Gölet faciasının davası başladı

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 18.09.2013 16:58:00

Soner İSTANBULLU'nun haberi...

RADARHABER / ERZURUM 

Erzurum’un Aşkale ilçesinde görevli 5 TEDAŞ işçisinin Karasu-2 Hidroelektrik Santral Sulama Göleti'ndeki boğularak ölmesi ile ilgili dava başladı. Elektrik direğindeki arızayı gidermek isterken buzlu suya düşerek yaklaşık 1 saat yardım bekleyip boğularak can veren 5 işçinin ölümü ile ilgili iddianamenin mahkemece kabul edilmesinin ardından açılan davanın ilk duruşması, Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı. Soruşturmayı yürüten savcılık, 6 kişi hakkında "taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet verdikleri" iddiasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep etti. Hakkında dava açılan 6 sanıktan sadece 3’ü mahkemeye katıldı. Mahkemeye katılan sanıklar, işçilerin ölümü ile alakalı suçlarının bulunmadığını söyleyerek dava da yalnızca TEDAŞ’ın değil Devlet Su İşleri Müdürlüğünün de ihmalinin bulunduğunu savundu. Savcılığın iddianamesinde yer verdiği iddialara hakim karşısında cevap veren sanıklar, işçilerin kendi kararları ile suya girdiklerini, kendilerinin işçilere böyle bir emri vermeye yetkilerinin bulunmadığını ve o anda işçilerin göle girdiğinden de haberdar olmadıklarını belirttiler.

“BİZİM O ŞEKİLDE GÖNDERMEMİZE İMKAN YOK”

Mahkemede Temel Elektrik A.Ş'nin sahibi Fehmi Temel elektrik bakım, onarım ve tamir işlerinin yapımından sorumlu kişiler olarak işçilerinin uygun olmayan şartlarda ve uygun olmayan ekipmanlarla arıza mahalline gitmelerini önlemedikleri ve bununla ilgili iş yerinde iş disiplinini oluşturmadıkları iddialarına işçilerden kendisinin haberinin olmadığını söyleyerek ‘işçiler kendi insiyatifleri ile göle girmişlerdir. Bizim o işçileri o şekilde göndermemize imkan yok” diye konuştu. Aras Elektrik Dağıtım A.Ş'nin Personel Müdürlüğünü olay günü vekaleten yürüten Şahin Torun'un da eğitim için Erzurum'a giden Aşkale İşletme Şefi Yalçın Turda'nın yerine bir yetkili görevlendirdiği ve Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. Erzurum İl Müdürü Ziya Özpeker'in ise il müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmalarda gerekli organizasyonu yapmadığı ve iş disiplinini sağlamadığı gerekçesiyle kusurlu görüldüğü iddialarına karşı kendisinin izin verme yetkisinin bulunmadığını ve işçilerin güvenliksiz bir şekilde göle girdikleri konusunda kendilerine herhangi bir bilginin gelmediğini belirtti.Devam eden duruşmada, sanıkları ve avukatlarını dinleyen Mahkeme Başkanı, mahkemenin çok kısa bir zamanda sonuçlanmasını istediğini belirterek dosyanın incelenip iddiaların değerlendirilmesinin ardından tekrar görüşülmek üzere davayı, 6 Kasım’a erteledi.

"KENDİ İMKANLARIYLA DENİZ BİSİKLETİ TEMİN ETMİŞLER"

İdeal Enerji Üretim A.Ş'nin projesi olan Karasu-2 Hidroelektrik Santral Sulama Göleti içinde kalan ve 29 köyün elektrik enerjisini sağlayan Aras Elektrik Dağıtım A.Ş'ye ait enerji nakil hattı direğinin devrilmesiyle nedeniyle taşeron firma Temel Elektrik A.Ş. çalışanlarından Feridun Öztürk, Şahin Baykal, Rıdvan Takım ve Ahmet Sait Turan ile "Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. Erzurum İl Müdürlüğü görevlisi Mustafa Arifoğulları'nın, göletteki arızalı direği onarmak için gölete girdikleri, Savcı Bayrak'ın iddianamesinde yer aldı. Duruşmaya, ölenlerin bazılarının yakınları da katıldı. Duruşma sonunda bir açıklama yapan mağdur avukatlarından Emine Arslan Avcı, “Burada kusur olduğu açık seçik ortada. Sadece kuramların değil kurtarma çalışmalarında da büyük ihmal vardır. Bununla ilgili ise bu davanın sonucunu bekleyip ona göre hareket edeceğiz” dedi. Ölenlerden Ahmet Sait Turan’ın annesi Esma Turan ise gözyaşı dökerek, “Oğlumun ölümüne sebep olanların cezasını bulmasını istiyoruz.. 20 yaşındaki oğlumu toprağa nasıl verdim. Kim çocuklarımızı o göle soktuysa, cezasını da çekmeli” dedi. Erzurum'un Aşkale ilçesinde 3 Nisan 2012 günü Karasu-2 Hidroelektrik Santral Sulama Göleti'nde bulunan elektrik direğindeki arızayı gidermek isteyen 5 TEDAŞ işçisi, bot olmadığı için deniz bisikletiyle girdikleri gölette, deniz bisikletinin alabora olması sonucu buzla kaplı gölete düşmüştü. Yaklaşık 1 saat yardım bekleyen 5 TEDAŞ işçisi, "yardım edin" çığlıklarının ardından boğularak can vermişti.

 

Etiketler : Erzurum, TEDAŞ, Aşkale, gölet,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler