ŞEHİRDER Başkanı Ertaş'tan anlamlı öneri

Anasayfa'ya Dön 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tüm GÜNDEM Haberleri 14.01.2015 12:22:00
Ertaş, Binbir hatim geleneğinin ulusal ve uluslararası kuran şöleni haline getirilmesi gerektiğini söyledi.
ŞEHİRDER Başkanı Ertaş'tan anlamlı öneri

RADARHABER / ERZURUM

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı (ŞEHİRDER) Murat Ertaş, Binbir hatim geleneğinin ulusal ve uluslararası kuran şöleni haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Erzurum’un 500 yıllık geleneği olan Binbir Hatim’le ilgili dikkat çekici açıklamalar yapan ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş’ın Binbir Hatim’lerin önemi ve inanç turizmine nasıl kazandırılması gerektiğiyle ilgili önerilerde bulundu. Ertaş, açıklamasında şunları kaydetti; “Erzurum Mekke ve Medine’den sonra İslâmiyet’in en güzel yaşandığı illerden biridir. Erzurum’un kendine özgü ikliminde Ramazan ile Binbir Hatim ayı manevi bir şenlik havasında geçer. Binbir Hatim genellikle Aralık’ın ortasında başlar Ocak ayının ortasında tamamlanır. Yani bir ay sürer. Bu şekilde Erzurumlu tamamladığı yıldan yeni yıla Kuran’larla girmiş olur. Beş yüz yıldır yeni yılı Kuran’larla karşılamak muhteşem bir başlangıçtır. Erzurum’a has Binbir hatim geleneği son zamanlarda Erzurum’un verdiği göçler vesilesiyle Erzurumluların yoğun bulunduğu başka şehirlere de taşınmıştır. Erzurum kendine özgü bu ayrıcalığı artık bir bayram, bir şenlik havasında yaşamalıdır. Erzurumlu Binbir Hatim Geleneği’ni hem Türkiye’ye hem dünyaya daha iyi tanıtmalı, Binbir Hatim’ler şehrin henüz fark edilmeyen marka değeridir. Bu anlamlı gelenek, ulusal ve uluslararası inanç turizmine kazandırılmalı, Erzurum bu ay içerisinde Türkiye’den ve dünyadan gelen insanlarla dolup taşmalıdır. İşte bu amaçla ŞEHİRDER yönetimi olarak Binbir Hatim’lerle ilgili aşağıda sıraladığımız düşüncelerimizi değerli basınımız aracığıyla valiliğin, büyükşehir belediyesinin, il müftülüğünün ve kamuoyunun dikkatlerine sunmak istiyoruz:Şehrin her tarafından görülebilecek noktaya, meselâ Küçük Kiremitlik Tepesi’ne dış mimarisi 1001 sayısını hatırlatacak çizgilerden oluşan büyük bir cami yapılabilir.
Binbir Hatim’in okunduğu ay içerisinde ulusal ve uluslar arası Kuran-ı Kerim’i güzel okuma yarışması düzenlenebilir.
Dünyanın dört bir yanından sadece Arap ülkelerinden değil, Türkî cumhuriyetlerden, Balkan ülkelerinden hafızlar davet edilerek Kuran ziyafeti verilebilir.Her yıl bu ay içerisinde “Kuran ve Ahlâk”, “Kuran ve Adalet”, “Kuran ve Medeniyet”… gibi bir konu üzerinde sempozyum çalışmaları yapılıp, çalışmalar daha sonra kitaplaştırılmalıdır.Erzurum’un kazalardan, belâlardan muhafazası için başlatıldığı rivayet edilen Binbir Hatimler’in anlamına uygun olarak Erzurum’un yaşadığı tarihi sıkıntılar ve bu sıkıntılar nasıl kurtulduğuna dair sunumlar, konferanslar yapılabilir.Binbir Hatim’in başlangıcı Pir Ali Baba türbesinde kurulacak çadırlarda et, pilav, ayran ikramıyla dualarla ve gelenlere Kuran-ı Kerim hediye edilerek yapılabilir. Pir Ali Baba Türbesi’nden şehre yürüyerek gelinip Lalapaşa Camii avlusunda yahut Yakutiye Meydanı’nda ilahilerle, Kuran-ı Kerin tilavetiyle zenginleştirilmiş bir program yapılabilir.Binbir Hatim’in okunacağı bir ay boyunca Müftülük Konferans salonunda uzman hocalar öncülüğünde Kuran Tefsiri okumaları yapılabilir.Erzurum’da kız ve erkek Kuran kurslarında hafızlık yapan çocuk ve gençlerin icazet töreni Binbir Hatim programının kapanış töreni olarak gerçekleştirilebilir.
Bir ay boyunca bilhassa hat, tezhip, ebru gibi Türk-İslam el sanatları kursları ve sergileri açılabilir.Binbir Hatim’in okunacağı bir ay boyunca şehrin caddelerinde direkler arasına asılacak Kuran-ı Kerim’den ayetler ve hatlar ile şehir süslenebilir.”

Etiketler : Erzurum, hatim, dernek, gelenek,
YORUMLAR Yorum Yazın
Yorum Yazın Kapat
 
 
İsim :
 
 
 
 
 

En Son Haberler