Makine Mühendisinden klima uyarısı!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 11.06.2013 11:21:00
Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya, klimalar hakkında önemli bilgiler verdi.
Makine Mühendisinden klima uyarısı!

RADARHABER / ERZURUM
Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya, sıcak havaların vazgeçilmezi olan klimalar hakkında önemli bilgiler verdi. Sağlıklı klima kullanımı, doğru klima seçimi için ipuçlarını sıralayan Ballıkaya, "Kavurucu sıcaklar vatandaşlarımızı klima kullanımına yöneltmekte ve evlerde, iş yerlerinde ve arabalarda serinlemek için klimalar kullanılmaktadır. Fakat gereğinden fazla kapasitede seçilmiş ve bilinçsiz kullanılan klimalar, bütçeye olduğu kadar insan sağlığına ve çevreye büyük zararlar vermektedir. Bu zararların önüne geçebilmek için klima ve klima kullanımıyla ilgili yeterli bilincin oluşması şart." diye konuştu.

"KLİMA BİR KONFOR ARACIDIR AMA..."
Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya, "Klima kışın soğunda ısınmak, yazın sıcağında serinlemek için dizayn edilmiş bir konfor aracıdır, doğru kullanıldığında sağlıklı ortam sağlar. Ama doğru kullanılmazsa klimalı hayat kabus olur" uyarısında bulunarak sağlıklı klima kullanımı, doğru klima seçimi için ipuçlarını şöyle sıraladı:"Klima seçimi, montajı ve kullanımı son derece önemlidir. Öncelikle klima kapasitesi seçimini mutlaka yetkili bir Makine Mühendisi yapmalıdır. Gereğinden fazla kapasitede seçilmiş klima cihazı dur-kalk lardan dolayı daha fazla elektrik sarfiyatına ve ilk kurulum esnasında daha fazla para ödenmesine neden olacaktır.

CİHAZ TERCİHİ ÖNEMLİ

Klima alırken öncelikli olarak enerji verimliliği yüksek ‘A Tipi’ cihazların tercih edilmelidir. Klimanın verimini belirleyen faktör, COP değeri olduğundan, COP değeri ne kadar büyükse klima o kadar verimli çalışıyor demektir.Bu nedenle alınacak klimanın COP değerine dikkat edilmelidir. Alacağınız klimaların mutlaka ulusal ve uluslararası standartlara uygunluk belgeleri olmalıdır. Klimaların servis hizmetlerini verecek yetkiliye kolaylıkla ulaşılabilmelidir. Bir başka deyişle satış, dağıtım, kurulum gibi hizmetleri standartlaştırılmış, bayilik ağları iyi işleyen firmaların klimaları tercih edilmelidir. Ortamın tozluluk derecesine göre filtre temizlik işareti yandığında duvar tipi ve multi sistem klima cihazlarının filtreleri 15 günde bir, tavan tipi klima cihazlarının filtreleri ise yılda bir kez temizlenmelidir. Zamanında değiştirilmeyen filtrelerin, sağlığınızı tehdit edebileceğini, özellikle bundan çocukların ve yaşlıların daha çok etkileneceğini unutmayın ve de filitrelerin zamanında değişimin yapılmasını sağlayın. Cihazın, dış ve iç ünitesinin sürekli temiz ve bakımlı olması cihaz kapasitesinden her zaman tam olarak faydalanmanızı sağlar. Bunun için özellikle iç ünitenin, hava filtresinin ve dış ünitenin serpantinleri sık sık toz gibi yabancı maddelerden temizlenmeli, hatta yıkanmalıdır. Klimalardaki soğutucu gazın ölçümü en az yılda bir defa teknik servis tarafından yapılmalı ve eksik ise tamamlanmalıdır. Eksik soğutucu gaz ile çalışan klimalar gereksiz enerji sarfiyatına neden olmaktadır. Klimalarda kış için konfor sıcaklığını 20-22 derece, yaz için de, 24 dereceye ayarlaması gerekmektedir. Cihazı konfor sıcaklığına ayarlayarak kendi kontrol sistemi ile ortam havasını istenen sıcaklık değerine getirmesini beklemek en doğru yöntemdir. Bunun dışında bir an önce ortamı soğutmak veya ısıtmak amacıyla en düşük ya da en yüksek sıcaklık değerine ayarlamak, sağlık açısından risk taşıdığı gibi enerji israfına da neden olur. Klimaların verimli, konforlu ve uzun ömürlü kullanımı sağlamak için bu önerilerin dikkate alınması çok önemlidir." 

Etiketler : Erzurum, sıcak, klima, uyarı,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler