Dikkat! Tehlikeli ekran

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 08.08.2017 00:51:00
Çocuklarımızı sokaktaki tehlikeden korumak isterken, asıl tehlikenin...
Dikkat! Tehlikeli ekran

RADARHABER / ERZURUM
Çocuklarımızı sokaktaki tehlikeden korumak isterken, asıl tehlikenin evimizin içerisinde olduğunun farkında değiliz. Ahlâk ve maneviyat eğitimi vereceğimiz çocuklarımızı teknolojiye kurban ediyoruz. Oyunların birçoğunda çocuklar, cinsel içerik, şiddet ve ölümle karşı karşıya kalıyor. Şiddet içeren bilgisayar oyunları çocuk ve gençleri intihara kadar sürükleyebilirken; sanal aleme terk edilen çocuklar, şiddetin  ve internet bağımlılığının kucağına düşüyor.
 
Çocuklarımızın bilgisayar üzerinden oynadıkları oyunlar artık bağımlılıktan çok, şiddete ve ölüme teşvik ediyor. İnternet üzerinden online oynanan birçok oyun, çocuklarımızı bilgisayara bağımlı hale getirerek, çocuklarda bağımlılık oluşturuyor. Bağımlılığa kapılan çocuklar, zamanla şiddete ya da ölümlere varacak derecede ruhsal çöküntü yaşıyor. Çocuklarını dışarıdaki kötülüklerden korumaya çalışan aileler, asıl tehlikenin evlerinde olduğunun farkına varamıyor. Aileler, bilinçsiz bir şekilde farkına varamadan, çocuklarını ölmeye ve öldürmeye davetiye çıkarıyor.
 
İNTERNET YAYGINLAŞTI, ÇOCUKLAR İLETİŞİMDE SINIR TANIMAZ HALE GELDİ
 
Teknoloji bağımlılığına ilişkin gazetemize konuşan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Özellikle internetin evlerimizde yaygınlaşmasıyla çocuklarda iletişim açısından bir sınırsızlık oldu. Çok sayıdaki çocuk, interneti bilgi amaçlı değil, zevk amaçlı kullanıyor. Bu durumun analizini iyi yapan oyun şirketleri ise çocukları bağımlı hale getirecek şekilde oyunların içeriklerini uyarlıyor. Hazırlanan oyunların birçoğunda çocuklar, cinsel içerik, şiddet ve ölümle kurgulanmış oyunlarla karşı karşıya kalıyor. Sürekli level atlamalar ve sürekli bitmezlik durumu, bağımlılığı güçlendiren en büyük sebepler arasında yer alıyor” dedi.
 
TÜİK VERİLERİNE GÖRE ÇOCUKLARIN YÜZDE 60,5’İ BİLGİSAYAR BAĞIMLISI
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılında 6-15 yaş grubu çocuklar üzerinde yaptığı bir araştırmayla çocukların bilgisayar kullanımına ortalama 8 yaşında başladığını ve yüzde 79,5’inin internete oyun oynamak için girdiğini tespit etti. Yüzde 60,5’inin bilgisayar, yüzde 50,8’inin internet, yüzde 24,3’ünün ise cep telefonu kullandığı ve bağımlısı olduğunu tespit etti. Çocukların yüzde 45,6’sı hemen her gün internet kullandı. Haftalık ortalama internet kullanım süreleri dikkate alındığında, 06-15 yaş grubundaki internet kullanan çocukların % 38,2’si interneti iki saate kadar, % 47,4’ü üç ile on saat arasında, % 11,8’i on bir ile yirmi dört saat arasında % 2,6’sı ise yirmi dört saatin üzerinde kullanmıştır. Yapılan araştırmaların üzerinden zaman geçtikçe bu oranlar kat kat artarak devam ediyor.
 
ONLINE OYUNLARIN TEHLİKESİ ÇOK BÜYÜK
 
“Özellikle online oynanan oyunlardaki tehlike daha büyük” diyen Öztürk, “Çocuklar birçok kişiyle aynı anda oyun oynadığı için, karşıdaki insanın kim olduğunu bilmeden bir anda onunla sohbet ve chat ortamına girmiş oluyor. Karşıdaki kişinin etkisine kapılan çocuk, konuştuğu kişinin telkinine ve yönlendirmesine kadar gidiyor. Bunun sonucunda çocuklar hem cinsel tacize hem de şiddete varan söylemleri uygulamaya yelteniyor. Türkiye’de yapılan araştırmalarda durumun her geçen gün daha da kritikleştiğini görüyoruz. Ergen yaş dediğimiz çocukların yüzde 3,6’sı teknolojik aletlere bağımlı hale ulaşmış, yüzde 21,8’i ise bağımlılığın sınırına dayanmış durumda. Peki, buna karşılık ne tür önlemler almalıyız. Bizler aileler olarak, 0-3 yaş grubundaki çocuklarımızı her türlü ekrandan uzak tutmalıyız. Kullanılan teknolojik aletlerin mutlaka ve mutlaka ailelerin kontrolünde olması gerekir. Bireylerin çocukların oynadıkları oyunların içeriğini kontrol etmeleri gerekir. Süre konusunda mutlaka çok dikkatli olmaları gerekir, bir de çocukların okul tatillerinde mutlaka sosyal aktivitelere katılmasını sağlamalıyız” şeklinde konuştu.
 
 

BİLGİSAYAR OYUNU 13 YAŞINDAKİ HAKAN’IN SONU OLDU!

Geçtiğimiz gün bilgisayar başında boğazına sargı bezi sarılı halde ölü bulunan 13 yaşındaki ortaokul öğrenci Hakan Ekinci, tüm sevenlerini yasa boğmuştu. Ekinci’nin Esenyurt’taki evinde ölü bulunması üzerine ailesi oğullarının bir cinayete kurban gittiğini öne sürmüştü. Online bir oyun yüzünden cinayetin işlenmediğini düşündüklerini söyleyen, 4 çocuklarından 3’üncüsü olan oğullarının kesin ölüm nedeni için otopsi raporunu bekleyen Ekinci ailesine ilk sonuç verildi. Küçük Hakan’ın bilgisayar başında bağımlısı olduğu “Metin2” oyunu oynarken intihar ettiği ortaya çıktı. Öte yandan geçtiğimiz yıllarda kız çocukların sosyal medyada sıklıkla oynadığı Avataria adlı oyun da, kız çocukların tacize uğradığı tespit edilerek yasaklanmıştı. (Millî Gazete) 

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler