Osmanlı Tecavüzcüleri Böyle Cezalandırırdı

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 20.02.2015 19:00:00
Osmanlı'da tecavüzcüler erkeklik organları kesilerek cezalandırılıyordu.
Osmanlı Tecavüzcüleri Böyle Cezalandırırdı

RADARHABER / ERZURUM
Osmanlı'da tecavüzcüler erkeklik organları kesilerek cezalandırılıyordu. Birçok Osman padişahının çıkardığı yazılı kanunnamelerde, "Kız ve oğlan çeken (kaçıran, tecavüz eden) içmeği (âleti) kesile" deniliyor. Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'a, önce tecavüz edilmeye kalkışılması ardından da yakılarak öldürülmesi gündemdeki yerini korurken tecavüzcülere verilecek ceza konusunda tartışmalar yaşanıyor. Birçok kesim farklı türde cezaların olması gerektiği konusunda görüş beyan ederken Osmanlı Devleti'nde yazılı kanunnameler gereği tecavüzcünün erkeklik organının kesildiği ortaya çıktı.  

"İÇMEĞİ (ÂLETİ) KESİLE"
Osmanlı Kanunnâmeleri’nde tecavüz suçlarına verilen cezaların en başında tecavüzcünün erkeklik organının kesilmesi yer alıyor. İkinci Bayezid’in Umumi Kanunnâmesi'nin 26. maddesinde, "Kız ve oğlan çeken (kaçıran, tecavüz eden) kişinin ve hıyanet edip başkasının evine girenin içmeği (âleti) kesile. Kızı yahut avradı çeken kişi o avratla yahut kız ile nikâh kıydırdı ise derhal boşatıla, sakalı kesile ve odunla dövüle. Avrat ile yakalanırsa derhal öldürüle" ifadelerine yer veriliyor.

"KIZI SUÇLAMAYALAR"
Kanunî Süleyman’ın Kanunnâmesi'nin 5. maddesinde ise "Oğlan ve kız çeken (kaçıran, tecavüz eden) kimselerin, hıyanet ile eve girenlerin ve avrat yahut kız çekmeye kalkanların içmeğini (âletlerini) keseler. Bir kişi avradın yahut kızın rızası olmadan onu kaparsa, adamın içmeğini (âletini) keseler ve avradı yahut kızı hiçbir şekilde suçlamayalar. Ama avrat yahut kız bu işe razı olup evinden dışarı erkekle anlaşarak giderse, avradın yahut kızın organını dağlayalar" deniliyor.

"ZİNA EDENLERİ ÖLDÜRMEYE CEZA YOK"
Yine Kanunî Süleyman’ın Dulkadir Kanunnâmesi'nin 13. maddesinde "Eğer bir kimse karısını bir başka erkekle ilişkide bulunurken yakalasa ve her ikisini de öldürse o kimse yargılanmaz, diyet istenmez, günah işledi diye cezalandırılmaz" açıklamaları yer alıyor. 
Etiketler : Erzurum, ceza, zina, Osmanlı,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler