzlükler var. Genel kurul, tüzüğün emrettiği gerekleri yerine getirmemiştir” diyerek, Erzurum İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ne (Dernekler Müdürlüğü) başvurdu. İspirli, yaptığı başvuru sırasında bir şaşkınlık daha yaşadığını aktardı. Kendi iddiasına göre Müdürlüğün, DAGC olağan genel kurulundan haberdar olmadığı, bu başvuru sırasında ortaya çıktı.

 

İŞTE DAGC SEÇİMLERİ İLE İLGİLİ SUÇLAMALAR

 

Açıklamalarda bulunan ve DAGC olağan genel kurul ilanının zamanında yapılmadığını savunan Muhammet İspirli, iddialarını belgeleriyle de kanıtladığını söyledi. İspirli’nin yazısında da yer verdiği suçlamaları şöyle:

 “- Kanun gereği ve DAGC’ nin de tüzüğünde doğal  olarak yer alan 14. maddede belirtildiği gibi, yapılacak genel kurula çağrı usulü; ‘Genel kurula katılacak üyelere en az on beş gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi yerel bir gazetede ilan edilmek suretiyle veya yazılı olarak ya da elektronik posta yoluyla duyurulur. Bu duyuruda birinci toplantıda gerekli çoğunluk sağlanamazsa, genel kurul toplantısının en az bir hafta sonra (en çok 60 gün sonra) yine günü, saati ve yeri belirtilerek, çoğunluk aranmaksızın toplanacağı belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman, bir haftadan az 60 günden çok olamaz. Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.’

 

‘EMRİVAKİYLE SEÇİME GİDİLDİ’

 

Siz ne yaptınız, adeta koltuğu bırakmama adına seçim kararı alıp, bırakın 15 günü 24 saat önce üyelere kerhen ‘yarın seçim var, buyurun’ emrivakiyle her zamanki gibi tek liste halinde seçime gittiniz. Oh ne güzel, bu kaçıncı dönem, bu kaçıncı yıl, bu kaçıncı ayak oyunu? Millet üstümüze gülüyor be! Biz, bunun yasal ve hukuki olmadığını,  tüzüğe aykırı olduğunu itiraz ettiğimizde ise yıllardır hep yaptığınızı tekrarlayarak, telefon açıp, “biz duyuruyu dagc.org sitemizde yayınladık. Kardeş, sizi de onur kuruluna yazıyorum…”, “hayır” dememize rağmen  telefonu kapatıp bildiğinizi okumanız doğru değildi. Kanuna, tüzüğe göre, çağrı EN AZ 15 GÜN önceden deniyor… Peki size göre; ilk defa haberdar olup tıklayıp girdiğim dagc.org sitesinde ise bir duyuru var ve çağrı yapılmış, 14 Temmuz’da saat 16.34’de…

Aşağıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü üzere, sitede, 23 Temmuz’daki ekran çıktısında ise, 14 kişinin bu duyuruyu gördüğü, sizin gayri kanuni iş yaptığınızı ortaya koyuyor.

 

‘SİZ DE Mİ TIKLAMADINIZ?’

 

7 yönetim kurulu üyeniz, 7 de listeye aldığınız adaylarınız bu siteye bakıp duyurudan haberdar olduğunu farzedersek, demek ki Başkan olarak siz de siteye tıklamayanlardansınız!

Bu duruma göre, çağrı tarihiniz sizin ifadeniz ve savunmanızla 14 Temmuz olsa bile, genel kurulun 29 Temmuz’da yapılması lazım.  Ama siz, uzun yıllardır, her dönem yaptığınız gibi, karşı bir liste istemediğiniz için genel kurulu 27 Temmuz’da yaptınız

 

‘SEÇİM GEÇERSİZDİR, ÖZÜR DİLEYİN, İSTİFA EDİN!’

 

Bunun için aleni olarak bu seçim geçersizdir.

İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü (eski adı Dernekler Masası) da bu durumu dikkate alacaktır kanaatindeyim. Almaz iseler, onlar da hukuki olarak sorumludurlar!

Ayrıca, seçime kaç üye katıldı ve ıslak imzalar merak konusu…

Ve yine ayrıca, yönetim kurulu üyeliklerinde yer alan ve seçilen en az 3 arkadaş bile il dışında iken, bu nasıl seçim?

Yaptığınız bu usulsüzlükten dolayı ise sizin bir daha aday olmamakla birlikte derhal özür dileyip istifa etmeniz  gerektiğini üzülerek ifade ediyorum.” 

 

 

 

SUÇLANAN İSİM ÖZSOY: ÜYELERE MAİL YOLUYLA BİLDİRİM ZORUNLULUĞUMUZ YOK

 

Suçlamaların odağındaki isim olan Feridun Fazıl Özsoy ise, Muhammet İspirli’nin iddialarının asılsız olduğunu, olağan kongrenin usullere uygun yapıldığını savundu. Özsoy, ‘‘ Kongremiz için 1 Mayıs’ta gündeme aldık. 9 Mayıs’ta ilan verdik,  31 Mayıs’ta yapılacak diye. ‘Gerekli çoğunluk sağlanmazsa 27 Temmuz’da ikinci kongre yapılacaktır’ diye de karar defterinde de deklare ettik. Karar almışız. 2 ay öncesinden belirlenmiş’’ dedi. Dernekler masasının seçimden haberi olmadığı iddiaları ile ilgili de Özsoy, ‘‘ Dernekler masasının seçimden haberi olmaz. Sadece bizi ‘şu tarihte seçim yapın’ diye uyarır. 9 Mayıs’ta verdiğimiz kongrede bildirmişiz. 9 Mayıs’ta ilan etmişiz. 31 Mayıs’ta yeteri çoğunluk sağlanamadığı için 27 Temmuzda yapmışız. Muhammet bey. Aday olacaksan 2 aydır niye bekledin’’ diye sordu. Özsoy, olağan kongre ile ilgili üyelerin bilgilendirilmediği iddiaları ile ilgili ise şunları söyledi: ‘‘Tüzükte seçim duyurusu ile ilgili’ yazılı basında ya da elektronik ortamda duyuru yapılır’ deniliyor. Bizde elektronik ortamda ilan etmişiz. Cemiyetimizin kendi sitesinde duyurmuşuz. Okumamışsa benim suçum mu? Üyelere mail yoluyla seçim bildirimi yapmadım. Üyelere mail yoluyla bildirim zorunluluğumuz yok. Arkadaşları telefonla arayarak bilgilendirdim.  Onu dışında da cemiyetimizin sitesinden duyuru yaptık. Muhammet ispirli kendi kendine iddialarda bulunmuş.  Muhammet bey kendine baksın. Böyle acayip acayip işlerle uğraşmanın mantığı yok. Kendi kendine gelin güvey oluyor. ’’ 

    

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler