Pasinler Zaferi’nin 971’inci Yılı Kutlandı

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 19.09.2019 08:45:00
Pasinler Zaferi’nin 971’inci yılı coşku ile kutlandı. Birbirinden özel gösterilerin sahne aldığı...
Pasinler Zaferi’nin 971’inci Yılı Kutlandı

 

RADARHABER / ERZURUM 

 

Erzurum’da Pasinler Zaferi’nin 971’inci yılı coşku ile kutlandı. Birbirinden özel gösterilerin sahne aldığı programda, Pasinler Zaferi’nin önemine vurgu yapan Vali Okay Memiş, “1048 yılı Anadolu'nun diğer kadim milletleri için huzur ve güvenin başlangıç tarihi olmuştur.”dedi. Pasinler İlçesi’nde Anadolu’nun Türkleşmesinde büyük önem taşıyan Pasinler Zaferi’nin 971’inci yıl dönümü nedeniyle bir kutlama programı düzenlendi. Bu yıl 3’üncüsü yapılan etkinlik kapsamında, ilçe merkezinden törenlerin yapılacağı 1048 Alanı’na kadar yaklaşık 2 kilometrelik kortej yürüyüşü gerçekleştirdi. Kutlamalarda Pasinler Savaşı canlandırıldı, atlı milislerin gösterileri beğeni topladı. Vali Okay Memiş'in tören alanına geldiği sırada atlıların yaptığı gösteri ilgi gördü.

 

 

 

Balıkesir Akıncılar Atlı Okçular ve Gösteri Sanatları Kulübü ile Erzurum Kızılelma Geleneksel Sporlar ve Atlı Okçuluk Spor Kulübü ekiplerinin birer gösteri yaptığı program, cirit ve gökbürü gösterileriyle devam etti.

 

 

 

 

“Pasinler Zaferi, Malazgirt’in önsözüdür”

Vali Okay Memiş, açılışta yaptığı konuşmada 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutlayarak, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bütün şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden tüm gazilerimizi rahmetle anıyorum.” dedi. Pasinler Zaferi'nin bu yıl 971’inci yılını kutladıklarını hatırlatan Vali Memiş, “Orta Asya'nın en kadim topluluğu olan milletimiz, asıl karakterini yansıtacağı Anadolu'ya 1000 yıl önce varmıştır. Bu kutlu varışın başlangıcı, Büyük Selçuklu Devleti'nin kurucusu olan Tuğrul Bey ve kardeşi Çağrı Bey'e kadar uzanıyor. Gittiği yerde adaleti aile nizamı olarak yansıtan ecdat, Anadolu'ya vardığında Ermeni ve Gürcüler gibi Roma'nın kalıntıları altında ezilen milletlerce sevinç gösterileriyle karşılanmıştı. Anadolu'yu vatan kılmak gayesiyle yola çıkan cengaverlerin ilk durakları Hasankale, Pasinler Ovası oldu. Pasinler Zaferi aynı zamanda Malazgirt'in önsözüdür.” şeklinde konuştu.

 

 

Kutlama programını Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenmek adına bir takım girişimde bulunduklarını dile getiren Vali Memiş, şöyle devam etti: “Valiliğimiz, milletvekillerimiz, bakanlarımız ve Büyükşehir Belediyemiz ile beraber Pasinler Savaş'ının değerlendirilmesi için girişimde bulunduk. Pasinler Savaşı 18 Eylül 1048'de vuku bulmuş ve zafer, hakkı üstün tutan ve inancıyla kılıç sallayan Tuğrul Bey ve onun alperenlerinin olmuştur. Bizans Anadolu'da ilk defa ciddi bir mağlubiyet almış ve Selçuklular tarih sahnesinde biz de varız demiştir. Savaşın sonunda Anadolu biz, Türkler için ebediyen bir yurt kabul edilmiştir. Bu tarih Anadolu'nun diğer kadim milletleri için ise huzur ve güvenin başlangıcı olmuştur. Bize düşen tarihi bilinci diri tutmak ve tarihten aldığımız dersi bugüne ve geleceğe taşımaktır.”Açılış konuşmalarının ardından Vali Memiş ve protokol Han Otağına geçerek, aşıklar tarafından seslendirilen eserleri dinledi. Pasinler'deki kutlamalara Vali Okay Memiş, 9'uncu Kolordu Komutanı Tümgeneral Veli Tarakçı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi Polat, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Gemalmaz, Pasinler Kaymakamı Kadir Perçi, Pasinler Belediye Başkanı Ahmet Dölekli ve çok sayıda davetli katıldı.    

Etiketler : ,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler