Orman var ağaç yok, dağlarda otlatmak yasak!

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 30.04.2013 20:58:05
Orman Bölge Müdürlüğünün ağaçlandırma alanı olarak belirlediği köye ait dağlar çitlerle çevrildi, köylüler hapis hayatı yaşamaya başladı. Devletten taksitle aldıkları koyunlarını otlatmak için arazi bulamayan köylü, aç kalan birçok hayvanını telef etti.
Orman var ağaç yok, dağlarda otlatmak yasak!

Soner İSTANBULLU'nun -ÖZEL- haberi

RADARHABER - ERZURUM  

Erzurum’un Tortum İlçesine bağlı Tortumkale köylüleri, ilginç bir uygulama nedeniyle yarı açık cezaevi hayatı sürüyor. 350 haneli köyünde, 7 yıl önce eski muhtar Bülent Tosun tarafından ‘Ağaçlandırma gerçekleştirilecek. O yüzden imza topluyoruz’ denilerek köylüden imza topladı. Köylülerin iddiasına göre; eski muhtar Bülent Tosun, Çevre ve Orman Müdürlüğünün ağaçlandırma projesi ihalesinde görev alıp bir akrabasının bu ihalede yüklenici firma olarak görev almasını sağlayarak çıkar sağlayıp kendilerini kandırdı. 3 yıl boyunca köye ait 3 dağ arazisinde, teraslama çalışması yürütüldü. Eski Muhtar Bülent Tosun’un görevi 2009 yılında son buldu. Köye ait arazilerde her yıl ihale yapılarak ağaçlandırma için ödenekler ayrıldı.

‘AĞAÇLANDIRMA YAPILACAK’ DENİLEN ARAZİLER ÇİTLERLE ÇEVRİLDİ

Aradan 7 yıl geçti, ağaçlandırma yapılacak denilen araziler çitlerle çevrildi. Köylüye ait besi hayvanlarının ormanlık alan olarak geçen araziye girişleri yasaklandı.Köyün şu anki muhtarı Özcan Çaycı, geçim kaynakları olan hayvancılığın geliştirilmesi için çalışmalar yürüterek kooperatif kurdu. Kooperatife üye olan köylülere, hane başına 25 küçükbaş hayvan devlet tarafından taksitlendirme yapılarak verildi. 3 bine yakın küçükbaş hayvan alan köylü, hayvanlardan gelir beklerken zarar etmeye başladı. Kış mevsimi boyunca ahırlarda besledikleri hayvanlarını bahar sezonunda köy arazisine ait otlaklarda otlatmak isteyen köylülerin karşısına, çitlerle çevrili araziler çıktı. Hayvanlarının gözlerinin önünde telef olmasına dayanamayan köylüler, yetkili kurumlara dilekçe yazarak yardım istedi ancak bugüne kadar bir cevap alamadı.

ÖZGÜRCE ÇİFTÇİLİK YAPACAKLARI GÜNÜ HAYAL EDİYORLAR

“Köyümüzde kendimizi cezaevindeymiş gibi hissediyoruz” diyen köylüler, özgürce çiftçilik yapacakları günün hasreti ile yaşıyorlar. Kâğıt üzerinde ormanlık arazi olarak geçen ancak dikili tek bir ağacın bile bulunmadığı araziye bakan köylüler, bu komik durumun bin an önce son bulmasını istiyor. Mevcut muhtar Özcan Çaycı, eski muhtar Bülent Tosun’u köylüyü kandırıp yolsuzluk yapmakla suçluyor. Muhtar Özcan Çaycı, “Köylülerin çoğunun okuma yazması bile yoktur. Benden önceki muhtar, zamanında köylüye ‘fidan dikilecek’ diye imzalattığı dilekçeler ile akrabasının yürüttüğü projeye köy arazilerini hibe etti. 350 haneli köyde ev sınırlarının dışında kalan her yer çitlerle çevrildi. Devlettin tarım alanında ki çalışmalarından faydalanarak her haneye taksitli küçükbaş hayvan aldık ancak şimdi otlatacak arazimiz yok” dedi.

 “SANKİ AÇIK CEZAEVİNDE YAŞIYORUZ”

Mağdur köylülerden Tuncay Dağ, “100 küçükbaş hayvanım vardı. Hayvanlarımı otlatacak yer bulamadığım için kimi hayvanım açlıktan, bazıları ise arazinin etrafına çekilen çitlere takılınca kurtların boğması sonucu telef oldu. 10 küçükbaş hayvanım telef oldu. Köyün dört bir yanı çitlerle çevrildi. Çocukluğumuzdan bu yana oyun oynadığımız, gezip dolaştığımız köy arazileri ormanlık alan olacak denilerek çitlerle çevrildi. Kendi köyümüzde sanki yarı açık cezaevindeymişiz havasına kapılıyoruz. Sanki açık bir cezaevinde yaşıyoruz. Dağlara baktığımızda tek bir ağaç bile göze çarpmazken, çitlerden atlayarak araziye giren her bir hayvan için ‘ormanlık alana zarar verdi’ gerekçesi ile bin lira ceza kesiliyor. Aç kalan hayvanlarımıza ot parası ve taksitlerinin parasını bulamazken, birde ceza makbuzları ile boğuşuyoruz” dedi.  

BİNLERCE KOYUN KÖYE HAPSEDİLDİ

Koyunlarını bahar aylarında köye ait arazilerde otlaması gerekirken halen daha ahırlarında beslemeye çalıştıklarını söyleyen İrfan Büyükdacık isimli köylü ise, “Tek bir ağaç olmamasına rağmen daha şimdiden onlarca koyun açlıktan telef oldu. Birçok hayvanımızı telef olmaktan kurtarmak için kesiyoruz. Besilik hayvan olarak aldığımız hayvanlar daha besilik çağa yetiştiremeden elimizden uçup gidiyor. Baktığımızda köye ait arazilerde dağlarda tek bir ağaç göremiyoruz ama binlerce koyun ormanlık arazi diye geçen kurak araziye sokulmayarak köye hapsedilmiş durumda. Haziran ayında koyunları yaylamıza çıkaracağız ancak köyün dört bir yanı çitlerle çevrili olduğu için yaylaya da çıkamayacağız. Eğer bu hayvanları yaylaya çıkaramazsak tüm hayvanlarımız telef olacak” dedi.

 

Etiketler : orman, yasak, köylü,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler